GOLD, foto Pim Top

GOLD, foto Pim Top

We geven het eerlijk toe: We zijn ook wel eens de draad kwijt waar GOLD nu weer uithangt en met wie. De beste gok lijkt dat de band of wel op een lange Europese tournee is (met Converge, DOOL of straks weer Necro Deathmort) of nieuwe veroveringen voorbereidt. Maar de Rotterdamse post-rock/-metal/doomband doet meer, veel meer. In februari 2017 brachten ze het sterke derde album Optimist uit, weer op het Duitse Ván Records, en sindsdien zijn er nog meer hekken van de dam.

In februari doet GOLD een headlinetour door Polen, Praag en de ‘Alpenlanden’ en pakt dan ook een show in Podium Asteriks, Leeuwarden (2 maart) mee. In maart is het dan tijd om met Necro Deathmort op sjouw te gaan en op deze achtste (…) Europese tour stoppen ze vijfmaal in de Benelux. Speaking of dit Londense ‘Necrotronic’ project: Necro Deathmort tekent samen met Bestial Mouths voor een heel bijzonder hoofdstuk in de GOLD-saga: een remix-EP met nummers van Optimist, een project waarmee ze aandacht vragen voor de bedreigde witruggier. Vandaag zie je op NMTH de eerste video: ‘You Too Must Die” in de Bestial Mouths Devotion To Despair Remix en hoor je ook de net verschenen EP.

Zo gebeurt er vrijwel continu wat met GOLD ja, en dus besloten we de band, in de personen van gitarist Thomas Sciarone en zangeres Milena Eva, te ondervragen. Het resulterende interview vind je onder de video.

GOLD live in de Benelux:
02.03 – Leeuwarden @ Asteriks
Gold necro deathmortGOLD + NECRO DEATHMORT
16.03 – Eindhoven @ Het Stroomhuis
19.03 – Brussel @ Magasin 4
20.03 – Luik @ La Zone
21.03 – Nijmegen @ Merleyn
24.03 – Rotterdam @ Roodkapje

Het lijkt wel alsof GOLD elke paar maanden een nieuwe Europese tournee aankondigt. Wat gaan jullie nu precies doen en met wie?
We spelen onze muziek graag live. Dat is de manier waarop we ons het beste kunnen laten zien en daarom touren we zo veel mogelijk. In maart gaan we samen met het Engelse duo Necro Deathmort op tour. Vrij vertaald betekent dat ‘Dood Dood Dood’, dus dat wordt gezellig. We beginnen in Engeland en gaan verder naar Duitsland, België, Frankrijk en niet geheel onbelangrijk zijn er ook een paar shows in Nederland. Maar eerst doen we in februari een tour door Polen, Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland waarin we zelf headlinen.

Hoe verklaar je dat? Is er zoveel belangstelling voor de band en wordt het steeds meer met elke release?
Het gaat goed met GOLD. Onze albums worden goed ontvangen, maar we vinden het ook heel belangrijk om live te laten zien wat GOLD is. We merken dat ons publiek die extra dimensie waardeert. We zijn nooit op zoek geweest naar een hype, we besteden onze tijd liever aan het secuur opbouwen van een publiek en dat lukt ons vooral goed door veel op te treden en mensen op die manier te bekeren.

Wat heeft derde album Optimist voor GOLD gedaan?
‘Optimist’ is een album dat ons beter definieert. Het is geen herhaling van onze eerdere albums. Je kunt onze ontwikkeling goed horen. Het heeft ons sterker gemaakt in onze stijl en het bevestigt dat ons tweede album ‘No Image’ een blauwdruk is van GOLD.

Is de belangstelling in Nederland ook zo groot?
Voor ons zijn grenzen onbelangrijk. De belangstelling in Nederland groeit. Het is voor ons altijd makkelijker geweest om in het buitenland te spelen. De Nederlandse muziekcultuur is beperkt. We maken geen muziek die op de radio thuishoort en in de niches van de hardere muziek zijn we een vreemde eend in de bijt. Het is een voordeel en een nadeel om anders te zijn dan anderen. Als we het hier moeten hebben van Kensington als het om gitaarmuziek gaat, dan hebben we nog een lange weg te gaan.

Hebben jullie de ambitie om meer Nederland te veroveren of richt GOLD zich op territoria over de grens?
We geloven niet in grenzen. Daarom spelen we op onze tour in maart niet alleen in het buitenland maar ook in Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam.

