Cornered, foto: Aga Hairesis Photography

Het Friese Cornered reist al tien jaar binnen- en buitenland af met hun New York hardcore. Terwijl Nederland vorige week in de ban was van de avondklokrellen, kwam de band met een nieuwe ep: Failure. Hierop klinkt de band zoals we ze kennen: kort, krachtig en relevant. Het schijfje duurt nog geen tien minuten en is de tiende release in de ruim tien jaar dat de band bestaat. Never Mind The Hype praat bij met zanger Niels Amperse.

Door Arina Banga

Gefeliciteerd met jullie nieuwe ep Failure! Failure is zeker geen failure.
Bedankt voor de felicitaties en het verkapte compliment! 

Zo was het zeker bedoeld! Waarom de titel Failure?
Wat ons betreft is deze ep in ieder geval allesbehalve mislukt. De titel komt uit Self Destruct, een nummer dat gaat over mislukking. Het zou wel wat zijn geweest om iets waarin zoveel tijd en geld is gestoken, vooraf al tot mislukking te dopen.

Hoe gaan jullie de release vieren, nu er een strenge lockdown is?
Er zijn in de grotere steden, maar ook in Stein en Zwolle, al enkele releaseparty’s op eigen initiatief gegeven op het moment dat de plaat uitkwam. 

Die waren populair. Ik verwacht dat onze lezers daar wel iets over gehoord hebben! En verder?
Aangezien de tijden van bier smijten tijdens een optreden in de lokale kroeg nog even op zich laten wachten, hebben wij zelf thuis op de bank chips gegeten met een biertje erbij om te vieren dat de plaat uit is gekomen. Gelukkig kregen we via de sociale media veel berichten binnen van mensen die dit heuglijke moment op dezelfde manier vierden.

Het is al vijf jaar geleden sinds de split met Backfire! en de ep Hate Mantras. Waarom was het juist nu tijd voor nieuwe muziek?
Omdat er alweer vijf jaar voorbij was sinds de split met Backfire! en Hate Mantras! We zijn geen band die hier wekelijks tijd voor heeft, dus vaak is het bij elkaar krijgen van alle bandleden logistiek al een hele overwinning. 

Jullie hebben weer opgenomen in de studio van JB van der Wal (bassist van DOOL, voorheen actief in Herder en Aborted, red.). Welke verschillen waren er tussen deze opnames en de vorige?
Het verschil was dat er door wat wisselingen zowat een nieuwe band stond. En JB had een langere baard. 

En welke overeenkomsten?
Qua manier van opnemen was er niet zoveel verschil. Bij eerdere opnames hebben we de drums opgenomen in een andere ruimte, dit keer zaten we in een heuse studio. De ellenlange discussies over compressors op de room-mic van de hi-hat kwamen overeen met die van vorige opnamesessie. Ook was de uitkomst hetzelfde: ze bleven ook dit keer uit. Het klonk weer top en na afloop kon iedereen met een brede glimlach weer op huis aan.

Hoe hebben jullie de nummers voor Failure geschreven?
We hebben vijfentwintig nummers geschreven en de laatste vier hebben we uiteindelijk opgenomen. Bij vorige releases schreven we omdat er een release moest komen. Nu hadden we al een tijdje niets uitgebracht en daardoor duurde het schrijfproces wat langer. Voorgaande platen zijn namelijk voornamelijk door Rudie, onze voormalige gitarist, geschreven en door wisselingen binnen de line-up moesten nu anderen met ideeën komen. 

Cornered, foto Luuk Toorman

Jullie teksten zijn met name reflectief van aard. Welk nummer van deze ep is voor jou het belangrijkst wat betreft tekst?
Alle teksten zijn het belangrijkst, omdat ze actueel zijn voor mij als zanger. Sommige andere teksten zing ik al tien jaar en daar sta ik dan wellicht niet meer compleet achter. Daarom is het wel weer fijn om nieuw materiaal te hebben dat de huidige lading dekt. 

In welk land willen jullie toeren zodra de coronamaatregelen voorbij zijn?
We zullen het nieuwe normaal inluiden met een uitgebreide tour door Leeuwarden, waarbij je moet denken aan plekken als Alternatief Rockcafé Mukkes en Neushoorn. Vervolgens zien we wel wat er op ons pad komt. Het zou mooi zijn om weer eens een keer het continent te verlaten en naar Japan te gaan of zoiets. Zolang we ernaar toe kunnen rijden in een bus waarin je kunt staan en we tijdens nachtritjes naar Pro-Pain en Bad Brains kunnen luisteren, vinden we het al snel prima! 


Beluister hier de bijna negen minuten durende Friese stamper Failure van Cornered, die op 29 januari uitkwam bij Blindsided Records:Deel dit artikel