Biffy ClyroHuh headliner? Biffy Clyro? Op Lowlands steekt de band wellicht nog net in de subheadlinercategorie, maar dat is echt een Nederlands dingetje. Zeker in de UK staat de groep al even bovenaan de affiches van de grootste festivals en voeren de tournees langs de stadions en arena’s. Biffy komt naar Biddinghuizen met nieuwe album Ellipsis op zak en steekt weer in puike vorm.

De reden van die populariteit? Biffy ‘Fucking’Clyro brak in 2007 hard door met vierde album Puzzle in het Verenigd Koninkrijk. Opvolgers Only Revolutions en zeker Opposites (2013) gingen daar nog hard overheen, waarna deze zijde van het Kanaal het ook begon te begrijpen. Biffy Clyro speelde de Alpha vol op Lowlands 2013, waar we de mensen van dertigers tot tienermeisjes aan frontman Simon Neils lippen zagen hangen en woord voor woord die oudjes mee zagen zingen.

Op Pinkpop 2014 kende het publiek naast prijsnummer Black Chandelier ook het andere materiaal van Opposites en speelde het veld vanaf de Main stage naar euforie. Daar stond een band, die begin deze eeuw nog als interessant en aanstormend post-hardcore talent werd gezien en nu op de toppen van haar kunnen opereerde. Erg indrukwekkend.

Nu ligt er dus een nieuwe plaat (luister onderaan) en we zaten al even op Ellipsis te wachten. Niet zo gek na leadtracks Wolves Of Winter en Animal Style. Ja, er zit wat toegankelijker (en grootser) spul tussen, maar voor de Biffy-fans van eerdere uren is er nog genoeg te genieten. En belangrijker voor de LL-gangers: Biffy Clyro is een waanzinnige liveband met een alsmaar sterkere catalogus.

Momenteel is Biffy bezig aan een lange (subheadliner) tour, die al langs Download Festival (Parijs), NOS Alive en Roskilde voerde en straks grote Aziatische festivals Fuji Rock en Valley Rock (Zuid-Korea) aandoet, voordat in Europa Lowlands, Pukkelpop en Leeds omver mogen worden gespeeld. Biffy Clyro speelt waarschijnlijk vrijdag 19 augustus op Lowlands, naar we aannemen in de Alpha tegen het einde van de dag. Zie je daar.Deel dit artikel