GOLD-Faces_I_Don_t_Recall-The_Optimist_RemixesEen bijzonder project: Een remix-EP van twee nummers van laatste plaat Optimist. Geen trap-remixen of andere elektronica vermoedelijk, maar bewerkingen door Bestial Mouths en Necro Deathmort. Wat kunnen we verwachten en waarom deze bands?
We hebben ons nog nooit laten beperken door genres en we waren daarom heel nieuwsgierig naar wat anderen met onze nummers zouden doen. Voorafgaand aan onze shows laten we altijd een playlist draaien met muziek die we zelf te gek vinden, zoals Cocteau Twins, Portishead, Serpentwithfeet, Nico, Oranssi Pazuzu en Bestial Mouths. Heartless van Bestial Mouths is onze favoriet (Luister hier naar onze pre-show playlist). Met Necro Deathmort gaan we in maart op tour en het leek ons daarom te gek als beide acts remixes konden maken van onze muziek. We hebben ze zelf nummers laten kiezen van onze plaat en de resultaten staan op de 7 inch die echt net verschenen is (luister hierboven).

Er zit ook een goed doel aan vast en ook dat is geen gangbare keuze: de redding van de bedreigde witruggier. Kun je daar iets meer over vertellen?
We brengen de 7 inch uit op Oaken Palace Records, een Engels label dat alle opbrengsten van hun releases doneert aan organisaties die zich inzetten voor bedreigde diersoorten. We zijn heel serieus over onze opvattingen als het gaat om dierenwelzijn. Thomas heeft uiteraard voor de Partij voor de Dieren gewerkt, maar voor ons allemaal is dierenwelzijn heel belangrijk. We gaan op persoonlijk niveau heel bewust om met onze omgeving en als band hebben we ons vaak maatschappijkritisch geuit, maar nooit de aandacht gevestigd op het welzijn van dieren. Dat werd een keer tijd.

De witruggier is een schrijnend voorbeeld van hoe slecht het gesteld is met dieren in het algemeen en onze omgang met dieren en hun leefomgeving. De ooit omvangrijke populatie witruggieren in Afrika is zwaar geslachtofferd op het altaar van de economie. Landbouwgif en een alsmaar terugdringende habitat hebben het leven van deze prachtige diersoort zo goed als onmogelijk gemaakt, waardoor de witruggier nu zeer serieus dreigt uit te sterven. En helaas vergaat het vele andere diersoorten net zo op dit moment, alleen maar omdat de mens zijn hebzucht niet in toom weet te houden.

Jullie video’s en teksten zijn sowieso niet zelden maatschappijkritisch en geëngageerd. Maken jullie je zo boos over het (politieke) klimaat, consumentisme?
Je portemonnee is het sterkste wapen dat je hebt. Wil je vechten tegen Monsanto? Stop met het drinken van Coca Cola en het eten van McDonalds. Wil je niet mee doen aan kinderarbeid, moderne slavernij en massa verspilling? Stop met het kopen van kleding bij Primark, Zara, H&M en hun gelijken. Wil je global heating stoppen? Eet geen vlees, geen zuivel en verander van energieprovider. Je krachtigste instrument om verandering teweeg te brengen is niet het stempotlood, maar je portemonnee.

Kunnen we al een Thierry Baudet-nummer verwachten of een aanklacht tegen de uitbreiding van Schiphol/vliegveld Almere?
Wie weet, tragiek is zeg maar echt ons ding.

Gold op Into The Void, foto Oscar Anjewierden

Gold op Into The Void, foto Oscar Anjewierden

Zijn er meer bands als Necro Deathmort waar jullie mee zouden willen samenwerken?
Ja, we kunnen ons heel veel te gekke collabs voorstellen met artiesten die uit een hele andere hoek komen, maar vooralsnog richten we ons nu eerst op het schrijven van onze volgende plaat.

Er wordt gefluisterd dat er al nieuw materiaal ligt. Kunnen we live al nieuwe nummers verwachten en op termijn een vierde langspeler?
Zeker! We spelen 1 nieuw nummer al een tijdje live en dat zullen we voorlopig wel blijven doen. We zijn druk aan het schrijven en hebben al redelijk concrete plannen voor het opnemen van de volgende plaat.

Hoe is de samenwerking met Ván Records?
Ván is een prachtig label met zoveel liefde voor muziek en persoonlijke aandacht voor de artiesten.

Op welke vlakken zie je GOLD nog groeien? Waar liggen sowieso de doelen en ambities van de band?
Onze doelen en ambities zijn bovenal artistiek: niet in herhaling vallen, stereotypes ontmaskeren, grenzen doorbreken in plaats van ze te verleggen en mensen nieuwe perspectieven bieden, op muziek, op identiteit en persoonlijkheid en op de wereld om hun heen.

26961622_1745786012108459_417291907046729879_oDeel dit artikel