Het is alweer oktober, de herfst doet zijn intrede, van de zomer hebben we definitief afscheid genomen, net als van het festivalseizoen. Het livecircuit verplaatst zich weer naar de clubs en zalen, waar we weer ouderwets knus bijeen kruipen. En tussen dit alles door is er ook gewoon weer een Bandcamp Friday.

Tekst: Joost Schreurs

We snappen natuurlijk volkomen dat je je misschien meer zorgen maakt om je eigen energierekening, dan om het wel en wee van je favoriete bands en muzikanten, maar vandaag, 7 oktober, is het Bandcamp Friday en dat is toch bij uitstek de dag om je portemonnee te trekken en je muziekcollectie uit te breiden. Vandaag immers profiteren de makers optimaal van elke euro die je uitgeeft op het platform, of het nu alleen de MP3’s zijn of een limited edition driekleurige plak vinyl, waar er maar 100 van zijn geperst, dat maakt niet uit. 93 cent van iedere euro komt vandaag bij de bands en muzikanten terecht.

Never Mind The Hype draagt dit initiatief al meer dan twee jaar een warm hart toe, dus ook deze maand helpen we jullie weer graag op weg met de beste tips. Zeven redacteuren klommen in de pen, zodat we maar liefst 18 tips voor jullie hebben deze maand. Van punk tot death en van sludge tot black, daar moet dus voor elk wat wils bijzitten, dat kan niet anders…

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 16 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:


PAUL LINDENBERG – REDACTEUR

Good Music To Ensure Safe Abortion Access To All (compilatie)
Naast de vele tips van individuele artiesten, hierbij ook een tip om in een keer heel veel artiesten in huis te halen en bovendien om een actueel en bijzonder goed doel te steunen. Het compilatiealbum Good Music To Ensure Safe Abortion Access To All bestaat uit nog niet eerder uitgebrachte muziek van bekende mainstream artiesten als Pearl Jam en R.E.M. en bekende, maar minder mainstream artiesten als King Gizzard and the Lizard Wizard, Foals, Ty Segall, Wet Leg, Sleater-Kinney en Animal Collective. De winsten worden aan verschillende abortus-gerelateerde goede doelen gedoneerd en het album is alleen deze Bandcamp Friday (7 oktober te koop). Oh, en de albumhoes is van de hand van niemand minder dan Kim Gordon. Een echte buitenkans dus! (Edit: en een dag later alweer offline dus).

Messa – Close
Messa is een Italiaanse doomband die uit verschillende muzikale vaatjes tapt om een eigen sound te maken. Zo worden bijvoorbeeld jazz en black metal met prog gemengd voor een onheilspellend en authentiek geluid. Afgelopen weekend hebben ze helaas een zwaar ongeluk gehad waarbij een spookrijder frontaal op ze in is gereden. Te hopen valt dat de band snel genoeg herstelt voor hun show op Soulcrusher in Doornroosje. Door hun muziek te kopen kan je bijdragen aan hun herstelproces en het vervangen van beschadigd materiaal.


ROSA JONKER – REDACTEUR

Apex Predator – Chaos Reigns
Op zoek naar een typische hardcore EP die na zevenenhalve minuut al voorbij is? Zoek niet langer! Chaos Reigns van Apex Predator doet namelijk eer aan zijn naam, met snelle, chaotische nummers, vieze riffs, en een snare geluid dat doet denken aan St. Anger.

Colisión – Colisión
Colisión is een Spaanse hardcoreband die onlangs een eerste EP uitbracht. Ze omschrijven zichzelf als een groep die muziek maakt voor en door vrouwen en mensen van verschillende genderidentiteiten en seksualiteiten. Hun muziek klinkt heerlijk ruig, met scherpe vocalen en lekkere riffs waar je goed op zou kunnen two-steppen.

Zanjeer – PARCHAM BULAND AST
Met lyrics in Urdu, Punjabi, en Farsi heeft Zanjeer genoeg talen om hun boosheid tegenover onrecht te uiten. Het resultaat is een keiharde plaat die sowieso het luisteren waard is.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

The Antichrist Imperium – Volume III: Satan in his Original Glory
Ik denk stiekem dat The Antichrist Imperium al een tijd op zoek is naar de meest raunchy albumhoes die toch door de beugel kan. Behoorlijk op het randje, maar wel met een bepaalde subtiliteit en artistieke insteek neergezet, dat omschrijft ook hun eigen smaak black metal. Met leden van Akercocke, The Berzerker, Voices (UK) en Werewolves.

Freedom Fist – S/T
Ik vind eigenlijk dat Schotland onafhankelijk moet worden van het Verenigd Koninkrijk. Omdat de Schotten weinig te zeggen hebben, omdat ze geen Brexit wilden, en omdat ik Schotland fantastisch vind. Freedom First belichaamt dat idee, plus ze klinken alsof ze vers uit de jaren tachtig komen met hun rauwe, anti-monarchistische d-beat. BAM!

Kreyll – Demo MMXXII
Ik heb nul problemen ermee om Eindhovense bands te promoten via een gelegenheid als deze, daarom deze eerste demo van Eindhovense black metallers Kreyll.

