Soms duikt er ineens een band op je radar, waarvan de muziek je dusdanig bij je lurven grijpt en fascineert, dat het je niet los weet te laten. In dit geval gaat het over de Gelderse black metal-formatie Fluisteraars. De band werd in 2009 opgericht door Bob Mollema (ex-Mondvolland) op zang, Asher de Vries (ex- Netherstorm) op basgitaar en Mink Koops (Bong Breaker, Galg) op gitaar en achter de drums. Nadat ze in 2009 de demo Beringheim uitbrachten wilden ze eigenlijk het project weer laten rusten, maar interesse van buitenaf zorgde gelukkig voor een doorstart. Na de demo ’t Hondslog uit 2010 werd het alsnog stil rond de driemans-formatie uit Bennekom. Uiteindelijk verscheen vorig jaar via het Duitse Eisenwald label debuutalbum Dromers, dat op zeer lovende kritieken kon rekenen.

Door Steven Gröniger

Fluisteraars - Luwte

Fluisteraars – Luwte, artwork door Bob Mollema

Op deze plaat laat de band een mix tussen black metal en post-rock/metal horen met duidelijk uitgedachte arrangementen en intrigerende riffs gebouwd op een atmosferisch fundament van melancholie. Hierdoor word je als luisteraar werkelijk de meeslepende muziek ingezogen, waardoor je jezelf even buiten deze wereld waant. Het drie nummers tellende album is dan ook voorbij voordat je er erg in hebt. Maar goed, dan hebben we het over een album dat alweer een jaar geleden verschenen is en daar zit in dit geval niet echt nieuwswaarde in.

 

Die nieuwswaarde zit wel in het gegeven dat de band op 25 september met nieuw werk komt. Een eerste sneak peak is er nu in de vorm van de single Stille Wateren. Hierop horen we de band feller, bombastischer en rauwer in vergelijking met het vorige album, waarbij de donkere sfeer immer aanwezig is.

 

Het nieuwe album Luwte verschijnt op 25 september met fraai duister artwork van de hand van bandlid Bob Mollema. Het blijft onduidelijk of Fluisteraars ooit live te zien zal zijn.Deel dit artikel