Raven Called Sin op Into the Core, foto Don Bakker

Hoerendiesel op Into the Core, foto Don Bakhuizen

“We mogen weer!” Een maand geleden kregen we het goede nieuws dat poppodia en concertzalen weer volledig open mochten. Headbangen op een stoeltje of barkruk is dus weer even verleden tijd. Dat alles weer mag, wil helaas niet zeggen dat alles ook gelijk weer kan. Door de onzekerheid en korte voorbereidingstijd werden veel tours die voor februari en maart gepland stonden toch nog weer geannuleerd of, voor de zoveelste keer, verplaatst. We moeten het deze eerste weken na de versoepelingen dus nog vooral doen met adhoc initiatieven en lokale en regionale bands, die losse shows spelen. Wie goed om zich heenkijkt, ziet dan ook dat er alweer genoeg te doen is, want waar een wil is, is ook altijd een weg. En de wil is er zeker, vooral bij Nederlandse bands om na 2 schrale jaren weer op een podium te staan. Het enige dat ze dan nog nodig hebben is een zaal en een enthousiaste organisator die alles, bands en publiek, samen weet te brengen. En zo kan het gebeuren dat een redacteur van Never Mind The Hype op een zaterdagavond naar Zoetermeer afreist, meer specifiek naar jongerencentrum Latenstaan, waar onder de noemer ‘Into The Core’ drie bands, Hoerendiesel, REFORMIST en Raven Called Sin, de beuk er even flink in gaan gooien.

Tekst: Joost Schreurs / Fotografie: Don Bakhuizen (DB Event Photography)

Rond acht uur is het al gezellig in het jongerencentrum in Zoetermeer. Leden van de bands scharrelen rond in voorbereiding op hun optreden, bezoekers zitten goedgemutst te kletsen op de banken in het bargedeelte en ‘first timers’ verbazen zich over de zeer schappelijke barprijzen als ze een biertje en colaatje voor nog geen vier euro mogen aftikken. De core die ‘Into The Core’ ons deze avond zal voorschotelen is metalcore. Het frikandelbroodje onder de metalgenres, waar het bruutste van twee genres, metal en hardcore, samenkomt in combinaties van blastbeats en breakdowns en waar ‘lomp’ in dank wordt aanvaard als een groot compliment.

Hoerendiesel
Om 9 uur mag Hoerendiesel de avond inluiden. De bandnaam verwijst naar zoete witte wijn in studententaal, maar aan dit kwartet jonge hardcoregasten uit Utrecht is weinig zoets te ontdekken. Dit jaar kwam hun eerste single Void Of Pain uit via de streamingkanalen en hun eerste post-corona optreden hadden ze twee weken eerder al in Leiden. Toch stralen de jongens op het podium het gevoel uit van een te lang gekooide tijger die eindelijk wordt losgelaten, want het gas gaat er direct vol op. Hetzelfde gevoel leefde blijkbaar bij een deel van het publiek, want al snel vliegen de eerste windmills en spinkicks door de zaal. Iedereen die niet wil dat zijn drankje uit zijn handen wordt geschopt of geslagen, zoekt een veilig heenkomen iets meer aan de zijkant van de zaal. De stemming zit er dus direct goed in, dankzij het energieke optreden van Hoerendiesel, die bovendien hun klassiekers kennen en Nirvana eren met een mokerharde cover van Territorial Pissings. Dan kun je bij ondergetekende al niet meer stuk…

Hoerendiesel op Into the Core, foto Don Bakhuizen

Reformist
Dan wordt het stokje overgedragen aan Reformist uit Eindhoven. Ook weer een nieuwe, maar ambitieuze band. Begin vorig jaar opgericht en afgelopen zomer kwamen ze al met een in eigen beheer uitgebrachte debuut-EP Reform, Rebuild. Een thematisch, maar hopelijk niet al te profetisch album over het einde van de wereld, waarna een klein groepje mensen het opnieuw mag proberen. Niet alleen intelligente teksten dus, maar ook muzikaal vermijdt Reformist de clichés van het metalcoregenre met af en toe een rustige, atmosferische break en zelfs een vleugje dubstep. De uitstraling op het podium is professioneel en muzikaal loeistrak. Het feit dat ze met een nieuwe bassist speelt, is niet te merken. Het publiek zal dat ook een worst wezen, want er wordt meer en meer gedanst en als Reformist op deze voet verdergaat de komende jaren, gaan we nog vaker van ze horen.

Reformist op Into the Core, foto Don Bakhuizen

Raven Called Sin op Into the Core, foto Don Bakhuizen

Raven Called Sin
Raven Called Sin bestaat al sinds 2015 en mag als meest ervaren band het Into The Core-feestje afsluiten deze avond. En dat is geen straf, want de sfeer is na de eerste twee bands optimaal en zowel de band als het publiek hebben er nog steeds zin in. Raven Called Sin klapt er goed op met hun moderne mix van metalcore met djent-invloeden. Met zijn uitstraling en grunts heeft zanger Dylan Lammens iets weg van Burton C. Bell in zijn beste jaren bij Fear Factory en misschien is het daarom ook niet vreemd dat je hier en daar invloeden van deze band terughoort in de pompende riffs en retestrakke drumbeats van Raven Called Sin.

Met maar liefst 60 betalende bezoekers, plus daarbij de muzikanten en aanhang, is het de hele avond lekker druk in Latenstaan. Het is moeilijk om het cliché te vermijden dat het weer ‘ouderwets’ aanvoelde na twee jaar corona, maar het is gewoon zo… Of om met de woorden van organisatrice Joyce Wind te spreken: “Leuk om zo’n enthousiaste opkomst te zien, zowel voor Into The Core als voor het genre! De bands waren vet, de sfeer zat er goed in en het is voor meerdere herhalingen vatbaar” Voor wie nieuwsgierig is geworden, of wie gewoon liefhebber is van de diverse core-genres in alle varianten, de volgende editie van Into The Core is al op 9 april, ook weer in Latenstaan, Zoetermeer en dan zullen Tigerknife, Born Infected en Howlett op de planken staan.

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel