Icky Pack videoDaar zitten ze dan: Yorn Overwijk en Jelmer Terwal van Icky Pack in een klassiek ingerichte woonkamer. Opeens verdwijnt Overwijk uit beeld, Terwal pakt er een drumstel en sambabal bij en op de achtergrond beginnen de lampenkappen op te zwellen. Dat is nog maar het begin in deze video van Icky Pack, waarin je Overwijks capriolen met de muis kunt (proberen te) volgen. De camera volgt in deze bijzondere 360 graden video, waarin licht een speciale rol speelt en ook een opblaaskrokodil figureert en een piraat en Chewbacca-achtige elkaar met lightsabers bevechten. Ondertussen vertelt Overwijk waarom hij elke dag aan de pillen gaat.

Intrigerend! Het roept ook een hoop vragen op en NMTH besluit die op het Friese duo af te vuren. De antwoorden kwamen per kerende post terug en zo weten we nu een stuk meer over de sleazy garageband uit Laaxum en dit project.

Maar eerst: leef je uit met de video van Pills, gemaakt in samenwerking met Friesland Pop en geschoten door Panji Widoyono. Disclaimer: Dit is een voorproef. Morgen verschijnt nog een licht verbeterde versie.

Ehm jongens, hoe gaat het nu met Icky Pack?
Yorn:
“Met ons gaat het goed, een mooi aantal festivals/podia gespeeld en druk met het schrijven van nieuw materiaal. Aankomend (podium)seizoen willen we een (langere) knalset in elkaar draaien met nieuwe nummers en een geperfectioneerde performance. En hoe gaat het met Never Mind the Hype?” (lekker!)

Jelmer: “We zijn inderdaad op het moment bezig om Icky Pack te ontwikkelen tot een act van wereldklasse. Vanaf het begin hebben we een duidelijk beeld gehad van wat wij willen uitstralen met de band en wat wat wij willen uitdragen met onze muziek. Vies en rauw maar eigenlijk best wel lekker. Sexy, sleazy, lo-fi and loud is dan ook het credo van de band. Wij zijn druk bezig met een team om te kijken hoe wij dit verder door kunnen ontwikkelen en vooral hoe de band verder kan groeien. Ik zie onszelf dan ook als een band in ontwikkeling, we hebben een paar mooie sprongen gemaakt, maar zijn nog lang niet uitgegroeid. Ik ben erg nieuwsgierig waar dit pad ons heen voert. Met het nieuwe werk zijn we al wat meer aan het experimenteren met sound en songstructuren (ook al is dat met Pills nog niet echt te horen). Op zoek naar de perfecte ranzigheid.”

In maart brachten jullie nog de Creep EP uit. Hoe ging dat? Lekker veel gespeeld daarmee?
Yorn:
“Die EP heeft voor veel optredens gezorgd en dat was ook het doel van die EP.”

Jelmer: “De release van Creep was voor ons even hard werken. Creatief gezien was dat een leerzaam proces. We hebben met het maken van de EP bewust gekozen om met verschillende mensen samen te werken om zo verschillende werkwijzes uit te proberen. Onze samenwerking met Patrick Schaafstal beviel zo goed dat wij hem direct hebben ingelijfd in de Pack. Patrick heeft Pills ook opgenomen en gemixt.

Eén van de hoogtepunten is natuurlijk het optreden bij DWDD, voor ons een groot compliment. Wij zijn nu nog steeds bijna elk weekend aan het optreden door het uitbrengen van de EP. De maanden maart en april waren dan ook een gekkenhuis met gemiddeld drie optredens per week. Een gekkenhuis houden wij dan wel weer van;). Naast DWDD en NMTH is er qua pers niet heel veel aandacht aan besteed.”

Cannibal in 1 minuut DWDD:

Inmiddels hebben jullie een nieuw nummer en clip klaar liggen.
Yorn:
“Dat is geheel correct.”
Jelmer: “Ja.”

Is Pills de opmaat naar een nieuwe EP of album?
Yorn:
“Het nummer Pills faciliteert in eerste instantie alleen de 360 video. Die video is van onze kant het startschot van het podiumseizoen, zeg maar. Er kómt nog wel een nieuwe EP/kort album uit dit jaar en daar zal hoogstwaarschijnlijk dit nummer ook op gaan staan, maar het aankondigen van dat album is niet het hoofddoel. Eventjes prikkelen, een signaal geven dat we nog steeds bezig zijn en dat er wel nog iets zal gaan komen misschien wel ;)”

Jelmer: “In eerste instantie is dit nog niet om een nieuwe release in te luiden. We zijn we al druk bezig met het maken van plannen en zijn ondertussen een tof team aan het samenstellen. Het is zeker mogelijk dat wij nog wat gaan uitbrengen maar dat zal je dan wel horen. We willen graag een LP uitbrengen en daar zijn wij dan ook hard voor aan het werk. Maar we willen dan wel graag met iets naar buiten komen, waar we echt trots op zijn en waarmee we onszelf overstijgen.”

icky pack videoDit nummer handelt over pillen slikken. Verklaar je nader.
Yorn:
“Het liedje gaat over AD(H)D medicijnen. Alle bandleden dragen de stempel ADD’er of ADHD’er en we hebben ons verbaasd om het effect van de bijhorende medicatie. In de tekst worden de ‘Pills’ beschreven als een harddrugs als speed. Grootste verschil is dat de drugs illegaal is en gekocht moet worden van dealers in donkere steegjes en dat je de pillen zonder problemen kunt halen bij de dokter en dat ze ook aan kinderen worden gegeven.”

Jelmer: “Ja, want wij slikken alleen maar medicijnen. Aan al het andere wagen wij ons niet ;)”

Pills komt met een bijzonder geslaagde 360 graden video! Wiens idee was dat en wie heeft ‘m gemaakt?
Yorn:
“De video is in samenwerking met Friesland Pop gemaakt binnen het ‘Sa Fier fan Hûs’ project. Het idee is eigenlijk om de kijker een glimpse van onze drugstrip te geven, waar realiteit gedurende de video langzaam vervaagt en de grens tussen echt en fantasie onduidelijker wordt. Dit alles begeleid door muziek en dans.”

Jelmer: “”Sa fier fan hûs” betekent “Zo ver van huis” in het Fries. Dat is een project van de Friese popkoepel, Friesland Pop. Het is een project waarbij zij bands meer exposure willen geven door een “goede” clip te maken. Het medium is erg belangrijk voor een artiest, maar er wordt in de praktijk vaak minder geld aan besteed omdat een groot deel van de financiën naar de opnames en het uitbrengen van een geluidsdrager gaat. Via Friesland Pop zijn wij in contact gebracht met Panji Widoyono en hij heeft de clip voor ons gemaakt.”

En nu? Wat zijn de plannen voor Icky Pack?
Yorn: “The same thing we do every night, Pinky. Try to take over the world!” – Brain
Jelmer: “De naam Icky Pack uit te zaaien als een virus en langzaam de hele wereldbevolking te besmetten met rock ’n roll!”

Meer Icky Pack met de EP Creep:Deel dit artikel