Erg bijzonder hoe we als platform maar nieuwe Nederlandse bands blijven ontdekken. We hadden hier bij NMTH nog niet eerder gehoord van het Arnhemse psychrocktrio Karmic Seeds, maar toen we een paar dagen terug op de hoogte werden gebracht, zagen we direct dat dit een goede luisterbeurt vereiste. Karmic Seeds deed in 2016 en 2017 een reeks shows door heel Nederland, met plannen voor een plaat. Echter kwam er door privéomstandigheden een einde aan de band. Nu, meer dan drie jaar later, besluit Karmic Seeds toch nog het niet eerder uitgebracht debuutalbum uit te brengen. Een release met een bitterzoete connotatie, want deze self-titled is uitgebracht als eerbetoon aan zanger/gitarist Tim Reintjes, die eerder dit jaar op tragisch jonge leeftijd overleed. Het album laat duidelijk horen wat deze band te bieden had, daarom staan we graag stil bij een plaat die naar aanleiding van groot verlies toch is uitgebracht.

Over de geschiedenis van Karmic Seeds is er dus niet veel bekend, maar toch pakte het trio uit Arnhem, bestaande uit boegbeeld Tim, drummer Pieter Jansen en bassist Jorrit de Boer, flink door in een korte tijd. Ze deden gigs in heel het land, dropten wat demotracks via Soundcloud en waren tevens bezig met de opnames voor een debuutalbum. Maar hoewel de bandleden een sterke klik hadden met elkaar, kwam er helaas een einde aan de band in 2017. Jaren later, in februari 2021, komt het slechte nieuws naar buiten: Tim Reintjes is niet meer. Zijn andere band Graansilo schrijft over Tim: ”Voor veel mensen ben jij een bron van inspiratie, maar bovenal een goede vriend geweest. Onze vriendschap met jou zullen we altijd blijven koesteren, want die connectie was puur en oprecht.”

Een eerbetoon aan Tim
Het bewoog Jorrit en Pieter ertoe een eerbetoon te brengen als Karmic Seeds, door 26 minuten aan opgenomen materiaal te releasen. ”Tim was een groot talent en een mooie knul, wij gaan hem heel erg missen. Drie jaar geleden hebben we hard aan dit album gewerkt, maar we hebben het nooit helemaal kunnen afmaken. Desalniettemin, hebben we er nu toch voor gekozen om de muziek te delen en te releasen. Zodat familie, vrienden, bekenden en onbekenden zijn muziek levend kunnen houden en er van kunnen genieten.”

Karmic Seeds, met Tim helemaal links op de foto.

Heavy psychfuzz met bakken potentie
En met deze selftitled is het dan ook duidelijk dat Karmic Seeds, en Tim, erg veel te bieden had. Zeven gevarieerde tracks die op speelse wijze elementen uit de blues, stoner, psych, en fuzz in de mengeling gooien, met als resultaat een bijzonder aangename 26 minuten aan muziek. Dat inclusief een sterke productie, die vettig en gelikt klinkt, zonder het rauwe randje weg te nemen. Opener Histamine rockt bijvoorbeeld heerlijk hard, met soepele gitaarlicks en fraai opgebouwde ritmes terwijl Arabic Spring dan weer een jamachtige kwaliteit bezit met meer laidback grooves en spacende psychpassages. Het drieluik Growing Pains, Fried Eyes en Intrusion Delusion is dan weer uptempo, gruizige stonerrock die gewoonweg met veel venijn binnenrolt. Het hoogtepunt is echter The Black Witch of Mount Sinjar, regelrecht stonerdoom die keihard binnenkomt, sterk gepaard met de rauwe vocalen van Tim.

Kortom, een erg sterke release die al bakken potentie had, waardoor Karmic Seeds dus eigenlijk nog meer een bitterzoete voetnoot is. Hier hadden we graag meer van willen horen, maar met het op jonge leeftijd overlijden van Tim is daar nu een einde aan gekomen. Aldus de band zelf: ”We hoopten deze release samen met Tim te vieren, maar we hebben ervoor gekozen om de plaat beschikbaar te maken voor alle familie, vrienden en betrokkenen. We hopen dat jullie er met een lach en een traan naar kunnen luisteren, zoals wij dat hebben gevoeld met maken van deze plaat. Tim, we gaan je missen!”

Het zelfgetitelde album van Karmic Seeds is uitgekomen op 30 april 2021 en via Spotify te beluisteren hieronder. Tevens zijn er van Tims’ andere band Graansilo ook enkele demo’s te vinden via Bandcamp.

 

 

 

 

 

 Deel dit artikel