The Sensational Second CousinsJe verwacht het misschien niet, maar in Klazienaveen kun je terecht voor een portie garagerockabilly waar je Yeee-Haaaa! tegen zegt. The Sensational Second Cousins komt twee man sterk en na de veroveringen op Popronde 2014 en Eurosonic 2015 was het dit jaar tijd voor het debuutalbum Earthquake! Die presenteerden Jerk Heijnen en Henri Sulmann begin juni in Apollo, Emmen, inmiddels is ook de eerste, zomerse! clip af en de familieleden willen daar graag wat meer over kwijt. En hoe zit het in vredesnaam met die tour en airplay in Spanje? Tijd om in de mail te klimmen en het Drentse aandeel op NMTH op te krikken.

Nog een tip voor als je ze in Apollo of die twee shows op het TT Festival in Assen gemist hebt: 22 juli staat The Sensational Second Cousins op de Zwarte Cross.

Vertel: Wie zijn The Sensational Second Cousins?
Dat zijn wij! De sensationele achterneven Hectic Henri en Ravin’ Jerk.

Hoe komt ‘een familieband’ uit Drenthe, als we het zo mogen noemen, tot het gospel van garage-rock ’n roll en rockabilly?
Ja, dat mag! Ik ben een groot liefhebber van muziek die je raakt en die rechtstreeks vanuit het hart wordt gemaakt. Bijna alsof je bezeten bent. Waar nog dat stukje rauwe energie en enthousiasme in terug te horen is.

Als je in Drenthe woont en daar van houdt, dan voelt Vera-Groningen als thuiskomen. En dan kan het niet uitblijven dat je zelf een bandje begint. Al was het maar om zelf een keer op de planken te staan van Vera. Dat begon met The Miracle Men, vervolgens De Keefmen en nu dus The Sensational Second Cousins. En als je er eenmaal aan verkocht bent, raak je dat gevoel nooit meer kwijt.

De nieuwe clip:

Muziek uit het midden van de vorige eeuw trekt TSSC aan? Wat is de charme?
Ik vind de muziek uit die periode fantastisch! Dat domineerde destijds ook gewoon de hitlijsten en radiostations. Het was nog heel puur, authentiek en echt. Ik hou er ook van als je kunt zien waar de muziek vandaan komt. Dus als je een gitaar hoort, dat je ook daadwerkelijk ziet dat iemand er op speelt en niet van die computer fratsen. Muziek moet ook een beetje piepen en kraken en af en toe flink uit de bocht durven vliegen. Van dat geproduceerde gladgestreken mainstream ga ik echt over m’n nek. Totaal emotieloos.

Die drumkit schijnt in Klazienaveen zelf vervaardigd te zijn?
Klopt! Jerk is naast achterneef en goede vriend, ook nog eens een allround knutselaar. En hij drumt ook nog eens verdienstelijk. Moet wel bij gezegd dat het drumstel live regelmatig uit elkaar valt.

The Sensational Second CousinsWe hadden jullie al kunnen kennen van…?
Je zou bijna zeggen waar niet van, haha. De afgelopen 5 jaar hebben we menig kroeg, podium en festival onveilig gemaakt. Ook de komende maanden zie je ons weer overal in het land opduiken. Niemand is veilig voor de vloek van de Cousins!

Jullie besloten eerst veel te spelen en dan aan een debuutalbum te beginnen?
Haha, zo zou je het kunnen zien, maar het ligt anders. Toen we begonnen wilden we alleen maar vinylsingles uitbrengen.
Daar hebben we er dan ook drie van gemaakt. Dat past bij de stijl en ten tijde van de hoogtijdagen van de rock ’n roll waren er immers nog geen LP’s!

Daarnaast heb je bij rock ’n roll-platen nogal eens het idee dat je continu naar hetzelfde nummer zit te luisteren. Dus wilden we eerst een goede set nummers hebben om ook een afwisselende rock ’n roll-plaat te kunnen maken. De eerste recensies zijn inmiddels binnen en de plaat wordt tot nog toe elke keer geprezen om de variatie. Daar ben ik echt enorm trots op!

sensational second cousins 2016 SPANISH TOUR WEBHoe zit het met de titel van de plaat: ‘Earthquake!’? Wat is er zo explosief, Hectic Henri?
Onze nummers zijn doorgaans bijzonder kort, krachtig en explosief. Meerdere keren hebben we aan anderhalve minuut meer dan voldoende om ons statement te maken. Op de plaat staan dus veertien aardbevinkjes die samen de boel lekker opschudden tot een ‘earthquake’! Overigens: in tegenstelling tot de NAM doen wij niet aan eventuele schadevergoedingen.

De plaat is in juni gepresenteerd bij Apollo in Emmen. Het was volle bak begreep ik?
Klopt! Het was echt een te gekke avond! Geopend door het magistrale duo Feather and the White die we nog kennen van de Popronde en aan elkaar gedraaid door niemand minder dan DJ Jan Kooi (Elpee, Groningen).

Wat staat er verder op stapel voor The Sensational Second Cousins?
Er staat niet zoveel, maar er ligt des te meer: een flinke stapel elpees, ceedeetjes en t-shirts voor de verkoop!

Het TT Festival in Assen en de Zwarte Cross snappen we, maar hoe komen jullie aan een Spaanse tour in september?
Onze drie singles zijn uitgebracht door platenlabels uit Spanje (Saturno, Sevilla) of met een flinke Spaanse tik (Kuriosa, Madrid/Meppel). Die worden ook gewoon gedraaid op nationale radio! Op die manier hebben we inmiddels dus een aardige basis in Spanje.

Paar weken terug is er door DJ ‘El Sotano’ zelfs nog een hele uitzending op de Spaanse nationale radio gewijd aan onze debuutplaat! Als we een nieuwe release hebben, gaan we dan eigenlijk ook altijd naar Spanje om het te vieren!

De missie voor 2016 en verder?
We hebben een onuitgesproken missie sinds het begin: ‘kieken wat ’t wordt’. Maar we zijn daarnaast wel bloedserieus. Dit is meer dan een hobby, eerder een missie. We willen shows doen die energie opleveren, Toffe (voor ons nieuwe) festivals/podia aandoen en leuke, nieuwe en gezellige mensen ontmoeten. Maar bovenal willen we gewoon lol maken en dat overbrengen op het publiek. Er is al zoveel ellende in de wereld. Als dat lol maken niet meer lukt, dan kappen we ermee.

Heb je nog een uitsmijter?
Mag ik nog de groeten doen? Ok. Ik wil dan nog graag de groetjes doen aan Rogier van Independent Future Recordings die onze plaat heeft uitgebracht. Topgozer! En aan de Rooie Jager plus de bengels van de ROODshow!

Ohja: je vindt ons op facebook (like! like! like!) en www.sensational2ndcousins.com! Wij zijn altijd in voor fanmail en boekingen op info@sensational2ndcousins.com.Deel dit artikel