Negative Plane – The Pact
Ik weet nog niet zeker of ik deze plaat lang genoeg ga onthouden, maar op het moment is The Pact zeker AOTY materiaal. Moeilijke metal, vol sfeer en duisternis, maar ook rauw en aggressief. Lekker rollende passages, rauwe rammelpunky segmentjes, brullende vocalen, onrust en dusiternis. Fuck yeah.


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Psychonaut – Interbeing
Interbeing is het eerste visitekaartje van Violate Consensus Reality dat op 28 oktober de herfst definitief zal inluiden. Niet alleen de bladeren gaan in al hun mistroostigheid vallen maar ook over je emoties zal een sluier van ochtendmist de grauwheid van ons zijn benadrukken. Wat een schoonheid presenteert het Belgische trio hier.

Azijnpisser – Mental Disorder
Nieuw nummer van de Eindhovense punkers. Binnenkort komt er hopelijk een deftige plaat. En als dit de blauwdruk van alle tracks wordt, is het tijd de schuilkelders in te richten. Vlijmscherpe primitieve old school hardcore zoals de Kelten en Bataven dat nog maakten.


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

Reikhalzend kijken we uit naar een weekend haarslaan en bollekes drinken in Trix Antwerpen, tijdens Desertfest. We hangen dus alweer enige tijd diep in de stoner, fuzz en psych grooves en kunnen niet anders dan twee parels uit deze niche tippen.

Sasquatch – Fever Fantasy
Wederom een beuker van jewelste van dit mythische driekoppige monster uit L.A. Slinger gewoon aan en bij de eerste track It Lies Beyond The Bay weet je het al; dit album gaat op repeat!

Sons Of Arrakis – Volume 1
Het debuut (hence the titel) van het Canadese Sons Of Arrakis shiet behoorlijk in de roos. Onder invloed van de graphic novels ‘Dune’, gooien zij wat psych-fi in hun stoner rock. De afkorting van de bandnaam (SOA) mag in Nederland wat ongelukkig uitpakken, de songs doen dit met overtuiging en verve. Check het!


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Heads For The Dead – The Great Conjuration
Omdat we stiekem gewoon niet genoeg kunnen krijgen van smerige, horror-geïnspireerde  old school death metal, tippen we deze maand het derde album van Heads For The Dead, The Great Conjuration, dat vorige maand verscheen via Transcending Obscurity. Het Boss HM-2 pedaal wordt diep ingetrapt, dus liefhebbers van Zweedse old school death, zoals Entombed, Dismember en Grave zullen dit plaatje zeker kunnen waarderen.

Officium Triste – Morose
Het Rotterdamse doom metalgezelschap Officium Triste gaat al bijna dertig jaar mee en bracht in 2019 nog het uitstekende The Death Of Gaia uit. Helaas kon door de pandemie dit album niet echt gepromoot worden op het podium, maar de heren hebben niet stil gezeten, getuige de nieuwe single Morose, dat misschien wel een smakelijk voorproefje is op een nieuwe langspeler.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

The Black Angels – Wilderness Of Mirrors
Eindelijk weer een Black Angels plaat en wat zijn die Texanen weer goed bezig op de eerste studiorelease sinds 207. Je moet even vijf jaar wachten maar dan heb je ook een dubbele plak vinyl. Wilderness Of Mirrors staat nadrukkelijk op repeat én op de Album v/h Jaar-longlist. Nog niet zo onbetwistbaar als de (nog sterkere) voorganger in 2017, maar is elke draaibeurt groeiende. De psychedelische Angels gaan nu eens richting sixties beat, Kraut en dan weer in het spoor van T. Rex, Arcade Fire of psych-americana (eerstee single El Jardin blijft fenomenaal).

Black Lips – Apocalypse Love
Er zijn pas twee tracks los van dit Black Lips-album en die zijn weer heerlijk weird. Lost Angel is de nieuwste. Met verpleurde vocalen en een uiterst wazige western-garage feel, alsof the Growlers en Fat White Family in een ultieme cold-turkeyfase muziek zijn gaan maken. Nu ja, of Black Lips dat doet. Twee uiterst leipe en opwindende songs, gedrenkt in een psych-garage-bad, die ons verzekeren dat het met de 10e studioplaat wel goed komt.

Gavran – Dvorac
De Rotterdoomers van Gavran zijn terug met Dvorac! Liefst 9 minuten doomen, sludgen en beuken. Deze single vormt de eerste opmaat naar tweede album Indistinct Beacon, dat op 2 december uitkomt via dunk!records en is opgenomen in de Much Luv Studio met Tim de Gieter (Amenra, Doodseskader).

Baardvader – Foolish Fires
Langverwachte tweede plaat van de Haagse stonerbazen. Baardvader debuteerde al aardig memorabel in COVID-tijden en komt nu nog veel harder binnen met Foolish Fires. Opener Pray kenden we al, maar er staan gewoon nog vijf brute en meeslepende beuktracks voor je klaar. Illuminate is onze favoriet, maar het is echt 42 minuten lang genieten, niet in het minst dankzij de slepende, naar Alice In Chains hintende vocalen. Albumpresentatie op donderdag 13 oktober in het Paard met ook Desert Colossus en Ditch.Deel dit artikel