Kurt Cobain docu ‘Montage Of Heck’ overdondert, ontroert en maakt ongemakkelijk.

Als Cortonville op een vroege woensdagochtend naar het Tuschinski Theater in Amsterdam vertrekt, is de lucht grijs en de temperatuur koel. Na ons bezoek aan het majestueuze theater staan we enigszins gedesoriënteerd weer buiten in de blakende zon. De jasjes gaan uit. Een dergelijke combinatie van somberheid, hoop en troost heeft ons de voorgaande – ruim twee uur – geboeid in de bioscoopstoelen gehouden. Op het grote scherm voor ons speelde zich het leven af van één van de grootste rock-iconen van de afgelopen drie decennia. De documentaire-speelfilm Kurt Cobain: Montage Of Heck van regisseur Brett Morgen zal de geschiedenis ingaan als de eerste (en wellicht enige?) geautoriseerde docu over zijn leven en maakt de hooggespannen verwachtingen meer dan waar.

In de fraai en snel gemonteerde drama-docu, worden we middels authentieke home video’s, concertregistraties (waaronder die van de legendarische show in Paradiso), interviews, tekeningen en pennenvruchten van Kurt zelf, deelgenoot gemaakt van het bewogen en deels tragische leven van Cobain. Ook wel de man die werd gebombardeerd tot ‘de stem van de Generatie X’. Afgewisseld met de indrukwekkende animaties van Nederlander Hisko Hulsing, die enkele episodes beschrijven en tot leven brengen. Het levert niet een geheel nieuw beeld op van de man die met Nirvana de grunge naar een nieuw level – en de grote massa – bracht. Maar het biedt echter wel een heel persoonlijk en bij tijden ronduit voyeuristisch kijkje in zijn gevoelswereld. Op sommige momenten voel je je als kijker bijna bezwaard dat je naar hem kijkt. Maar boven alles ben je ruim twee uur volledig in de ban van de grootse persoonlijkheid en de veelzijdige artiest Kurt Cobain. Een must-see voor alle fans en een go-see voor iedereen die geïnteresseerd is intrigerende en tragische karakters. En natuurlijk; in goede muziek!

De hele film is uiteraard doorvlochten met de muziek van Nirvana. Nog altijd even urgent, krachtig en origineel als in de jaren ’90 en voor de film nog even flink opgepompt en getweakt. Door de audioset van het professionals filmtheater, knallen de nummers nog net even iets vetter, dan over de home-cinema set thuis. In combinatie met de beelden zorgen de songs er telkens weer voor dat de haartjes op de armen recht overeind komen te staan en er wel opvallend vaak even in de ogen werd gewreven bij het selecte publiek.

De film zal de komende tijd nog veel lof mogen oogsten, maar het zijn uiteindelijk de songs van Nirvana die Kurt Cobain onsterfelijk hebben gemaakt. Cortonville stelde haar persoonlijke top 5 voor je samen.

1: Heartshaped Box

2: Territorial Pissings

3: Rape Me

4: In Bloom

5: About A Girl (MTV Unplugged)

Kurt Cobain: Montage of Heck kun je vanaf 23 april in de bioscoop zien.

Tekst: Waldo VolmerDeel dit artikel