Rob Halford is natuurlijk de kale, bebaarde frontman van Judas Priest. De oppergod van de heavy metal, die bovendien uit de kast durfde te komen (of per ongeluk kwam, als je zijn eigen verslaggeving daarover terugleest in zijn eerdere boek). Dat maakte hem alleen maar meer iconisch en in het boek Confess kon je dat al teruglezen. Wat een trip was dat zeg! We gaan daarin echt diep de hel in die Halford heeft doorgemaakt heeft in een verborgen leven. Het was een krachtige memoire, en als je die nog niet gelezen hebt, doen.

Tekst: Guido Segers

Waarom dan nu een tweede boek? Nou, omdat Rob Halford de Metal God is, heb je eigenlijk helemaal niet het recht dat te vragen als sterveling, maar ik heb het toevallig al gelezen en kan je daar antwoord op geven: omdat er nog veel meer te vertellen was. Biblical, want ik ga niet elke keer die hele subtitel benoemen, is helemaal niet zo bijbels als de titel doet vermoeden, behalve dat Rob Halford heeft gekozen om een komisch-religieuze titel te geven aan zijn ‘commandments of metal’, een reis door de absurde wereld die heavy metal was, is en ergens altijd wel zal blijven, althans dat mogen we hopen.

Fanboy
Waar gaat het dan over? Nou, over metal of rock, of in ieder geval het leven van een rockster die zelf ook een enorme fanboy blijkt te zijn. Over wat er allemaal fout kan gaan, maar ook over wat er gebeurt in de industrie. Halford gaat daar diep op in en neemt zo nu en dan een onderzoekend perspectief aan, waarbij hij uitzoomt en naar ontwikkelingen en patronen kijkt in de microkosmos die hij al zo’n 50 jaar bewoond. Dat levert vaak waardevolle inzichten op, die dan opgevolgd worden met hilarische anekdotes, schokkende verhalen en alles wat je eigenlijk liever nooit wilde weten over heavy metal. Maar dus stiekem wel.

 

Judas Priest in 013, foto: Rob Sneltjes

In die zin is Biblical geen opvolger van Confess, maar het leest ook lekker als een supplement daarop. Halford vertelt bijvoorbeeld over zijn liefde voor tatoeages (en hoe hij er plots niet zo’n zin meer in had), over piercings en een aantal die hij heeft waarvan je mogelijk het bestaan nog niet wist of wilde weten. Maar het gaat ook over het ontmoeten van je helden en hoe dat soms best wel tegen kan vallen en soms fantastisch is. Maar we gaan ook in op zijn ziekte, tijdens de pandemie, touren met een stel 70’ers en de naam van ene K.K. Downing valt ook nog wel eens. Niet altijd in het beste daglicht, maar onderaan de streep met veel respect,.

Biblical is een fijn boek, eerlijk, open en direct. Rob Halford op z’n best, zoals we hem kennen. En je komt er ook achter waarom hij voortaan op z’n motor blijft zitten op het podium, en waarom hij sommige nummers niet zo heel enthousiast meer meezingt. Allez, aanrader dus.Deel dit artikel