Memoriam in Baroeg, foto Gijs Kamphuis

Als het Engelse death metalcollectief Memoriam in het land is, is het meestal hondenweer. Zo ook vandaag. Tijdens het metal matinee in Baroeg Rotterdam. Terwijl het buiten met bakken uit de lucht komt is het binnen knus en warm. Warborn Waste, BruuT, Fractured Insanity en uiteraard Memoriam zorgen voor de muzikale omlijsting van deze zondag.

Tekst en foto’s: Gijs Kamphuis

Warborn Waste in Baroeg, foto Gijs Kamphuis

WARBORN WASTE
Als rond vier uur
Warborn Waste aftrapt hebben de mensen die er dan nog niet zijn, niet veel gemist. Alle goede bedoelingen van dit Haagse vijftal ten spijt. Het komt allemaal niet erg uit de verf. De death metal is behoorlijk saai, de zanger heeft een prima grunt, maar een ego-probleem en de gitaarsolo’s zwabberen in de wind. De technische malheur die de gitarist treft is vervelend, maar wordt goed opgelost. Muzikaal moet dit alleen maar wel veel beter kunnen. 

BRUUT
Corinne van den Brand is het boegbeeld van BruuT. Deze Brabantse metal vrouw grunt en bast menig mannelijke collega onder de tafel. Ze gaat ook al even mee in de metal wereld. Met een stem als een stoomwals is het behoorlijk indrukwekkend wat ze samen met haar twee ‘mannen’ neerzet met BruuT. Death metal met een twist, maar zonder al te veel poespas. Hard, snel en gevaarlijk lekker. Gewoon een prima show van een prima band. 

Bruut in Baroeg, foto Gijs Kamphuis

Fractured Insanity in Baroeg, foto Gijs Kamphuis

FRACTURED INSANITY
Het Belgische
Fractured Insanity werkt hard aan een nieuwe langspeler, maar doet zo nu en dan toch wat live shows om niet vergeten te worden en om zelf in vorm te blijven. De band speelde al eerder samen met Memoriam en wilde deze kans dan ook niet laten lopen. De technische death metal van de West-Vlamingen staat als een huis. De groep oogt hongerig en oogst veel lof met hun nummers en spel. De songs van het laatste album Man Made Hell staan centraal, maar er zijn ook een aantal voorproefjes op de nieuwe cd, die begin volgend jaar uitkomt. Als er dan shows als deze bijgeleverd worden dan zit het wel goed. 

MEMORIAM
Het weekendje ‘vaste land Europa’ verloopt voor
Memoriam via België en Duitsland naar Rotterdam. Baroeg is de laatste halte voor de band weer terug het water over gaat. Het kwartet wil nog even laten horen hoe goed ze eigenlijk zijn. Ook na een slopend weekend als dit. Want ja, ook jonge rockers worden oud. Het verhaal doet deze middag de ronde dat frontman Karl Willetts (ex-Bolt Thrower) last zou hebben van zijn stem. Niets is minder waar, de man is in topvorm. Maakt grapjes, haalt capriolen uit op het podium en grunt alsof zijn leven er van af hangt. De band heeft met het laatste album Requiem Of Mankind zijn beste album tot nu toe gemaakt en ook live staan de nummers als een huis. Shell Shock, Undefeated of Fixed Bayonets… Het zijn allemaal klassiekers in de dop. Natuurlijk is de ene show de andere niet, maar vandaag klopt alles. De urgentie is hoog en Memoriam bepaalt en legt Baroeg zijn wil op. Voor wie er niet was: u heeft wat gemist. 

Memoriam in Baroeg, foto Gijs Kamphuis


Bekijk hier nog meer foto’s van Gijs Kamphuis

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel