Ok, deze hebben we gejat van Hold Tight PR

Ok, deze hebben we gejat van Hold Tight PR

unnamed (1)We zitten diep in december, de kerstboom staat al even, de voorraad chocoladeletters, borstplaat, marsepein en stollen lijkt maar niet te willen slinken en dat geldt ook al voor kerstsongs. Niet te stelpen dat aanbod. Natuurlijk zijn ze niet allemaal goud, maar we hebben toch zes nieuwe kerstsingles en – uitvoeringen voor je gevonden. Heavy (metal) kerstsongs uiteraard.

Bereid je voor op jingle bells en anders kerstige muziek van August Burns Red, Wavves, Foo Fighters, Marching Church, The Sleigh Bells en Breaking Levees.

Als uitsmijter hebben we – onderaan – nog wat alltime kerstklassiekers voor je verzameld. Want, welke gitaargrootheid heeft zich eigenlijk niet aan een kerstnummer gewaagd? Nou dan. Dus slaan we heavy engelenhaar terwijl we spitten door nummers van onder meer AC/DC, Korn, Alice Cooper, Lynyrd Skynyrd, The Ramones, Kiss, Guns N’Roses, Metallica en een bijzondere, obscure samenwerking tussen leden van Thin Lizzy en Sex Pistols.

AUGUST BURNS RED – LAST CHRISTMAS
Een van de beste verse is nota bene een instrumentale versie van de klassieker ‘Last Christmas’ door August Burns Red. De Amerikaanse metalcore-groep heeft een reputatie op dat gebied. Zo leverden ze onder meer deze fijne bewerking van ‘Carol of the Bells’.

MARCHING CHURCH – CHRISTMAS ON EARTH
Speciale aandacht voor Marching Church uit Kopenhagen, die we gaan zien op Eurosonic. Aka ‘het andere project van Iceage-frontman Elias Bender Rønnenfelt’, de getergde Deen die hier aardig weet te klinken als Pete Doherty.

WAVVES – CHRISTMAS TIME IS HERE
Jawel, bij een nieuw nummer van Wavves gaat hier altijd de vlag uit hier. Deze cover stelt niet teleur, en is voor hun doen niet eens zo hevig gedrenkt in fuzz en noise. Nee hoor, Nathan Williams en co komen gewoon met een hele beschaafde, lekkere Californische cover van ‘Christmas Time Is Here’ (bekend van A Charlie Brown Christmas, door Vince Guaraldi).

FOO FIGHTERS CHRISTMAS MEDLEY
Foo Fighters to the rescue in Saturday Night Live met een Christmas Medley, die van ‘Everlong’ naar een rauwe versie van ‘Christmas (Baby Please Come Home)’ en Guaraldi’s ‘Linus And Lucy’ gaat.

THE SLEIGH SHAKERS – SANTA CLAUS IS THE BOSS (THIS CHRISTMAS)
The Sleigh Shakers keren jaarlijks terug in deze rubriek en dat is helemaal niet zo gek, want zoals de naam al doet vermoeden is ‘kerstsongs’ het metier waarin de groep specialiseert. Er is ditmaal zelfs een heuse Santa Claus EP opetuigd. Die bracht dit ‘bluestuig’ uit Amsterdam net afgelopen vrijdag uit. En die EP vind je op Spotify, met daarop ook deze single/video: ‘Santa Claus Is The Boss (This Christmas)’.

BREAKING LEVEES – CHRISTMAS BLUES
Meer Amsterdamse waar met Breaking Levees. Ok, niet volledig nieuw… Want ‘Christmas Blues’ stamt van december 2016, maar kwalificeert toch omdat de Mokumse brigade deze vrijdag (22-12) uitpakt in thuishonk Pacific Parc met: Breaking Levees play Xmas classics & DJ Hanneman. Uiteraard staat daar ook deze rootsy kanjer op het menu.

UITSMIJTERS:

KORN – JINGLE BALLS

THE GREEDIES – WE WISH YOU A MERRY CHRISTMAS
In 1979 kwamen dudes van Thin Lizzy en Sex Pistols in 1979 asamen als The Greedies voor deze ‘We Wish You a Merry Christmas’ versie (live bij Top of the Pops).

ALICE COOPER – SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN
Ook nam Twister Sister ooit (2006) een volledig kerstalbum op (A Twisted Christmas, niet direct onze favoriet) en bracht Alice Cooper ‘Santa Claus is coming to town’ met veel verve.


LYNYRD SKYNYRD – CHRISTMAS TIME AGAIN
Ook The Ramones (zie hierboven), AC/DC, Kiss, Guns N’ Roses en Metallica sloegen heavy engelenhaar. We kiezen als afsluiter ‘Christmas Time Again’ van Lynyrd Skynyrd (afkomstig van het gelijknamige album), die – net als deze ‘Christmas Boogie’ van Canned Heat – getuigt van meer gevoel en smaak:

En wat is jouw favoriete kerstsingle/cover eigenlijk?Deel dit artikel