Amenra in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

Jo Quail in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

Vrijwel ieder liveverslag vermeldt het, maar bij een versterkte set van Amenra op het menu voelt het nog nadrukkelijker alsof de tijd van maatregelen echt over is. Misschien komt het doordat Amenra tijdens de pandemie nog wel akoestisch speelde in TivoliVredenburg en dat nu ook na lang wachten weer versterkt komt doen. Support komt van Jo Quail en GGGOLDDD.

Tekst: Paul Lindenbergh / Fotografie: Kamil Parzychowski

Jo Quail is een solo celliste uit London. Misschien niet helemaal wat je verwacht voor een versterkte Amenra-set, maar als je haar live hoort begrijp je het beter. Wat ze doet lijkt erg op de aanpak van Syndrome, het soloproject van Amenra-gitarist Mathieu. Door delen van haar muziek op te nemen en weer af te spelen terwijl ze doorspeelt kan ze verschillende cello-geluiden te gelijk laten horen, wat een gelaagd effect geeft en erg mooi is. Hoewel het lijkt als of het publiek hier nog even aan moet wennen, staan aan het einde van haar show redelijk wat mensen zachtjes te headbangen. Korte anekdotes over vrienden die zeggen dat het niet nodig is om voor verschillende stukken verschillend te stemmen, maar dat het dan meer folk wordt, helpen om wat meer verbinding met het publiek aan te gaan. Dat Jo Quail meesteres van haar instrument is zal iedereen die haar deze show heeft zien spelen kunnen beamen. Laatkomers hebben zeker iets gemist. Herkansing op de Roadburn-zaterdag.

Jo Quail in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

GGGOLDDD in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

GGGOLDDD is allesbehalve solo. Met zijn zessen betreden de Rotterdammers het podium van de Ronda. Zangeres Milena Eva is gehuld in een jurk met allerlei zachte uitstulpingen die in niets doet denken aan haar outfit van het artwork op hun nieuwste album, maar die wel te zien is in de clip van het nummer ‘Invisible‘. ‘This Shame Should Not Be Mine’ is de vrijdag voor de show uitgekomen en op de hoes zien we de zangeres gehuld in een harnas.

Tijdens de show speelt GGGOLDDD niet alleen nummers van het nieuwe album, maar alle songs kennen een beklemmende sound die de luisteraar probeert te absorberen. Overwegend lukt dit, maar soms zorgt het hoge elektronica-gehalte voor meer luchtigheid dan verwacht. Misschien komt dit doordat de elektronische geluiden contrasteren met Amenra, wat als hoofdact toch een beetje de leidraad is voor de avond. Toch staat het thema van het nieuwe album, verkrachtingstrauma, duidelijk in de spotlight tijdens de show en is er geen gebrek aan heavier intervallen.

GGGOLDDD in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

Amenra in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

Ook Amenra speelt niet alleen het nieuwe werk. Slechts twee nummers van jongste album ‘De Doorn’ worden gespeeld: ‘Het Gloren’ en ‘De Evenmens’. Daarnaast trakteert Amenra het publiek op een show zoals ze dat van de Vlamingen gewend zijn. De intro met tikkende stokken, visuals over de volledige achterwand van het podium, oogverblindend wit licht en duisternis, zanger Colin staat overwegend achterstevoren op het podium en dikke bakken geluid worden een met het publiek. De kenmerkende schreeuwzang van Colin voelt als vertrouwd tussen het post-metalgeweld uit de gitaren van Mathieu en Lennart en het drumwerk van Bjorn. “Nieuwe” bassist Tim, die tijdens de pandemie het stokje overnam van Levy, vervulde eerder al de invalrol en er bestaat geen twijfel over hoe goed hij bij Amenra past. De hele set staat hij vooraan op het podium en is zo medebepalend is voor hoe de show eruitziet.

Amenra is het kunstje tijdens de pandemie duidelijk niet verleerd. Nummers als ‘Razoreater’, ‘Am Kreuz’ en ‘A Solitary Reign’ klinken als vanouds en als betoverd door de band headbangt het publiek mee. Het voelt na een lange tijd weer als vertrouwd om Amenra zo te zien spelen en het hele publiek in vervoering te zien brengen. Een show waar, mede door de gedwongen verplaatsing, lang naar uit is gekeken en die duidelijk de behoefte van de liefhebbers bevredigt.

Amenra in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

Amenra in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

Amenra in TivoliVredenburg, foto The Buried Herald

GGGOLDDD in TivoliVredenburg, foto The Buried HeraldDeel dit artikel