Kitty HawkGa zitten, gordels om en maak kennis met Kitty Hawk. Dit Amsterdamse viertal heeft net de debuut-EP af en die is verduveld veelzijdig en op smaak: schiet zo van stonergrooves, avant-gardistische rock naar prog-, post- en experimentele punk met Duitse en Engelse teksten. Ze vatten het zelf mooi samen als ‘Een explosieve mix van stonercore en thrashpop’. En als je na het luisteren van de EP Soviet Space Dogs niet denkt: ‘Die zet ik meteen nog een keertje op, terwijl ik een ticket haal voor de presentatie zaterdag in Cinetol’ dan eten wij ons fuzzpedaal en onze space-hond op.

Wij vroegen frontman Niels Tubbing, jawel de man die je het ene moment hoort fluisteren en dan weer manisch krijsen, ‘wat het verhaal achter Kitty Hawk is?’. Dat bleek een geval van ‘je gooit er een muntje in en…’ Afijn lees zelf:

“Het moet ergens bij een Burt Bacharach concert zijn geweest. Of wellicht was het bij Barry Manilow. De oorsprong van dat wat nu als Kitty Hawk door het leven gaat. Gitarist Daan Geus liep daar stomtoevallig zanger/schreeuwer/idioot Niels Tubbing tegen het lijf, waarop een nadere intieme kennismaking als vanzelf volgde. Daan was bezig met een queeste: hij moest en zou een bende onnozelaars om zich heen verzamelen om muziek mee te maken. Zo geschiedde. Na een niet al te lange zoektocht vond hij nog twee andere maffe lieden die de boel compleet moesten maken: beukende drummer Roel van Diepen en Jeroen Schipper, een beest op de bas. Vier verschillende persona, allen met hun eigen onvermijdelijke geschiedenis.

“Zo ontstond in het voorjaar van 2016 de band Kitty Hawk. Sinds die tijd is het viertal uit Amsterdam bezig met het schrijven van eigen materiaal, dat voorlopig culmineerde in het uitbrengen van de demo ‘Soviet Space Dogs’ in maart 2017. Zoals de USSR honden de ruimte in schoot om de checken of zij in leven konden blijven, zo schiet Kitty Hawk haar eerste drie nummers de wereld in. Van Jungiaanse individuatieprocessen tot fecaliën, van Herman Hesse tot aan het invullen van andermans dromen; het komt allemaal voorbij in de vlammende stonercore en trash pop van Kitty Hawk. Gewapend met de demo en nog een emmer vol andere tracks is de band er nu op uit om zoveel mogelijk te spelen. Te beginnen met de Cinetol zaterdag, waar de demo voor het eerst live gepresenteerd wordt.”

De releaseparty is zaterdag 15 april in Cinetol, Amsterdam, tijdens ‘Club 3voor12 Amsterdam #2 – presented by Poptrash’, waar ook Golden Boy optreedt. Kost je slechts 6 euro.Deel dit artikel