MacSwordfish, foto Tim van Emmerloot

MacSwordfish, foto Tim van Emmerloot

Maak kennnis met MacSwordfish: drie jongens uit Breda die rauw en groovend rocken. Ze hebben een best debuutalbum opgenomen in het Utrechtse Kytopia. Unconverted is daar geproduceerd door Mathijn den Duijf en gemixt door Roel Verberk en komt 8 september uit. Vergezeld van een releaseparty in het Bredase poppodium Mezz en gevolgd door een tourtje. Vandaag geven ze je vast de video voor Clown. Omdat wij ook wel benieuwd waren naar het hoe en wat, vroegen we zanger-gitarist Victor Wasser, gitarist Casper Heystee en drummer Mark van Reusel zich voor te stellen.

Wie en wat is MacSwordfish?
“MacSwordfish is een grooverock-trio uit Breda. We combineren genres als garagerock, psychedelisch en bluesrock tot een rauw en persoonlijke soort nieuwe stijl. De formatie bestaat uit drum, gitaar en zang. Live spelen we zonder bassist, dat werkt voor onze sound simpelweg beter. We willen graag zo verrassend mogelijk uit de hoek komen zonder dat het verwarrend wordt.”

De video voor Clown is geregiseerd door Casper de Geus en Sam de Clercq:

Wat zit er achter de opvallende bandnaam?
“‘MacSwordfish’ is een ‘anti-bandnaam’. Het moet een beetje relativeren hoe raar het is dat een groep volwassen mannen onder een pseudoniem moet werken om cooler over te komen. Eigenlijk zou een bandnaam niet belangrijk moeten zijn, het moet uiteindelijk toch om de muziek gaan. Dat zie je ook bij gevestigde bands, die hebben soms de vreemdste namen en niemand stelt daar nog vragen over omdat het een ‘begrip’ is geworden. Daar willen we zelf ook naartoe! Bandnamen zijn een soort noodzakelijk kwaad. We vinden onze naam zelf niet alleen opvallend maar ook goed te onthouden.”

Waar kunnen we MacSwordfish van kennen?
“MacSwordfish bestaat nu ongeveer 5 jaar dus je kunt ons ondertussen overal in het land wel eens gezien hebben. We hebben de afgelopen jaren wel al wat muziek online gezet maar onze nieuwe plaat Unconverted is eigenlijk de eerste serieuze release.”

MacSwordfish debuutalbumWaarom gaan we MacSwordfish straks allemaal kennen?
“Als het goed is gaat iedereen ons kennen omdat ze simpelweg niet meer om ons heen kunnen, dat is in ieder geval de grote ambitie. We willen niet per se een hitje of een goeie PR-stunt maar een reputatie van te gekke live shows en sterke albums! Dat is ook hoe de bands die wij bewonderen het hebben gedaan en dat lijkt ons de beste manier om een langdurige muzikale carrière op te bouwen.”

Jullie hebben een mooie debuutplaat gemaakt, die werd opgenomen in de oude Tivoli, nu Kytopia in Utrecht. Hoe kwam dat zo tot stand?
“Unconverted moest een authentieke plaat worden, we wilde het zo ‘echt’ mogelijk houden en op de plaat klinken zoals we op dat moment in die zaal klonken, met alle consequenties van dien. Dat is ook de reden dat we het hele proces analoog hebben gehouden en tot de laatste stap met tape hebben gewerkt. We hadden 24 sporen om alles over te kunnen brengen wat we met de muziek willen zeggen. We konden niets rechttrekken, niets opschonen en niet inprikken, het moest meteen goed zijn. Dat brengt een bepaalde manier van werken, denken en keuzes maken met zich mee.

“Kytopia was voor het concept van Unconverted dé ideale plaats, enerzijds de fantastische live-zaal die niet alleen te gek klinkt maar ook enorm inspireert. Anderzijds omdat Kytopia ons de mogelijkheid tot een volledig analoge productie bood. Onder leiding van Mathijn Den Duijf hebben we op een heel andere manier gewerkt dan de standaard is, dat was ongelooflijk inspirerend en was exact wat deze plaat nodig had.”

We lezen: ‘psychedelische grooverock als Band of Skulls + Triggerfinger meets All Them Witches’. Wat aan die bands inspireert jullie?
“Ik denk dat we verschillende elementen pakken van bands die we gaaf vinden. Bij Band Of Skulls is dat het groovende bluesy randje dat ze hebben, bij All Them Witches is dat de spanning in de balans tussen heftige stoner en rustige jams. Triggerfinger is voor ons echt een ‘voorbeeld band’, ik denk dat onze shows nu erg lijken op de jonge Triggerfinger shows. Triggerfinger is zo heerlijk rauw en compromisloos, dat adoreren we echt aan die band. Ik denk dat Wallace Vanborn stiekem ook nog een inspiratiebron is, zij maken ongelooflijk lastige muziek die helemaal niet als lastig overkomt, erg knap. Of misschien houden we gewoon van Belgische muziek, dat kan ook.”

Eerdere single Wolves:

De releaseparty is 8 september in de thuisbasis: Mezz in Breda. Wat kunen we daar verwachten?
“Een gruwelijk vette show. Breda is inderdaad onze thuisstad en we zijn onze fans daar zo ontzettend dankbaar dat ze ons al zo lang steunen. We hebben een vrij heftige show op het moment, maar we brengen daar een mooie balans in met wat songs die iets meer grooven en zweven. Het wordt een show om te luisteren, te dansen en te moshen, (niet per se in die volgorde). Maar ook om te proosten op onze nieuwe plaat en onze fans te bedanken.

“De Belgische band Undskyld speelt ook op de release, volgens mij hebben jullie ooit ook iets over hen geschreven (klopt helemaal). Te gekke band die perfect bij de vibe past die we die avond willen creeeren. En het zijn ook Belgen he…”

En wat zijn de plannen daarna?
“Daarna maken we onze tour door Nederland en België af en gaan we zo snel mogelijk door met het opnemen van nieuw werk. We hebben een enorme berg aan goed materiaal liggen en hebben met de wedstrijden afgelopen jaar de luxe dat we een hoop gratis studiotijd hebben gewonnen. Ondertussen willen we blijven spelen, MacSwordfish is echt een liveband en live spelen staat voor ons dus bovenaan.

“We dromen van de festivals en touren en helemaal bovenaan onze wishlist staat momenteel een sessie bij KEXP in Seattle spelen. We volgen dat kanaal nauw en hebben daar al zo veel vette bandjes ontdekt. We zijn zeer blij met onze show en ons materiaal en we zijn klaar om de wereld te laten zien wat we te bieden hebben, we hopen dat op zo veel mogelijk mooie festivals en venues te mogen doen!”

UNCOVERTED release tour:
8 sept   :: Mezz, Breda [RELEASEPARTY], met Undskyld
22 sept :: Swaf, Hoorn
23 sept :: Cafe Stathe, Utrecht
28 sept :: Cul de Sac, Tilburg (met BARTEK)
30 sept :: Altstadt, Eindhoven
27 okt   :: W2, Den Bosch (met Beroerte)Deel dit artikel