Undeclinable AmbuscadeUndeclinable Ambuscade was in de jaren negentig één van de grootste punkrockbands uit Nederland. Ze brachten drie albums uit op het grote punklabel Epitaph en tourden meerdere malen door Europa. Het langverwachte vierde album liet echter lang op zich wachten. Het werd bekend dat zanger Jasper Vergeer er geen zin meer in had. De rest van de band uit Den Bosch vond een vervanger in Erik van Haaren en bracht het album uit onder de naam The Undeclinables. Uiteindelijk stopten ze er helemaal mee in 2009. Het was dan ook groot nieuws voor de fan dat de band tijdelijk weer bij elkaar komt: Undeclinable Ambuscade staat op een groeiend aantal zomerfestivals van Groezrock tot Jera On Air en doet als opwarmer drie clubshows in 013, Gebr. De Nobel en Hedon. De shows in Tilburg en Zwolle verkochten al uit. NMTH spreekt de band tijdens een repetitie waar klassieke tracks als Trapped, 7 Years en LAPD voorbijkomen.

Door Quirijn Foeken

– Waarom deze reünie en waarom nu?
Helmer Lathouwers (gitaar): “Er wordt heel vaak om een reünie gevraagd, al vanaf het moment dat we met Jasper gestopt waren en zeker toen we in 2009 helemaal waren gestopt. Op een gegeven moment heb ik een Facebook-pagina gemaakt, vooral om te kijken hoe dat werkt voor een band, ook met het oog op nieuwe dingen. Toen ik een omslagfoto van onze sticker erop gooide begonnen mensen echt te denken dat er iets aan de hand was. Dat was in januari vorig jaar en dat was marketingtechnisch gezien een heel goed moment voor Groezrock. Dus toen begon zelfs Groezrock te reageren. Maar dat was vorig jaar: Jasper en ik konden allebei niet dus toen we hebben het doorgeschoven: als we na de zomer nog steeds zin hadden zouden we het doen.”

– Waren er nog bandleden die overtuigd moesten worden?
Helmer: “Ik had sowieso als eerste Jasper gebeld want bij hem staat of breekt het. Als hij niet wilde ging het sowieso niet door.”

Jasper Vergeer (zang): “En ik had er heel veel zin in. Het was niet de leukste manier hoe we uit elkaar gingen. Ik droomde er wel eens over, dat we weer samen gingen spelen. Dan werd ik altijd wakker en wist ik dat het gewoon nooit meer ging gebeuren. Toen ik dat telefoontje kreeg zei ik dat het mij heel leuk leek en dat ik hoopte dat de rest het nog met mij wilde. Gelukkig is dat helemaal geen issue geweest. We hebben een keer met elkaar afgesproken en dat werd meteen ouderwets gezellig.”

Dennis Doesburg (gitaar): “Met Erik hebben we toen wel nog een afscheidsshow gedaan, die overigens een beetje in de sneeuw viel. Maar met Jasper hebben we het nooit afgerond. Dus mij leek het heel mooi als we nog één keer met de originele bezetting kunnen afronden. Groezrock is dan natuurlijk een heel goede manier daarvoor.”

– Maar na deze shows is het wel echt afgelopen toch?
Helmer: “Ja, we hebben ook duidelijk gezegd dat we alleen dit doen en dan is het weer klaar.”

Jasper: “Het is echt wel fantastisch dat we het kunnen doen. Ik merk dat ook aan de sfeer, het is eigenlijk nog nooit zo goed geweest. Dat komt misschien ook omdat Erik erbij is.”

Erik van Haaren (gitaar): “Ik ben een blauwhelmpje.”

Jorg Smeets (drums): “We zijn ook allemaal wat ouder en kalmer geworden.”

Undeclinable Ambuscade– Jullie hebben veel getourd, ook in Europa. Hadden jullie op die leeftijd door wat er allemaal gebeurde?
Jasper: “Ik denk dat wij niet zo goed door hadden waar we ons in bevonden. Je werd echt geleefd en je had een feestend bestaan. De grenzen vervaagden wel een beetje. Als je dan na de band nog een keer aan je leven gaat beginnen, dan is het toch echt anders. Pas dan merk je hoe bijzonder het is wat je hebt meegemaakt. Ik denk dat we wel iets teveel gefeest hebben, dat was niet echt goed voor ons.”

