We kunnen niet wachten! De festivalzomer vloog snel voorbij, maar dat betekent ook dat de alweer dertiende editie van Le Guess Who? voor de deur staat. Het meest exploratieve festival van Utrecht, waarvan het internationale karakter en eclectische line-up is uitgegroeid tot een begrip in het festivallandschap. En dat in het begin van november, wanneer de dagen korter worden en donkere avonden de sfeer bepalen. Vanaf donderdag 7 november is het zover, en dan is Never Mind the Hype er ook bij om te proeven van de rijkelijk gevulde line-up. Goed dus om alvast van wat voorpret te genieten middels onze heavy, psychende, noisende, postpunkende festivalroute met onder andere Godflesh, Earth, Mythic Sunship, Moon Duo, Acid Mother’s Temple en Rotterdamse noiserockers The Sweet Release of Death. Lees hieronder welke 20 bands je niet mag missen, beluister onze heavy LGW Spotify-lijst onderaan en maak vervolgens je route klaar in het tijdschema

Typerend aan Le Guess Who? is dat het niet alleen plaatsvindt in het festivalhart van TivoliVredenburg. Met Utrecht als omliggende speeltuin, transporteer je je naar verschillende plekken. Zo ook voor eenieder die van hevige noiserock, zware industrial en opzwepende psychrock houdt. Op de donderdag kun je vooral terecht in de Ronda van TivoliVredenburg voor de curatie van The Bug, maar vanaf vrijdag vlucht je van de Pandora naar de EKKO tot zelfs de Jacobikerk. Ook De Nijverheid en Theater Kikker zijn gedurende het weekend een bezoekje waard. Hier en daar wat overlapping, maar met goed indelen geniet je zo van 20 acts in de alternatieve hoek. 


Donderdag 7 november

Godflesh op Roadburn, ook te zien in Ronda op donderdag 7 november, foto: Paul Verhagen

CASPAR BROTZMANN MASSAKER
20:15-21:05 – Ronda, TivoliVredenburg

Gitarist Caspar Brötzmann heeft met zijn powertrio zo’n vijf albums op naam, allemaal 20 tot 25 jaar oud. Zijn inclusie op het festival is daarom ook een bijzondere, want sinds eind jaren negentig is het aardig stil geweest rondom de band. Met hun glorieuze terugkomst kun je in ieder geval een goede pot chaotische rock verwachten, vol gruizige riffs, noisy songstructuren en haast jazzy intermezzo’s.

GODFLESH
Donderdag 7 november 22:00-23:00 – Ronda, TivoliVredenburg

Als er een band is die echt van alles heeft gedaan als het op industrial aankomt, zijn het de heren Justin Broadrick en G.C. Green wel. Eerstgenoemde met zijn drumcomputers en gitaren, laatstgenoemde met de hevige fundering van zijn basgitaar. Elementen van postrock, noise, ambient en metal worden samengevoegd tot een heel smakelijk maar zwaar op de maag liggende industriële hap. Dat wordt lomp. 

EARTH
Donderdag 7 november 23:40-00:40 – Ronda, TivoliVredenburg

Eveneens onder het opvallende curatorschap van The Bug(zelf uit de electro, dub en grime wereld) heeft ook Earth de weg naar Le Guess Who? gevonden. Ooit nog begonnen als een dreunende doom metalband, is Earth een tijdje niet meer weg te slaan uit het psychedelische stonerhoekje. Verwacht daarom ook heerlijk uitgesponnen riffs en langgerekte instrumentale epossen, die je met gemak doen opstijgen van de grond.

THE SWEET RELEASE OF DEATH
Donderdag 7 november 00:15-1:05 – EKKO

Luxeprobleem met Earth, maar van The Sweet Release of Death mag je eveneens zo min mogelijk missen. Verderop in het centrum, te poppodium EKKO, kun je terecht voor een bak postpunk/noisepop. Sweet Release heeft het soort donkere, asgrauwe sound dat perfect is in het donker. Overweldigende, schreeuwende gitaren en drukkende ritmes vormen hierbij de basis. 

