Het begint erop te lijken dat ook While She Sleeps stukje bij beetje richting de status van metalcore royaliteit gaat. De Sheffieldse band bestaande uit gitaristen Sean Long en Mat Welsh, bassist Aaran McKenzie, drummer Adam “Sav” Savage en zanger Lawrence ‘Loz’ Taylor tikt maandelijks de miljoen luisteraars aan op Spotify en tourde al met diverse grootheden als Parkway Drive, Architects en Bring Me the Horizon. Maar nu is daar ook nog eens het heuglijke feit dat er (hopelijk) een gestaag einde in zicht is van de pandemie, plus dat de band aanstaande vrijdag hun nieuwste plaat Sleeps Society uitbrengt, met een titel vernoemd naar hun hechte groep fans. Karin Leijs deed daarom een openhartige zoomcall met zanger Loz Taylor over de thema’s van de plaat, evenals het belang van underground muziek. 

For the English version of this article click here

Tekst: Karin Leijs

Eens moet de internationale vuurdoop zijn, en voor mij was dat mijn interview met frontman Loz Taylor. Een gezellig virtueel onderonsje over het nieuwe album Sleeps Society dat 16 april uitkomt, het belang van underground muziek en verder was er vooral veel ruimte voor gesprekken over emoties en gevoelens. Belangrijke en relevante thema’s dus, die ten grondslag liggen aan de nieuwe plaat. 

Hey Loz! Hoe gaat het? Ik ben een beetje nerveus, maar het is een goed moment om het daarover te hebben aangezien jullie #imnervous campagne laatst is gelanceerd voor de nieuwe single Nervous ft Simon Neil (Biffy Clyro). Een mooie openbaring over het delen van moeilijke ervaringen, het neerhalen van bestaande barrières en vooral oprecht zijn over hoe je je voelt en dat je goed bent zoals je bent. Dus laten we het daar eerst over hebben.
Loz: “Ja absoluut! Zoals je zegt, het is een goed moment om het over dit nummer te hebben. Nervous werd recentelijk uitgebracht en we hebben ook de hele week toegewijd aan openlijker praten over emoties en daar aandacht voor vragen, zeker als band zijnde. Over hoe we ons voelen en hoe bepaalde emoties en gevoelens ons beïnvloeden als mensen.” 

Een zeer krachtige boodschap om over te brengen, zeker als band met zo’n groot platform. Het gevoel dat je niet de enige bent is heel belangrijk om je bewust van te zijn, voor iedereen die hiermee te maken heeft.
Loz: “Dat is precies wat we met dit nummer willen bereiken. Zelfs voordat de pandemie zo heftig werd als het nu is. We hadden dit nummer al geschreven voordat de pandemie überhaupt een issue was en het is een heel belangrijk nummer voor Sean, onze gitarist. Toen Sean het nummer schreef was het juist om die reden: zijn eigen mentale gezondheid. Er nu op terugkijkend denk ik dat het nummer daarom ook op de plank belandde. We hadden het er verder niet echt over. Ik zat zelf ook niet lekker in mijn vel en dacht wel: ‘Wow, dit nummer heeft veel potentieel om mensen die hier ook mee worstelen een hart onder de riem te steken’.”

”Misschien twijfelde Sean ook een beetje aan het nummer en had hij gewoon wat bevestiging van ons nodig dat het een fenomenale track is. En zoals ik zeg, was dat al vóór dat de pandemie de wereld overnam. Nu resoneert het nog méér met mensen dan pakweg een jaar geleden. Het heeft echt een enorm potentieel om mensen te verbinden in de manier waarop we ons voelen en de manier waarop we ons openstellen voor elkaar. Meer over onze gevoelens praten in plaats van ons af te sluiten. Dus hopelijk is dat precies wat dit nummer doet.”

