Flohio bij Le Guess Who? 2021, foto Jelmer de Haas

De vrijdagavond van Le Guess Who? biedt weer als vanouds een breed scala aan genres en artiesten. Van verslindende grindcore tot afrofuturistische jazz; liefhebbers van eigenzinnige experimentele muziek kunnen ook dit jaar weer hun hart ophalen. Met echter een naderende persconferentie is de onzekerheid over de resterende twee festivaldagen groot. De vraag of het festival na vanavond überhaupt nog doorgaat, houdt de gemoederen in elk geval flink bezig. Dit is juist een extra motivatie om alles nog uit deze laatste avond te halen.

Door Wybren Nauta

OvO
De avond start in Poppodium De Helling meteen met de meest overtreffende trap qua volume. Op alle deuren zijn extra posters gehangen met de boodschap ‘Loud music, please take care of your ears and wear ear protection’. Dat is inderdaad geen overbodige luxe bij het Italiaanse noisecore duo OvO. Met drums die een tempo genadeloos aanhouden als een soort ritmische drilboor en een muur aan gitaareffecten en getergde vocalen, is de show van dit tweetal van begin tot eind een intense ervaring. Met de sterke nadruk op drums gemixt met een noisey aanpak doet het ook denken aan Lightning Bolt, twee jaar geleden nog een van de hoogtepunten van het festival. De ritmes nodigen steeds weer uit om mee te bewegen tot de lagen noise je weer overrompelen en je alleen maar het geweld met grote ogen kan aanschouwen.

Flohio bij Le Guess Who? 2021, foto Jelmer de Haas

FLOHIO
Met de uitkomst van de persconferentie is er tegelijkertijd enige opluchting dat het festival nog op een manier door kan gaan de komende twee dagen, maar ook het besef dat dit de laatste ‘gewone’ avond wordt die we in elk geval de komende weken meemaken. Om alles nog even uit deze laatste avond te halen, zijn we bij Flohio aan het juiste adres. Deze Londense rapper weet met haar agressieve stijl en minimale beats het publiek met gemak op haar hand te krijgen. Onder het geweld van de pompende bassen barst het publiek los in moshpits terwijl ze ‘rage fucking rage’ uit volle borst mee scanderen. Zo combineert ze de UK grime met een soort rock/rap stijl van bijvoorbeeld Tom Morello. Het vormt in elk geval de perfecte uitlaatklep om nog een keer goed los te gaan, waar dan ook gretig gebruik van wordt gemaakt. 

 

Vanishing Twin bij Le Guess Who? 2021, foto Tess Janssen

VANISHING TWIN
Naast al het muzikale geweld is Le Guess Who? vooral een festival dat bekend staat om experimentele acts en daar kunnen we het Britse vijftal van Vanishing Twin ook zeker onder scharen. Met in elk geval het record voor de langste rij van de avond is de reputatie van hun psychedelische pop hun al vooruitgesneld. Muzikaal verweven ze veel stijlen samen, van jazzy gitaarlijntjes, funky baslijnen en galmende synths. Een overvloed aan invloeden lijkt voorbij te stromen tijdens hun optreden. Soms heel dansbaar en catchy met vooral een meer poppy geluid, maar evengoed groots en ongrijpbaar. Ze lijken steeds de grens op te zoeken tussen vervreemding en meer toegankelijke, maar nog steeds psychedelische pop. Het zorgt voor een intrigerende show die je nergens echt overdondert, maar wel steeds blijft boeien.

LYRA PRAMUK
Dat je voor experimentele elektronische muziek in Berlijn goed zit, bewijst Lyra Pramuk vanavond nog maar eens. Als een zelfbeschreven moderne folk artiest, bouwt ze een soort soundscapes van haar stem vermengd met dronende ambient en nineties rave invloeden. Het vormt samen een soort hypnotiserend geheel dat door middel van repetitie en pulserende synths het publiek langzaam in een trance brengt. Soms doorbreekt ze deze trance met momenten van speelse geluiden of een hint van een beat, maar uiteindelijk beweegt alles weer mee in de gestage golf van geluid die ze gedurende een klein uur met aandacht en precisie vormgeeft.

Vanishing Twin bij Le Guess Who? 2021, foto Tess JanssenDeel dit artikel