Danko Jones, foto Tim van der Steen

Danko Jones op Speedfest, foto Tim van der Steen

We waren natuurlijk niet alleen op die 10e Speedfest voor harde optredens, zwaar bier en verantwoorde worstenbroodjes, maar liepen ook met een videoteam rond. Zo sleepten we organisator en Peter Pan Speedrock-bassist Bartman al voor de camera en ook Danko Jones stemde graag toe. De Canadees is nogal gecharmeerd van Nederland, waar hij al sinds 2001 festivals en podia rockt. “We stonden op Lowlands en Pinkpop en waren getekend bij Suburban. Het mooie is dat alle mensen die we sindsdien leerden kennen, vandaag ook allemaal op Speedfest zijn.”

Danko Jones staat natuurlijk ook in de Harde Honderd: met Gonna Be A Fight Tonight

Favoriete Nederlandse festivals zijn het Tilburgse Roadburn, waar hij al eens een pleidooi in Huffington Post en een set tips voor schreef, en Speedfest. “Roadburn is een festival waar mensen die echt naar muziek luisteren veel tijd steken in het cureren en bands selecteren, het gaat ze niet om welke band toevallig in de buurt is of veel mensen trekt. Het is echt een festival voor muziekliefhebbers. Wij staan soms op festivals, waar je inwisselbaar bent, waar net zo goed een hiphop- of reggaeband had kunnen staan, als behang voor mensen die lol hebben, kamperen en drinken. Op festivals als Roadburn weet je dat bezoekers tickets hebben gekocht om de bands te zien. Een beetje zoals er vandaag op Speedfest een hele doordachte selectie van bands staat.”

Jones vertelt ook over de podcasts die hij elke twee weken maakt en waarvoor hij in het Klokgebouw onder meer met Donald ‘DT’ Tardy van Obituary en Michel ‘Away’ Langevin van Voivod sprak. Die staan nog niet online, check al Danko’s podcasts hier.

Interview Ingmar Griffioen, camera en montage Robert en Erik BerkhofDeel dit artikel