While She Sleeps op Graspop, foto Sandra Grootenboer

Dat gevoel dat je nooit goed genoeg bent is iets waar iedereen wel eens doorheen gaat, ikzelf ook. Dat kan je echt in een neerwaartse spiraal trekken. Je gedachtegang gaat je parten spelen. Het betekent absoluut niet dat je minder bent dan iemand anders.
Loz: “Nee absoluut niet. Ik snap precies wat je zegt. Het gaat écht om het begrijpen hoe deze gevoelens en gedachten zich manifesteren in jouw brein. Iemand zei eens tegen me: ‘Wij mensen praten altijd over dingen alsof we winnaars moeten zijn, overal goed in moeten zijn. Dus als het eens een keer niet lukt of goed gaat blijf je achter met het verschrikkelijke gevoel dat je hebt gefaald en weet je niet hoe je met dat gevoel moet omgaan.’ Dat is iets waarmee we echt moeten leren omgaan en vooral van moeten leren dat het oké is om je soms zo te voelen.”

Laten we het eens hebben over jullie Sleeps Society Patreon account waar jullie, naast veel andere dingen, jullie kennis en begeleiding aanbieden voor opkomende artiesten en bands om zo hun carrière in deze branche te helpen verwezenlijken.
Loz: “Voor ons was het uitbrengen van ons album voor de Sleeps Society(de bijnaam voor onze fanbase) aan het begin van de campagne een manier om ons platform te gebruiken. Namelijk om belangrijke punten aan te kaarten wat betreft de muziekindustrie en waarom we vinden dat artiesten vaak de dupe zijn van de huidige manier van muziek verspreiden. De muziekindustrie brengt ook veel positieve publiciteit met zich mee, dus we kraken het echt niet volledig af. Het gaat gewoon om de manier waarop de laatste tien tot vijftien jaar streaming en internet heeft bepaald hoe mensen muziek luisteren en dat we daar een balans in moeten vinden. Juist de genres die hier hinder van ondervinden zijn de genres waar wél vraag naar is maar die meer underground is zoals punkrock, hardcore en metal. Weet je, popsterren zullen altijd hun geld binnenkrijgen, dat is voor zo’n massaal publiek. Maar laten we de underground genres alsjeblieft niet vergeten. Daar willen we aandacht voor vragen via ons platform. Het is makkelijk om muziek te streamen en te vergeten hoeveel het de artiesten heeft gekost om het te creëren. Het belangrijkste is dat er dus een balans komt tussen vraag en aanbod en uitbetaling van streamingsdiensten. Wist je dat ongeveer 7.000 streams gelijk staat aan een uitbetaling van 25 euro? Dat kun je je toch eigenlijk niet voorstellen. Zeker niet als je terugdenkt aan een tijd waar je niet kon streamen en gewoon 15 euro betaalde voor een CD.”

”Je wilt de underground genres levendig houden, ook voor komende generaties. Je wilt jongeren aanmoedigen en zeggen: ‘Ja, pak een instrument op, ga spelen en volg je muzikale dromen want de underground muziekindustrie is geweldig om deel van uit te maken!’. Dus ik denk dat we daar gewoon moeten zoeken naar een middenweg en uitwerken waar het fout gaat. En ik denk dat While She Sleeps een band is die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt en precies zegt hoe het ervoor staat. En mensen luisteren. Zakelijke bedrijven beginnen het op te merken en gaan bij zichzelf te rade of het inderdaad niet anders kan.”

Wat betreft de videoclip voor You Are All You Need, de songtekst is ondertiteld in verschillende talen, zoals Duits, Hebreeuws, Spaans, etc. Kun je me meer vertellen over de inspiratie hiervoor?
Loz: “In het verleden hebben we vaker videoclips gelanceerd waar we andere talen in verwerkten in de hoop dat we meer mensen konden bereiken. Soms is het gewoon leuk om teksten mee te kunnen lezen in je eigen taal. Het helpt ons ook om het gevoel te versterken dat we mensen bij elkaar brengen. Dat groepsgevoel is één van de belangrijkste drijfveren van WSS. 

En dat is precies wat jullie overbrengen met dit album en nummers als You Are All You Need en Nervous.
Loz: “Ja, het is een combinatie van alles wat we ooit hebben gedaan maar dan keer tien. Gefocust op de connectie, dat groepsgevoel. We werden verliefd op deze scene toen we allemaal jonge punkrockers waren. Ik kan me nog herinneren dat ik slaag kreeg achter in de schoolbus omdat ik een Slipknot trui droeg. Toentertijd was je dan gewoon een rare. Nu zijn tijden veranderd, genres zijn toegankelijker en stromen meer in elkaar over. Mensen staan er meer voor open. Toch voel ik dat er nog steeds een veilige plaats moet zijn voor buitenstaanders en While She Sleeps wil dat bieden. Dat thema willen we blijven benadrukken. En ik verspreid graag die boodschap!”

