Met 2020 steeds verder in de achteruitkijkspiegel doet januari wat je ervan mag verwachten: release na release aankondigen of droppen. We vonden het daarom hoog tijd om een flinke bak releases van deze maand te verzamelen om je laatste middaguur mee op te leuken. En die zijn niet mis vandaag! Zo mochten we nieuwe singles en video’s van onder andere Dripping Trees, Kjeld, The Wasters, Lone Wolf en ZALM verwelkomen de laatste dagen. Dus een hele goede verzameling muziek om het zaterdaggevoel nog eens extra te benadrukken. Let’s dive in met: 

Dripping Trees – Imaginary Order
Het debuut van Dripping Trees is op komst, dus tijd voor alweer de tweede single. Net als de vorige track Distant Light is Imaginary Order een strijd tussen contrasten, van donkere, rustige coupletten tot hevige uitbarstingen in het refrein met gaandeweg een noisy uptempo climax. Aldus de band over de track: ”Imaginary Order is een track die voor een groot deel de kern van ons aanstaande debuutalbum Fuel Of Mankind omvat. In het liedje wordt beschreven hoe wij (lees: homo sapiens) volledige controle hebben gekregen over onze planeet.
Wij kunnen fantaseren en onze fantasieën delen met grote groepen binnen onze soort. Hierdoor kunnen wij als grote organisaties taken uitvoeren, waardoor wij als één grote mensheid-machine kunnen functioneren. Maar, is er nog een mogelijkheid om los te komen van de imaginaire ordes die we zelf opgezet hebben?” Bekijk die gloednieuwe videoclip dus als eerste hier:

The Wasters – Hollow Tree 
Een leuke nieuwe ontdekking zijn de rockers van The Wasters. Met nieuwe single Hollow Tree verzorgen ze aangename indie met een 90’s altrock rafelrandje. Troef hierbij zijn de heerlijk noisy doch nonchalante gitaarloopjes, vernuftig rondscheurend onder de lome zang. Hollow Tree maakt deel uit van een single drieluik opgenomen in de Honig fabriek, waarvan de tracks Choose To Lose en Taking My Picture op 5 februari verschijnen:

ZALM – MOJOBOOT 
En ja hoor, in deze tijden van corona valt er genoeg om boos over te zijn. Dus ook ZALM pakt weer Schtevig door na laatste plaat Tegendraads Is Een Leidraad (een van onze 25 favoriete NLse platen der 2020), met nieuwe single MOJOBOOT. En man, wat blijft dit electrogrindproject van Mike Dobber toch weer flink trappen tegen muzikale conventies. MOJOBOOT is een welgemikte dreun tegen de Mojoboot op ESNS, waar de muzikale elite elk jaar komt vertoeven. Gezien ZALM het naar eigen zeggen ‘verkloot heeft in de underground’, komt hij zichzelf uitnodigen met 40 seconden aan beukende punk, electro en grindcore, bijgestaan door de subtiele muzikale uitspattingen van Schtevig. Hopelijk laten ze ZALM lekker spelen op de Mojoboot volgend jaar, wordt leuk:

Green Policy – Killerbug
Luide stoner uit de Lage Landen zoals we het graag horen! Verreweg de meest ludieke video tussen deze bangers is van Green Policy, een jonge band die in Killerbug stonerrock in een old school metalsausje gooit. De track is toepasselijk in deze tijden, en toont ons een soort Uber fietskoerier die klanten onverbiddelijk besmet met het coronavirus. Check die heerlijk pompende track hier:

Lone Wolf – Runaway
Nieuwe video alert! Popronde punkbeukers Lone Wolf zijn terug met een nieuwe video voor de track Runaway, afkomstig van laatste album Together Alone. Simpelweg een catchy rocker, en die woordgrap is aanvankelijk onbedoeld, maar toepasselijk: ze filmden namelijk hun nieuwe kat Jagger:

Kjeld – Betsjoend
Het is alweer 5 jaar geleden dat Kjeld met debuutplaat Skym de BM-scene kwam bestormen. En hoe! Indrukwekkende, veelzijdige black metal, messcherp, agressief en omlijst met teksten in het Fries. Een EP en enkele splits later is het eindelijk tijd voor de opvolgende langspeler, waar de afgelopen jaren flink aan gesleuteld is, met nu eerste single Betsjoend. Het is dan ook direct duidelijk dat ons weer een kwaliteitsplaat te wachten. De sound is agressief, vol en onverbiddelijk, afgemaakt met prachtige orkestraties hier en daar. Dat het nieuwe album een uur gaat duren is dan ook verreweg van een straf met gruwelijke tracks als dit:

Fuzz ‘n’ Misery – Little Boy / Fat Man
Straight outta Groningen komen de droners van Fuzz ‘n’ Misery. Ze namen hun allereerste livesessie op in oefenruimte Het Viadukt in hun hometown, en het resultaat is een prettig sludgende compositie van meer dan 20 minuten genaamd Little Boy / Fat Man. De sound is nog heel erg diy en gruizig, maar het draagt bij aan de charme van de livesessie. Spacey, postrockende stoner met wat doom en drone invloeden, in ons straatje dus:

Dreamshade – Shanghai Nights
Ons werd ook nog even een groep Zwitsers getipt. Dreamshade is al enkele tijden in de running, en het bracht ze al over de hele wereld. Melodieuze metalcore die van verschillende kanten snoept, waaronder prog, emo, rock en hardcore. De nieuwe plaat Blue Pale Dot komt op 5 maart uit, en nieuwe single Shanghai Nights is alvast hier te beluisteren, voor als je van een goed gelikte pot metalcore houdt:

Bambi Choclate FC – The Way Things Are
Deze release van Bambi Choclate FC dateert alweer uit maart 2020. Maar hoewel The Way Things Are begon als een Bandcamp only release, komt die nu ook op cassette uit via Harry Records. Het album is geschreven door Michel Geelen, die we ook kennen van postpunkers Death Star Discotheque, en bestaat uit heerlijk rauwe, gruizige lo-fi punksongs die vaak niet meer dan een minuut duren maar toch lekker binnenkomen:Deel dit artikel