Sleigh Shakers Jingle HellIn een jaar waarin de ene na de andere muzikale grootheid wegviel, liet ook Rick Parfitt (gitarist Status Quo) zaterdag het leven. R.I.P. Rick.

Maar we hebben de kerst gehaald. En dat feest blijkt jonge muzikanten nog te inspireren tot het schrijven van kerstsingles, vers materiaal om de nare smaak van Chris Rea en Mariah Carey weg te spoelen. We hebben singles van The Mighty Breaks, Schizoid Lloyd, The Sleigh Shakers, Mantra en – vooruit dit is een beetje valsspelen, maar god en straf komen er wel in voor – Willem Wits. Laten we eens kijken of ze de tand des tijds kunnen doorstaan. We kunnen vast concluderen dat het fenomeen ‘jingles’/ ‘jingle belss’ drie van de groep geïnspireerd heeft.

SCHIZOID LLOYD – POWER OF LOVE IN B MAJOR
Schizoid Lloyd heeft vast een paar strepen voor qua houdbaarheidsdatum. Hun ‘Power of Love in B major’ is namelijk door GeenStijl uitgeroepen tot ‘Een stijlloze kutkerstplaat’. In een treffende video zet de Haarlemse band je serieus aan het denken over waar het nu helemaal heen gaat met deze wereld en dit christelijke/commerciële/familiefeest/vreetfestijn (streep door wat u niet van toepassing acht). Diepgang in een kerstsingle: bonuspunten.

THE MIGHTY BREAKS – THAT JINGLES FEAT. EDO STORM
The Mighty Breaks doet ook een kerstduit in het zakje. De groep uit Voorschoten (bekend van Popronde 2015) heeft er een low-budget en herkenbare video tegenaangegooid en bovendien is ‘That Jingles Feat. Edo Storm’ een kort, doch aanstekelijk nummer dat lekker blijft hangen.

MANTRA – JINGLE MY BELLS
Komen we daar verdikkeme weer in Haarlem uit, er broeit wat daar in de hoofdstad van Noord-Holland. Mantra is een nieuwe groep van vier jongens, die vol op psych- en post-grunge gaan en met Jingle My Bells de eerste officiële single presenteren. De video is opgenomen in de fameuze Irrational Library in samenwerking met HKU Utrecht. Fijn muziekje ook, om je kerst op gang te trekken. Dig.

THE SLEIGH SHAKERS – JINGLE HELL
De bluesy aanpak dan. The Sleigh Shakers brengt met Jingle Hell een feestelijke en slepende, bluesy rock ’n roll-song met tamboerijn en mondharmonica. Lekker. Verantwoordelijk zijn naar verluidt ‘vijf vrolijke bluestitanen uit de sloppen van Amsterdam’. Geen video = een minpuntje.

WILLEM WITS – GOD STRAFT
Helemaal vers van de pers is God Straft van Willem Wits. Geen echte kerstsingle geven we grif toe, maar vanwege de thematiek (geloof, god, straf, boetedoening etc.) nemen we ‘m toch mee. Bovendien heeft de Amersfoortse Amsterdammer een – zeker voor zijn doen – zwartgallig, heavy en deviant nummer opgenomen en de bijgaande videobiedt ook voldoende stof ter bezinning. God Straft is de opener van het album Godcyclus Ii: God Straft, dat in 2017 uitkomt.

DE STAAT – LET IT SNOW
Gooien we er tot slot een klassieker in van een van onze favoriete rockbands. De Staat maakte voor Let It Snow bovendien een van de meest epische kerstvideo’s ooit. Bad Santa says: Merry X-mas indeed!Deel dit artikel