Alter Bridge, foto Carlos Amoedo

Alter Bridge met tweede van links Myles Kennedy en uiterst rechts Mark Tremonti, foto Carlos Amoedo

Het zijn twee van de drukste rockers van het moment. Naast Alter Bridge doet Mark Tremonti zijn eigen project Tremonti en Myles Kennedy is net terug van flink toeren met Guns ‘n’ Roses-gitarist Slash. Maar op dit moment draait het alleen om Alter Bridge. “Als ik ergens voor ga, dan doe ik het ook voor de volle honderd procent.” NMTH schoof aan voor een interview met frontman Myles Kennedy.

Door Ingelise de Vries

Kennedy is in Amsterdam om op een snikhete septemberdag interviews te geven over het laatste album The Last Hero van het viertal. Tremonti zit vanwege de orkanen vast in Orlando, waar Kennedy tijdens het schrijven ook een tijd heeft gezeten. “We zijn altijd aan het schrijven, toen ik met Slash op tour was schreef ik en Mark schrijft ook als hij met Tremonti bezig is”, vertelt Kennedy, die zijn water rechtstreeks uit de fles drinkt ‘want dan lijkt het net of ik wodka zo uit de fles drink, zo rock ‘n’ roll!’. “We schrijven eigenlijk nooit hele dingen, maar meer ideeën. We voegen de stukken samen. We hebben heel wat Skype-sessies gehouden, daarna ben ik naar Orlando gevlogen om samen te schrijven met de band. En toen was er The Last Hero.”

Waar zijn de helden, de rolmodellen?
Helden zijn een thema op het album. “We hebben helden nodig. Als kind had ik al interesse in helden. Niet zozeer superhelden, maar mensen. Rolmodellen, mensen die ons inspireren.” Schrijver en hoogleraar mythologie Joseph Campbell inspireerde Kennedy. “De held was heel erg belangrijk in zijn werk. Ik was en ben daardoor geïntrigeerd, zeker als je kijkt naar hoe het er nu aan toegaat in de wereld. Het is duidelijk dat we nog steeds helden nodig hebben. Je vraagt je soms af waar ze zijn.”

“Ik weet niet of we helden hebben”, vervolgt Kennedy. “Ze zijn er, we hebben heel veel helden die mooie dingen doen voor hun omgeving. Maar als je kijkt op grotere schaal, ik weet niet of we nu een Martin Luther King hebben. Dat was een held. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld voor de mensheid.”

Tremonti op FortaRock 2016, foto Rob Sneltjes

Tremonti op FortaRock 2016, foto Rob Sneltjes

Zoektocht naar muzikale ontwikkeling
Of The Last Hero muzikale groei laat zien vergeleken met de vorige albums, vindt Kennedy lastig te zeggen. “Ik hoop het wel. Ik sta er te dichtbij om nee te zeggen. Er zijn elementen op dit album die me doen denken aan de laatste drie albums. Maar er zijn ook nummers waar we onszelf ontwikkelen. Toen we de vorige plaat Fortress maakten, waren we op een punt dat we onze identiteit en ons geluid echt gevestigd hadden. We willen geen compleet nieuw geluid creëren, dat zou de fans uitsluiten die van ons geluid houden. Tegelijkertijd willen we wel iets anders maken dan we al hebben gedaan. Het is een lastige zoektocht.”

Naast de helden, geeft Alter Bridge op The Last Hero ook een kritische noot. Bijvoorbeeld in het nummer Writing On The Wall, waar ingegaan wordt op de opwarming van de aarde. “Het komt voort uit luisteren naar wetenschappers die het over global warming hebben. Er is een duidelijk meningsverschil over zowel of het waar is als de vraag of we het echt zelf hebben gedaan of dat het een natuurlijk verschijnsel is. De frustratie en de passie hebben we in het nummer gestopt.” Toch voelt Kennedy zich nog niet altijd op zijn gemak als het gaat om die kritische noot. “Het kan zo vingerwijzend zijn, daar hebben we ons altijd ver van gehouden. Het is iets dat we nog nooit op deze manier hebben gedaan. Ik voelde me er goed bij, we vertellen mensen niet hoe ze moeten denken of wat ze moeten stemmen. Het is een bepaalde emotie die we gestalte geven.”

‘Cradle To The Grave over de kwetsbaarheid van het leven’
Kennedy geeft meer emoties een plek. “Cradle To The Grave is geschreven toen mijn schoonmoeder heel ziek werd. We worden ouder, onze ouders worden ouder, daar ging ik ineens over nadenken.” De klap moest echter nog komen: “We dachten dat ze er bovenop zou komen. Maar een paar dagen voordat we de vocalen zouden inzingen, overleed ze. Ik vind het nummer moeilijk om te luisteren en nog moeilijker om te zingen. Ik had geen idee dat dit zou gebeuren, ik dacht dat het goed zou komen. Het gaat over de kwetsbaarheid van het leven. Morgen is geen belofte.”

De Amerikaan haalt meer uit zijn persoonlijke leven, zoals zijn jeugd. “My Champion is een anthem. Ik was een laatbloeier, een klein kind. Het zorgde ervoor dat ik me anders voelde, buitengesloten. Dat haatte ik. Maar het heeft me gevormd zoals ik nu ben. Ik draag nog steeds veel mee. Diep van binnen voel ik me nog altijd anders. Ik vind het moeilijk om mensen bij te houden.” Nog steeds is dat belangrijk: “Het was een hele interessante tijd in mijn ontwikkeling. Mensen om me heen, mensen die van me hielden, gaven me goed advies. Het is cliché, een beetje stom misschien, maar het heeft me echt geholpen.” Kennedy hoopt dat zijn ervaringen anderen kunnen helpen. “Als iemand anders zich zo voelt, misschien helpt dit nummer dan wel.” Veel meer wil hij er niet over zeggen. “Straks verpest ik de beleving van een ander.”

Alter Bridge, foto Carlos Amoedo

Alter Bridge, foto Carlos Amoedo

‘Muziek geeft me superheldenkrachten. Zelfexpressie is magisch’
Dat gevoel een buitenstaander te zijn, heeft Kennedy nog steeds een beetje. “Ik ben niet degene die een kamer binnenkomt en in het middelpunt staat, ik sta liever in de schaduw. Dat maakt het ook zo interessant om op het podium te staan. Je moet een ander deel van jezelf aanzetten. Dat is wat muziek voor mij doet, het geeft me vertrouwen. Dat heeft het altijd al gedaan. Al sinds ik met een tennisracket in mijn kamer luchtgitaar speelde. Het geeft me de superheldenkrachten. Niet dat ik een superheld ben, hoor! Maar het geeft je kracht, het heeft mijn leven veranderd. Daarom geloof ik ook zo dat het goed is dat mensen zich op een creatieve manier uiten. Zelfexpressie is magisch.”

Dat we helden en rolmodellen nodig hebben, maakt Kennedy wel duidelijk. Zolang hij zelf maar geen held hoeft te zijn. “Een held is iemand die zijn leven op het spel zet voor een ander, of iets heel belangrijks doet. Ik ben een entertainer. Ik hoop dat mijn muziek mensen blij maakt, ik wil mensen blij maken. Zorgen dat ze hun problemen even vergeten. Ik ben een entertainer, geen held.”

The Last Hero van Alter Bridge is 7 oktober uit op Napalm Records, Suburban verzorgt de distributie. Alter Bridge speelt 9 november in de Ancienne Belgique in Brussel en 10 november in de Heineken Music Hall. Kid Harlequin verzorgt in Amsterdam de aftershow.



Deel dit artikel