Ivan & the ParazolWe zagen Ivan & The Parazol begin dit jaar op Eursonic waar ze twee shows deden. In december komen de sixties/seventies rockers terug, maar eerst hebben ze al een opmerkelijk verhaal: Ivan & The Parazol bracht begin dit jaar een EP in de moedertaal uit, besloot vervolgens dat Hongaars hier niet gaat werken en dat er speciaal voor de Nederlandse markt een Engelse versie van Dobd Ki moest komen. Deserved It kwam vorige week uit op TCBYML.

En de Hongaren maken het nog bonter: vandaag is de EP ‘Holland, Don’t You Recognize Ivan & The Parazol?’ verschenen, met naast de opgefriste single ook re-masters van songs van de eerdere drie albums. Ook de EP is uit op het Nederlandse TCBYML. Beluister ‘m helemaal via Spotify (onderin dit artikel). Het vijftal speelt in december in Paradiso, Amsterdam, Simplon, Groningen en Gebr. De Nobel te Leiden (data onderaan). Netjes, maar hoe zit het nu met die focus op Nederland? Tijd voor een vraaggesprek met zanger Ivan en drummer Balint van de Hongaarse rockers.

‘Holland, Don’t You Recognize Ivan & The Parazol?’… waarom Nederland?
Ivan: “Stroopwafels. Haha. De mensen zijn open-minded in Nederland. Ze houden van rock ‘n roll en gaan ook de deur uit voor bands die ze niet kennen. Eerder tourden we met Birth Of Joy en we zijn ook enorm fan van bands als DeWolff en Pauw. We zien de scene alsmaar groeien, en dat geeft ook ons kansen. Nederland is voor ons daarom de start in West-Europa.”

Wat hebben jullie in Oost-Europa zoal gedaan?
Ivan: “Sowieso de stadionshow met Deep Purple. En Sziget Mainstage. Onze song Together was het officiële anthem van het festival, deze staat ook op de EP. Verder shows met Eagles Of Death Metal, Hanni El Khatib, van alles.”

Balint: “We begonnen op 28 februari 2009 om precies te zijn. Het is eigenlijk een half high-school sprookje. Onze ouders bombardeerden ons met The Beatles en The Rolling Stones en toen we de oefenruimte in gingen kwam dit eruit.”

Hoe is de muziekmarkt in Hongarije eigenlijk?
Balint: “Het is enorm veranderd de afgelopen jaren. Eerst vond men alleen DJ’s interessant, maar tegenwoordig worden rappers en zangers zonder live band nauwelijks meer serieus genomen. Elke week spelen er bands uit allerlei genres voor duizenden mensen. Budapest is echt op de kaart gezet als muziekstad. Sziget is hier natuurlijk erg belangrijk in. Elk jaar krijgen 40-50 lokale bands de kans zichzelf hier te laten zien. Het festival is ook voor ons erg belangrijk geweest; onze boeker voor de Benelux spotte ons bijvoorbeeld bij onze mainstage show in 2014.”

En toch is het lastig om het land uit te komen…
Balint: “Het is hard werken, maar dat is het overal. Je moet met volle overgave aan de slag gaan en daarbij ook nog eens een goede strategie hebben. Voor ons zijn internationale showcase festivals erg belangrijk geweest. Zo speelden we o.a. twee keer op SXSW (Austin, TX), in CBGB in New York, Waves Bratislava en natuurlijk op Eurosonic in Groningen.”

Waar komt die parasol vandaan?
Ivan: “Dat is nogal een tongue-twister gebleken haha. Mensen noemen ons van alles. Ivan & The Paracetamol hoor ik vaak voorbij komen. Maar voor ons is het een grote paraplu die ons beschermt tegen bad energies.”

Dus, de EP, wat staat erop?
Balint: “Natuurlijk de nieuwe single. Daarnaast is het een verzameling van onze beste songs. We hebben inmiddels drie albums. Op ‘Holland, Don’t You Recognize Ivan & The Parazol?’ hoor je in één keer onze energie, ziel, mindset en daarmee een romantische moderne twist op het tijdperk dat ons inspireert. Ik beloof je dat de golden age heel dichtbij lijkt als je dit luistert.”

‘Holland, Don’t You Recognize Ivan & The Parazol?’ tour:
2/12 Paradiso, Amsterdam
3/12 Simplon, Groningen
7/12 Gebr De Nobel, LeidenDeel dit artikel