En dan nu over het album Sleeps Society: Mijn favoriete nummer is Systematic. Ik hou van de combinatie van rauwheid, electronica, metal. Precies mijn soort nummer. Heb jij ook een persoonlijke favoriet?
Loz: “Mijn persoonlijke favoriet verandert mee met mijn stemming. Ik ben het met je eens wat betreft Systematic, dat is zeker één van mijn favoriete nummers. Puur omdat ik daar een rock-nachtclub gevoel van krijg. Het heeft alle elementen van een klassiek While She Sleeps nummer. Maar er staan ook andere hele goede nummers op het album. Call Of The Void is ook een persoonlijk favoriet evenals Nervous waar we al over hebben gesproken. Zowel mensen die houden van metalcore, punkrock, metal iets anders in dat genre vinden zeker wel een nummer op dit album dat hen aanspreekt.”

Het is zeker een goed gateway metal album voor iedereen. Ik ga het mijn kinderen ook laten luisteren, vroeg beginnen met goede muzikale opvoeding, haha.
Loz: “Ik denk dat veel mensen dat zeggen over WSS. We zijn een gateway metal band en dat is geweldig. Als we op die manier meer mensen kunnen introduceren richting de metal en ze laten inzien waarom rock en metal zo tof is dan is dat gewoon tof!”

While She Sleeps op Jera On Air, foto Dani Silvia

En dan het laatste nummer, of eigenlijk het spoken word op het album DN3 3HT. Het is een soort eerbetoon aan de fans. Maar het is een postcode in Armthorpe, Doncaster. Wat is de betekenis hierachter?
Loz: ”Nou, als je het leest als letters dan staat er ‘The End’, het einde van het album. Het is een soort ‘Easter egg’. Maar de postcode is eigenlijk de locatie waar ik mijn laatste baan heb gehad voordat ik bij de band kwam. Sinds dat moment heb ik nooit meer een reguliere baan gehad. Het is de plaats waar het ‘we zeggen gewoon onze baan op en beginnen een band!’ ontstond. Samen brainstormen over hoe we de wereld gingen veranderen met onze muziek en hoe we onze eerste EP gingen schrijven. Sinds dat moment zijn we onafscheidelijk. En weet je, dat spoken word idee is niet hoe het normaal ging. Ik weet nog dat ik door de cd-boekjes bladerde voor songteksten en dat dan achter in het boekje stond wie de band allemaal wilde bedanken en met wie ze hadden samengewerkt. En ja, cd’s zijn ver verleden tijd dus we wilden dit in een nieuw jasje gieten.”

Tof modern concept, heel erg 2021!
Loz: “De Sleeps Society (onze fanbase dus) helpt ons deze carrière voort te zetten en te laten groeien en hopelijk kunnen andere bands dit idee ook gebruiken. We proberen altijd het rookgordijn te laten verdwijnen en écht te laten zien wie we zijn, zonder poespas. Niet al te rock-‘n-roll met een zonnebril op in een donkere kamer. Alles draait om eerlijkheid en we zijn niets zonder onze fanbase. Onze gitarist Mat Welsh zei eens dat hij met ongeveer 95% van onze fans wel eens een biertje zou willen drinken, haha.”

While She Sleeps op Graspop, foto Sandra Grootenboer

Zelfs in deze tijden proberen jullie er dus alles aan te doen om die connectie met fans te houden, ook buitenom Patreon. Op het album is er ook een nummer waar de Sleeps Society op beschreven wordt, genaamd Call Of The Void.
Loz: “We hebben de songtekst en het ritme doorgegeven en gezegd: “Iedereen die mee wil zingen is welkom”. We kregen honderden en honderden reacties. En het leuke is dat de songtekst die ze zingen uit het allereerste nummer komt dat we als band samen schreven, “Give Me Your Hand, This Is The End”. Het is een manier om dingen vernieuwend te houden en betrokken te blijven bij de fans.”

