Rockford

Na alle jaarlijsten, overzichten en feestdagen lagen we er even helemaal af begin dit jaar. Dusdanig, dat we een van de eerste heavy Nederlandse releases over het hoofd zagen: het Klundertse Rockford klapte er als een resterende vuurpijl nog een debuut langspeler tegenaan op 1 januari, terwijl menig Nederlander nog kwijlend in bed lag met hoofdpijn. Maar wat in het vat zit verzuurt niet want Broken Records, uitgebracht via Grunge Pop Records, is een erg fraaie heavy grunge plaat geworden, die je nu hieronder luistert.

Inmiddels heeft Rockford al aardig wat singles uitgebracht, die stuk voor stuk ons Bruut Nationaal Product binnen denderden. Een track als Shade debuteerden we nog in 2021, maar sindsdien rakelde de band tiuenduizenden streams op op Spotify. Broken Records begint al meteen met het titelnummer, een track die kundig en aangenaam sudderend opbouwt, maar het is bij Shade waarbij het blauwdruk van Rockford doorschijnt. Groovy grunge geinspireerd door grootheden als Soundgarden en Alice in Chains, met soms ook wat desertriffs en ritmes die doen denken aan vroege Kyuss. Die 90’s sound hoor je ook terug in de productie, die niet over de top gaat, maar voor een heldere livesfeer zorgt. Tracks als Nothing to Believe of Chains weten moeiteloos die opzwepende Seattle grunge atmosfeer te evenaren. Maar verdomd, tracks als Run & Hide, Sixty-Nine en Whatever laten zich net zo goed kennen door knapperig riffwerk en de warme vocalen van Niels Schmitz. Ter conclusie: liefhebbers van de hoogtijdagen van de grunge opgelet, want Broken Records weet precies die juiste receptoren in het Generation X brein te raken.

Broken Records van Rockford is uitgekomen op 1 januari 2023 via Grunge Pop Records en is via o.a. Spotify hieronder te streamen. De release wordt a.s. vrijdag 14 januari gevierd met een releaseparty in Phoenix, Breda samen met The King’s Head en Harley Francine, tickets scoor je hier. Blijf op de hoogte van Rockford via Facebook en InstagramDeel dit artikel