Laibach, Foto Maja Slavec

Laibach, Foto Maja Slavec

Tijdens de jongste editie van Eurosonic leerden we tal van goede acts uit Centraal en Oost-Europa kennen, waaronder de Kroatische progrockers Them Moose Rush en de Sloveense avant-gardistische act Nikki Louder. Bands van de Balkan die hun muziek op een experimentele, verfrissende manier benaderden en zo mee konden met het beste van die dagen; het zou geen verrassing mogen heten. Sinds 1980 staat het Sloveense Laibach immers al voor een hogere vorm van kunst, waarin performance, (industrial) muziek en symbolisme duelleren. Reden om de band nu in de schijnwerpers te zetten is een speciale show, die op dinsdag 9 februari plaatsvindt op een bijzondere concertlocatie: het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Lees vooral even verder, want NMTH mag twee (2×2) kaarten weggeven voor die Laibach-happening. Moet je alleen even aangeven wat de connectie tussen Laibach en The Beatles en de Rolling Stones is. Mail ons het antwoord op contact@nmth.nl. We maken de uitslag dinsdag 2 februari bekend.

Hadden we al gezegd dat dit een bijzonder concert is? Ja toch wel. Maar we gaven je deze reden nog niet mee: Laibach wordt ondersteund door het RTV Sloveens Symfonie Orkest. Op 9 februari presenteren de City of Ljubljana (de Sloveense hoofdstad, Laibach is overigens de Duitse naam van Ljubljana, daterend uit de tijd van het Habsburgse Rijk), Festival Ljubljana en BOZAR dit optreden. De jonge Sloveense componist Anže Rozman arrangeerde de orkestraties en Simon Dvoršak zal het orkest dirigeren. Het publiek krijgt een aantal nieuwe interpretaties voorgeschoteld van bekende Laibach-nummers, onder meer uit de Sound of Music- en Spectre-projecten.

De muzikanten zullen ook enkele nummers spelen van “WAT”, het album dat in 2003 verscheen en – haast profetisch – de vluchtelingen- en migratiecrisis in Europa en het Midden-Oosten behandelt. Zo bezien is dit optreden in de hoofdstad van Europa misschien ook geen toeval. Saillant in dat kader is ook de voorspelling “Europe is falling apart” in het nummer “Eurovision” (van album “Spectre” uit 2014). Bekijk de tekst.

WE ARE LAIBACH … RESISTANCE IS FUTILE!

Orchestra_Laibach_1 (875x1024)

Laibach met orkest

Verzet is inderdaad nutteloos, Laibach is namelijk voor geen gat te vangen. De groep, die in het Joegoslavië van de jaren ’80 lange tijd verboden was vanwege de Duitse naam en referenties aan het bruine en rode verleden…, is nooit op enige stijlvastheid te betrappen geweest. De zelfbenoemde ‘totalitaire pop art’ herbergt stijlen als neo-klassiek, dark wave, avant-garde, experimentele electronika, industrial rock en iets wat als ‘martial industrial’ geldt en ongetwijfeld op de voorliefde voor Germaanse uniformen slaat. Het is niet moeilijk voor te stellen hoezeer Laibach de inspiratie vormde voor de ‘tanz-metall’ en Teutoonse industrial van Rammstein. Laibach brak in 1987 internationaal door met het Opus Dei op het Britse Mute Records, inclusief opvallende Wagneriaanse covers van Queens One Vision en Life is Life van Opus.

Laibach staat ook al 35 jaar garant voor controverse. Zo baarde de band in augustus opzien door als eerste westerse band op te treden in Noord-Korea, zie hier een fragment. Verder is Laibach altijd bekritiseerd vanwege de veronderstelde verheerlijjing van fascisme, totalitarisme en communisme. De Sloveense band stelt dat de critici hun avant-gardistische industriële muziek en de conceptuele kunst niet begrijpen. De concerten ter ere van de zeventigste verjaardag van Korea’s bevrijding van koloniaal Japan was een “historische gebeurtenis in het kader van broederschap en begrip tussen volkeren”. Begin jaren ’80 tourde de band met de Occupied Europe Tour, tien jaar later gevolgd door de Occupied Europe NATO Tour.

Het moge duidelijk zijn dat Laibach zijn publiek graag aan het denken zet over (geo-)politiek, maatschappij, historie, indoctrinatie en liefst alles wat we als normaal aannemen op losse schroeven zet. Na pak ‘m beet 29 albums in 35 jaar staat een ding als een paal boven water: Laibach is een muzikale en thematische ontdekkingsreis, waarlijk een act om te koesteren.

Laibach en het RTV Sloveens Symfonie Orkest, dinsdag 9 februai in de Henry Le Boeuf Zaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie in het Facebook-event en tickets via www.bozar.be.

Verhinderd? Laibach speelt zondag 10 april ook in Theaters Tilburg.



Deel dit artikel