Hopelijk kunnen jullie snel weer het podium op. Ik zag jullie op de line-up staan van Slam Dunk Festival in Leeds komende september. Zijn er nog andere plaatsen die jullie op de planning hebben staan?
Loz: “Wat ik heel interessant vind is dat veel mensen zich bezig houden met wat er allemaal komen gaat ná de pandemie. Het is erg moeilijk om die manier van denken vol te houden want je weet niet hoe lang we hier nog in blijven zitten. Voor mij werkt het beter om dingen stap voor stap te bekijken, één week tegelijk. Dan kan ik terugkijken en zeggen: “Deze week had zijn ups en downs maar ik heb het weer gered.” Focussen op het positieve en niet te ver vooruit denken.”

Maar laten we hopen dat we liever vroeger dan later weer een goed festival kunnen meemaken!
Loz: “Ja, hopelijk kunnen we snel weer een show doen als vanouds. Shows op afstand is nu een tijdelijke goede optie maar dat is geen vervanging. Punkrock en metal shows moeten gespeeld worden zoals het hoort. Zodra het weer kan, dan wordt het te gek! Als we dat weer hebben dan is deze hele situatie misschien zelfs wel goed geweest voor de muziekindustrie. We vonden het altijd zo normaal dat we gewoon naar een band konden gaan kijken wanneer we wilden. Als we nu weer mogen, dan koesteren we het extra en genieten we meer dan ooit!”

While She Sleeps op Graspop, foto Sandra Grootenboer

Aangezien je altijd graag nieuwe bands een platform geeft wil ik je nog vragen welke bands heb jij afgelopen jaar geluisterd en ontdekt?
Loz: “Er is een band genaamd Teenage Wrist. Ze hebben dit jaar een nieuw album uitgebracht. Een beetje meer chill en grungy muziek. Er staan geweldige nummers op het album! Ik ben ook liefhebber van een band die ik al een paar jaar luister, Greyhaven. Als je van bands houdt zoals Every Time I Die of The Dillinger Escape Plan is dit ook een tip. Ze hebben een beetje dat geluid met flink wat muzikale oorwurmen. Een hele goede band. De band Holding Absence heeft wat meer clean vocals. Een geweldige rockband uit de UK. En recentelijk heb ik de band Kingdom of Giants ontdekt. Zij hebben wat meer de verhaalstijl zoals Architects met wat meer techmetal. Maar geweldige vocalen!”

Aangezien je het toch over Architects hebt, Simon Neil heeft ook met hen samengewerkt op het nieuwe album in het nummer Goliath en jullie dus ook voor Nervous.
Loz: “We hadden op dat moment echt geen idee dat hij met Architects had samengewerkt! Hij heeft ons niets verteld over die samenwerking, haha!”

Oh, ik dacht al dat het een groepsding was, jullie allemaal brainstormend bij elkaar tot deze samenwerkingen eruit rolden!
Loz: “Oprecht, we hadden écht geen idee. Dus toen we daar achter kwamen dachten we ‘Oh nee! Simon heeft ons niets verteld!’ Interessant dat hij besloten heeft om niets te zeggen, haha! Maar weet je, beide nummers zijn zo verschillend en Simon is een geweldige gast. Hij heeft iets van zichzelf gebracht op beide platen. Wat hij voor Nervous heeft gedaan is geweldig en het helpt om dit nummer breder te dragen.”

Dank je wel voor dit interview! Is er nog iets wat je wilt toevoegen?
Loz: “Voor de mensen die dit interview lezen, dank je wel voor jullie steun en zodra het weer kan komen we zeker richting Nederland. Onze nieuwe plaat komt 16 april uit dus luister hem zeker wanneer het kan! En als je While She Sleeps nog niet kent… Onder welke fucking steen heb jij geleefd?”

Sleeps Society komt uit op 16 april in diverse formats. onder andere te bestellen via de While She Sleeps webshop. Nieuwe singles Nervous en You Are All You Need zijn te beluisteren via Spotify:Deel dit artikel