For I Am King op Jera On Air, foto Dani Silvia

For I Am King op Jera On Air, foto Dani Silvia

Onder het genot van een line-checkend Obituary spreken we op Dynamo Metal Fest met Jurgen, gitarist van For I Am King. De melodische death metalband bracht vorige maand hun debuutalbum Deamons uit via het Duitse Redfield Records, speelde een te gekke show op Jera On Air en heeft tal van toffe toekomstplannen. “Die Jera show was wel spannend. Zeker om na de try-out in Tilburg al die nieuwe songs voor zo’n groot publiek te spelen ”, vertelt Jurgen. “Verder kondigen we binnenkort een aantal Duitse shows aan, Nederlandse clubshows en er komt nog een Europese tour aan.”

Door Daan Holthuis

For I Am King 2016-Promo-01-1024x683For I Am King is op dit moment het Nederlandse schoolvoorbeeld van een hard werkende band. De formatie wordt in het najaar van 2013 gevormd door voormalige leden van All Heads Rise, So Called Celeste en Price To Pay, bands die relatief gezien op dat moment best wel wat bereikt hadden. Ze brengen een flinke “buzz” op gang als ze een maand later hun gelikte videoclip presenteren voor ‘The Beast Within’. Talloze optredens in binnen- en buitenland volgen en er wordt hard gewerkt aan een debuutalbum. Dat loopt met het vertrek van bassist Joel naar No Turning Back vorig jaar de nodige vertraging op. In voormalig Wasted Bullet-bassist Jasper wordt er een meer dan een waardige vervanger gevonden en kan de band in de hoogst mogelijke versnelling recht vooruit.

De hoge productiviteit van For I Am King is een positief opvallende factor en vrij uniek voor een Nederlandse heavy act. Na ‘The Beast Within’-single, volgt de Revengeance EP, brengt men de twee singles ‘This Is A Warning’ en ‘We All Have Demons’ (inclusief videoclips) uit, en presenteerden ze dus vorige maand hun debuut. Dat allemaal in een kleine drie jaar tijd. “We hebben de band van tevoren goed uitgedacht en geleerd van de fouten in onze vorige bands. Niet dat we geen fouten meer maken, maar we hebben zeker geprobeerd om ze zoveel mogelijk te voorkomen met For I Am King”, legt Jurgen uit. “Toen we deze band begonnen is er heel bewust gekozen om zo productief te zijn. Daarom brachten we ook twee singles uit om de tijd tussen de EP en ons debuut te overbruggen”, gaat hij verder.

Op het krachtig klinkende debuutalbum Deamons (luister onderaan via Spotify) is het melodische death metal met hier en daar een stevige breakdown wat de klok slaat. Oftewel: ‘just metal, gebaseerd op vriendschap, inzet en passie’, zo leest de eigen bio. “Maar we zijn vooral muzikaal gezien ‘metal’. In onze aanpak zijn we meer hardcore en proberen we zoveel mogelijk zelf te doen”, verzekert Jurgen ons. “Zo hebben we vorig weekend een nieuwe videoclip opgenomen. Hiervoor hebben we zelf het concept geschreven en de locatie uitgezocht. Voor de rest proberen we het zoveel mogelijk bij onszelf te houden.”

Muzikaal lijkt het album zo goed als weggelopen uit het Gotenburg van de jaren negentig, dankzij de catchy riffs in bijvoorbeeld ‘Breathe The Fire’ en de raspige grunt van charismatische zangeres Alma. Geen toeval blijkt, want Jurgen vertelt: “Ik vind zelf At The Gates erg tof, daarvoor ben ik ook naar Dynamo Metal Fest gekomen vandaag. De rest van de band gaat ook erg hard op bijvoorbeeld In Flames.” Vergeleken met de vorige releases, komt Deamons meer gedefinieerd over. “We zijn ook echt goed gaan zitten voor deze songs. Ze zijn heel bewust geschreven en er zijn elementen toegevoegd die het voor ons ook interessant houden zoals onregelmatige maatsoorten en tempowisselingen.”

Wat gaat de toekomst brengen met zo’n sterk debuut, vragen we ons af? Tot onze verrassing antwoordt Jurgen nu eens niet dat ze direct door naar het buitenland willen. De band wil zich vooral richten op Nederland. “We willen uitbreiden wat we in Nederland hebben, want dat is onze basis. Net als ons label Redfield geloven we dat die basis in je eigen scene sterk moet zijn en dat we dan kunnen verspreiden als een olievlek. Daar geloven we echt in. Vandaar ook dat er een aantal clubshows in Nederland aan gaan komen.” Niet dat ze het buitenland volledig negeren, want zo staat ook de eerdergenoemde Europese tour nog op de planning. Terwijl Obituary hun set begint met de oorverdovende beuker ‘Redneck Stomp’, besluiten we er een punt achter te zetten en de nekspieren eens flink aan het werk te zetten.

Lees ook het verslag van Dynamo Metal Fest met onder meer At The Gates en Obituary en hoe For I Am King het deed op Jera On Air.Deel dit artikel