Converge en The Dillinger Escape als voorbeeld hebben. Het zijn nogal flinke referenties. Absentees, uit Engeland, schrikt er niet voor terug. De Britten brachten vorig jaar debuut-EP ‘Split/Screens’ uit op cassette en gaan dat nu nog eens dunnetjes overdoen met opvolger ‘Escape/Silence’. NMTH biedt je ter introductie een exclusieve stream van dit nieuwe kindje. Draai je volume alvast een tikkie naar beneden, voor de veiligheid van je ruiten.

Net als voor veruit de meeste bands is Absentees nog steeds alleen een hobby voor Tom, Dan, Brandon en Kurt. De jongens zijn allemaal afkomstig uit Basingstoke, ten zuiden van Londen. Ze maken echter alle vier al jaren muziek, vóór Absentees was dat recent nog in Artemis, die veel optrokken met het Zweedse God Mother. Zij zijn inmiddels getekend bij Party Smasher Inc., beter bekend als ‘dat label van The Dillinger Escape Plan’. Met Artemis liep het om uiteenlopende redenen niet zo lekker. De doorstart als Absentees, tevens de titel van één van de laatste tracks van de ter zielen gegane voorganger, heeft wat dat betreft veel druk weggehaald bij de bandleden. Het draait nu weer om de muziek. De uitlaatklep die lekker moshen kan zijn.

Naast Absentees speelt Tom (Hill, bassgitaar) ook nog in rockbands Modern Rituals en Glass Mazes. De eerste is getekend bij het fameuze Holy Roar Records en wordt aldaar zelfs aangeprezen als ‘dad rock’. In die levensfase zit hij zelf nog niet. De Absentees EP is opgenomen in Toms eigen studio, waar hij zo’n zestig uur per week spendeert aan het opnemen, mixen en masteren van andere lokale artiesten. The Bookhouse Studio is dan ook de speeltuin waar ‘Escape/Silence’’s eerste videoclip is opgenomen. Die video voor ‘Escape’ check je hieronder. Met Tomas Lisle Brooker werd een getalenteerde filmmaker van eigen bodem gevonden. Brooker fotografeert tegenwoordig vast voor Kerrang! Magazine, de Hitkrant voor Britse punks.

Absentees heeft momenteel geen plannen om Nederland snel aan te doen. Het feit dat vocalist Dan leraar is bemoeilijkt het samen touren regelmatig. Op vrijdag 30 augustus speelt de band een releaseshow in de kelder van Flashback Records te Londen. De nieuwe EP, alsmede zijn voorganger, is verkrijgbaar in Nederland via Smithsfoodgroup DIY (op ouderwetse cassette) en staat vanaf 30 augustus op alle streamingwebsites. Aanschaffen kan vast via de Bandcamp van het label.Deel dit artikel