 


Vrijdag 8 november

TRAD, GRAS OCH STENAR
19:40-20:40 – De Helling

De dag rustig beginnen doe je met Träd, Gräs och Stenar. In het Nederlands vertaald als Bomen, Gras en Stenen, is deze Zweedse progrockband al een aardig tijdje bezig, met albums daterend uit de jaren 70. Maar na een hele lange pauze is de band, met vele bezettingswisselingen, alweer enkele jaren bijeen. En het resulteert nog steeds in opzwepende progrock, avontuurlijk en melodieus inclusief naar verluidt een enerverende doch participatieve liveperformance.

THE RAINCOATS
21:20-22:20 – Pandora, TivoliVredenburg

Als je op nummer 20 staat van Kurt Cobain’s 50 favoriete albums, weet je gewoon dat je als band van bijzondere betekenis bent geweest. Cultact The Raincoats bestaat al sinds 1979 en wasdestijds met het zelfgetitelde debuutalbum een van de weinige geheel vrouwelijke postpunkbands. Met de tijd die verstreek bleken de meiden grote voorbeelden op het gebied van punk met een avantgardistisch randje. Aanschouw ze dus in de Pandora. 

NOT WAVING & DARK MARK
22:20-23:20 – Jacobikerk

Man, wat heeft Mark Lanegan toch een hoop muzikale paden bewandeld, of dat nu met zijn solowerk is of zijn door tabak geschuurde stem in The Screaming Trees. Verreweg van heavy misschien, maar tussen de psychjams van Mythic Sunship en de postpunkers van The Raincoats door, een verwelkomende afwisseling. We verwachten een sfeervolle set met minimalistische composities en een de grootste altrock-iconen aan het roer. 

Mythic Sunship op Roadburn, ook vrijdag 8 november te zien in De Helling, foto: Roy Wolters

MOON RELAY
22:50-23:45 – EKKO

Weinig bands die noisy electro en postpunk op zo’n wonderbaarlijke wijze combineren, maar Moon Relay flikt het hem. Onder de curatie van Jenny Hval is Moon Relay aanwezig, op locatie EKKO. Een goede plek om tot een broeierige, mysterieuze atmosfeer te komen.

GIRL BAND
00:20-01:20 – Ronda, TivoliVredenburg

Deze handvol Ieren weten op het nieuwe album The Talkies een knap staaltje hakkende noiserock, punk en experimentele rock neer te zetten. Dusdanig zelfs, dat een zweterig optreden tot onze verwachtingen behoort. Wij zijn erbij in de Ronda!

MYTHIC SUNSHIP
01:20-02:10 – De Helling

Simpelweg psych, langgerekt en spannend, perfect voor die dromerige toestand. Maar evengoed met genoeg pit om de aandacht erbij te houden, dankzij een hevig arsenaal aan stoere stonerriffs die steevast komt aankloppen in het gehoorvlies. Laat op de avond wellicht, maar Mythic Sunship is het zeker waard om nog even voor naar De Helling te fietsen. 

LIGHTNING BOLT
02:00-3:00 – Ronda, TivoliVredenburg

Als je na Mythic Sunship nog niet je bed in wilt duiken, wordt je in de Ronda hoe dan ook uit je slaap geschud. Noiserock die raast en ronkt als een op hol geslagen paard. Enerzijds chaotisch en onnavolgbaar, anderzijds verrassend slepend. 

 


Zaterdag 9 november

Moon Duo op Best Kept Secret, ook te zien in de Ronda op 9 november, foto Jan Rijk

MOON DUO
20:45-21:55 – Ronda, TivoliVredenburg

Een duo met vele muzikale gezichten, en dat siert Moon Duo ten zeerste. Waarbij Killing Time uit 2017 de focus legde op riff georiënteerde krautrock, is het nieuwe werkstuk Stars Are The Light er een met een zwoel, psychedelisch karakter. Maar welke kant je ook ziet van dit duo, je kunt sowieso een meeslepende discografie verwachten, eentje die we hopelijk in volle ornaat zien op de zaterdag in de Ronda. 