Dennis: “Als we nu in Madrid zouden spelen zou ik ook even Madrid in willen, mooie dingen bekijken. Toen zag je niet meer dan de bus en de zaal en werd er gezopen.”

Helmer: “Ik ga tegenwoordig heel veel op vakantie in Spanje en ga ik vaak naar plekken waar we geweest zijn maar nu zie ik ook echt de omgeving.”

Jasper: “Maar het is wel zo dat je er niet zo bewust van bent, hoe ontzettend vet het was.”

Jorg: “Ik ben me er altijd wel bewust van geweest hoor. Als we met een zelfbetaalde nightliner ergens in Madrid wakker werden, en ik uit het raam keek, dacht ik wel ‘moet je ons nou zien gaan’.”

Jasper: “Ik nam het allemaal wel voor lief. Ik vond het normaal.”

Dennis: “Nu is het mooi dat je al die festivals kan doen. Als je naar al die namen kijkt die daar staan… Dat ze ons nog willen hebben, dat 013 en Hedon helemaal zijn uitverkocht, dat betekent toch dat je vroeger echt iets hebt neergezet.”

– Hoe was de eerste repetitie na al die jaren?
Helmer: “Heel apart.”

Jorg: “Ik vond het meevallen, ik had het niet verwacht dat het zo makkelijk kon gaan. Vooral de oudere nummers wist ik nog precies. Ik had het nog helemaal gevisualiseerd wat ik deed op dat drumstel.”

Jasper: “Ik vond het vreselijk moeilijk. Toen ik met mijn huidige band Joysticker in de Melkweg moest spelen, ging ik toch maar eens een zangles nemen. Dus ik dacht nu: Undeclinable, dat ga ik zo zingen. Maar het was echt even slikken. Het is echt gas erop.”

– Jullie tweede zanger Erik doet ook mee. Hoe gaan jullie dat verdelen?
Erik: “Ik speel gewoon gitaar.”

Jorg: “Hij gaat gewoon mee om bier te zuipen.”

Erik: “Jasper vervangen was echt wel een klotebaan: het is heel lastig. Nu vind ik het vet om mee te doen in de originele bezetting van een band waar ik al zo lang fan van ben. Dus ik ga lekker gitaren en gewoon genieten. That’s it.”

– Jullie gaan dus ook geen materiaal spelen van die laatste plaat?
Helmer: “Nee. Het worden alleen de drie Epitaph-releases: Their Greatest Adventures, One For The Money en Sound City Burning.”

Jorg: “Dat zijn ook de platen waar we bekend om staan.”

– Maar hoe kijken jullie terug op die laatste plaat?
Helmer: “Ik vind het tof dat die uiteindelijk afgemaakt is.”

Jorg: “Ik heb hem drie weken geleden nog geluisterd en ik vond het echt een super toffe plaat geworden. Misschien juist wel door Eriks zang.”

Erik: “Maar het was niet in het licht van Undeclinable. Dat is een beetje het ding geweest.”

Jorg: “Misschien hadden we het onder een hele nieuwe naam moeten uitbrengen.”

Dennis: “Die reünie kan over tien jaar ook nog!”


Undeclinable Ambuscade Reunion Tour 2017:
31-03-2017 Poppodium 013, Tilburg, met F.O.D. (UITV.)
06-04-2017 Gebr. De Nobel, Leiden, met Drunktank
14-04-2017 Paaspop, Schijndel
21-04-2017 Hedon, Zwolle, met Dead Giveaway (UITV.)
29-04-2017 Groezrock, België
22-06-2017 Jera on Air, IJsselstijn
05-07-2017 Resurrection Fest, Spanje
08-08-2017 Punk Rock Holiday, Slovenië
13-08-2017 Bay Fest 2017, Italië
18-08-2017 Nirwana Tuinfeest, LieropDeel dit artikel