DeerhoofBij Deerhoof moeten we altijd een beetje aan die eerste keer Melt Banana live denken: heftige noiserock in een bizarre en manische show vol verkleedpartijen. Waar het bij de Japanners bijna op performance art begon te lijken, houdt Deerhoof – hoe onnavolgbaar en wild opererend ook – altijd de lijn vast. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de fantastische ritmetandem van de band uit San Francisco: drumbeest Greg Saunier en zangeres/bassiste Satomi Matsuzaki, die lieflijke zanglijnen paart aan gilletjes en weergaloos snarenspel.

Matsuzaki is ook het gezicht van de nieuwe video bij de intrigerende (getitelde) track Learning To Apologize Effectively. De film neemt de waanzin in de wereld, onder meer de spiraal van geweld sinds 9/11 op de korrel. We zien ook de trieste actualiteit van bootvluchtelingen, in één prikkelend frame met Amerikaanse militairen die zich op lijken te maken voor D-Day en dan komt er nog een cruiseboot doorheen, voordat we Godzilla in een supermarkt zien. Dus dat. Totale visuele speeltuin van hoog associatief niveau.

De video is geregisseerd door de Duitse filmmakers Manuel Müller en Ulrich Kalliske van www.muki-film.com, geholpen door Alexandra Riedel. Het nummer stamt van het recent verschenen album The Magic, dat je gerust eens moet opzetten (op Spotify bijvoorbeeld) als je dreigt in te dutten. De plaat schakelt tussen noiserock, pure punk, freakjazz, progrock, post-punk, dreampop en iets wat je overstuurde math-rock zou kunnen noemen.

Hoe lang is het geleden? Was het die verbijsterende show op Le Guess Who? 2012? Never mind the date, save the next one: Incubate op zondag 11 september. Meer live-data onder de video:

Deerhoof live:
11.09.2016 Tilburg (NL) — Incubate Festival
17.09.2016 Leffinge (BEL) — De Zwerver
18.09.2016 The Hague (NL) — Kleine Zaal/Paard Van Troje

En NMTH zou NMTH niet zijn, als we de vorige singles/video’s van Deerhoof er niet bij leverden:
Deel dit artikel