ACID ROOSTER
22:05-22:55 – De Nijverheid

Met hun zelfgetitelde album net uit is het niet vaak dat een band al zulke hoge ogen scoort in een kort bestaan. Maar toch, die nieuwe Acid Rooster plaat is gewoon te gek! Heftige psychrock, uptempo, meeslepend en met spacende gitaareffecten waar menige psychveteraan nog een puntje aan kan zuigen. Hoge verwachtingen, met De Nijverheid als toepasselijk toneel.

EMPATH
23:00-23:45 – dB’s

Acid Rooster sluit mooi aan op Empath, twee minuten fietsen verderop in dB’s. En hoe, want de vlammende, denderende noiserock klinkt als een botte bijl hakkend op het hoofd. Tussen de hallucinante psychsferen door een uitgelezen kans voor frisse lucht op de fiets, en een energieboost in de vorm van drie kwartier raggen in dB’s.


ACID MOTHER’S TEMPLE

00:00-01:15 – De Nijverheid

Wat Le Guess Who? steevast typeert is dat ze nooit de gemakkelijkste route nemen qua bands. Zo is Acid Mother’s Temple een psychrockband die het wel heel bont maakt in hun experimentatie. Met een enorme discografie die van avantgardistische uitspattingen naar diepe psychsferen dendert, is het op plaat dan ook een vervreemdende ervaring. Perfect passend in het plaatje van Le Guess Who? dus, en een rariteit die we graag op het podium aanschouwen.

MYTHIC SUNSHIP ASTRAL FAMILY
00:45-01:45 – EKKO

Jawel, daar is Mythic Sunship opnieuw! En extra bijzonder, want een uur lang speelt de band een mysterieuze set met diverse gasten, waaronder ambient artiest Ami Dang en haar sitar. Een eenmalig collaboratorium, en waarschijnlijk een hele goede reden om Sunship nog een tweede keer te aanschouwen, ditmaal in de EKKO.

PETBRICK
02:10-03:00 – Pandora, TivoliVredenburg

Petbrick wordt gecategoriseerd als een grote bak noise. En die beschrijving klopt ook zeker. Maar in die chaos bestaat het duo wel uit meesterdrummer Iggor Cavalera (Sepultura, Cavalera Conspiracy) en Wayne Adams, dus je hebt hoe dan ook met een stel klasbakken te maken. Of het goed wordt is de vraag, maar een drummende Iggor wekt altijd interesse.


Zondag 10 november

Föllakzoid, te zien in Pandora op 10 november, foto Paul Verhagen

THE EX
19:30-20:30 – Pandora

Of je nu naar de jazzy intermezzo’s, folky deuntjes of avantgardistische tempowisselingen luistert, nummers van The Ex uit Amsterdam hebben allemaal iets gemeen. Want van binnen herbergt zich een muzikaal mengsel dat op de rand van noisy punk balanceert, met opgejaagde gitaren en recalcitrante zeng. Een eigenaardig mengsel, maar wel eentje die het bekijken waard is.

TROPICAL FUCK STORM
21:40-22:30 – Pandora

Met een bandnaam als Tropical Fuck Storm weet je niet wat je kunt verwachten, en kijkend naar de albumcovers wordt dat gevoel alleen maar groter. Deze lijken uit de kronkels van een chaotische geest te komen, daarmee perfect de noiserock/avantgarde punk van Tropical Fuck Storm symboliserend. Of je nu in eigenaardige poppy uitbarstingen terechtkomt of hysterische noiseexplosies: het houdt je op het puntje van je stoel, als een heel vreemd kunstwerk waar je steeds meer in ziet naarmate je langer kijkt. Hopelijk komt dat ook in de Pandora geheel tot zijn recht.

FOLLAKZOID
23:40-00:30 – Pandora

Na een weekend vol psychende taferelen is Föllakzoid een goede afsluiter, waar zware krautrock en elektronica uiterst goed samen gaan. Een donker, hypnotiserend geheel dat ons nog eenmaal doet opstijgen aan het eind van het weekend.

Beluister ook onze heavy LGW playlist, perfect om alvast in de stemming te komen voor LGW2019, van 7 tot en met 10 november in Utrecht. 

 Deel dit artikel