‘The Big Four-O’, vandaag is een bijzondere dag, want we vieren de veertigste editie van Bandcamp Friday sinds de oprichting in 2020. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Never Mind The Hype een paar keer het feestje heeft gemist, want dit is pas de eenendertigste editie van onze Heavy tips voor Bandcamp Friday, maar al met al toch geen geringe prestatie en persoonlijk hadden we 4 jaar geleden nooit gedacht dat we dit vandaag nog steeds zouden doen. Het begon immers ooit als een initiatief om muzikanten door de muzikaal schrale coronaperiode te loodsen met wat extra inkomsten. Nu is er altijd wel een goede reden te verzinnen om je favoriete muzikanten wat extra te steunen (inflatie, hoge energieprijzen, oorlogen), dus Bandcamp Friday is inmiddels gewoon een vaste waarde op de jaarkalender van veel muziekliefhebbers.

Met Roadburn net achter de rug en Sonic Whip voor de deur lieten veel redacteuren zich door deze festivals inspireren bij het bedenken van de heavy tips voor deze maand. Inderdaad begint ook de concert- en festivalagenda weer aardig vol te lopen met de zomer in aantocht (al zou je het nog niet echt zeggen, met al die regen van de laatste tijd). Maar we houden moed en kijken bijvoorbeeld al uit naar de laatste twee afscheidsshows van NOFX later deze maand, waarvoor de legendarische punkers in Eindhoven een compleet minifestival voor twee dagen hebben opgetuigd. Dat rechtvaardigt dan enigszins de punk onwaardige ticketprijzen, een fenomeen waar op deze plek al eerder is gemopperd, maar helaas een harde realiteit anno 2024. Zo zullen we toch ook weer bij AC/DC in de ArenA staan over een maand, want ja, iedere keer kan de laatste zijn…

Genoeg geklaagd, want het is feest: 40 keer Bandcamp Friday, dus het is een speciale dag en Never Mind The Hype pakt dan ook weer uit met een heerlijke verzameling heavy tips om je Bandcamp collectie mee te verrijken, of je cd- en vinylcollectie, want die koop je tegenwoordig ook gewoon via Bandcamp, zodat de bollen punt coms van deze wereld niet rijker worden van je verzameldrift. Geniet dus van deze Bandcamp Friday en doe je voordeel met onze heavy tips en dan zien we je over een maand ongetwijfeld weer terug voor de eenenveertigste editie.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 30 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie.


PAUL LINDENBERG – REDACTEUR

Wine Lips – Mushroom Death Sex Bummer Party
Wine Lips heeft recent een nieuwe tour aangekondigd in Europa. Erg goed nieuws voor liefhebbers van psychedelische garagepunk. Het album Mushroom Death Sex Bummer kent een vlammende start met het nummer Eyes en is met groezelige gitaren en opzwepende drums op de hele plaat een mooi album om het weekend mee te starten. In augustus in onder andere Rotown en de Melkweg te zien maar op Bandcamp Friday al thuis te luisteren.

Crows – Beware Believers
Wie niet tot augustus kan wachten om weer een vette show te zien, haast je naar Fuzz Club in de Effenaar. Deze vrijdag, 3 mei speelt Crows een ongetwijfeld duistere en pakkende post-punk show. Tijdens vorige shows werden al nieuwe nummers gespeeld maar deze Bandcamp Friday moeten wij onze honger nog stillen met de oudere platen zoals Beware Believers. Met hits als… Ehm, het hele album is een hit, ga het luisteren!


ARINA BANGA – REDACTEUR

R.C. Sullivan – Masquerade
Een leuke verrassing: melodieuze hardcoreband R.C. Sullivan klinkt op zijn nieuwe release Masquerade melodieuzer en punkrockeriger dan we van de band gewend waren. Toch is er ook voor hardcoreliefhebbers nog genoeg te beleven: de nummers bruisen van de energie. Het Fries-Groningse vijftal tourde eerder al door Duitsland, Tsjechië, Polen en Denemarken; deze EP met eigen interpretatie van hardcore punk voert de band ongetwijfeld naar nieuwe oorden. Favoriete song: Day-to-day.

Dishes – Call
Met zijn catchy indie-invloeden heeft het Amsterdamse Dishes misschien wel de zoetste sound van alle Never Mind The Hype Bandcamp Friday-aanraders door de jaren heen. De band brengt ook op deze nieuwe tweede EP Call dansbare, poppy punk die geen poppunk is. Voor liefhebbers van bands als Martha.


TIMOTHY AARDBODEM – REDACTEUR

Prophet & Flesh – Total Dysfunctional Interest (Demo 2024)
Dit is de tweede EP van Prophet & Flesh uit de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Het project van dit duo is ontsproten tijdens de coronajaren en kent metalgitarist André en garagedrummer Christian (tevens labelbaas Who Can You Trust? Records) als vaste kern. Onlangs hebben ze hun live-debuut gehad in uitgebreide bezetting. Ze gaan niet voor het voor-de-hand liggende, maar de muziek omschrijft zich als ‘confronterende doom punk’.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

NØ MAN – Glitter ad Spit
Neem een bak venijnige hardcore en zet een zangeres voorop met Palestijnse roots en het resultaat is NØ MAN. Een plaat die alle extreme emoties vertolkt die met het eindeloze conflict gepaard gaan. Zeker een beleving om in je collectie te hebben.

Upchuck – Bite The Hand That Feeds
Atypische punkrock met eigenlijk allerlei invloeden, geproduceerd door Ty Segall. Ja, de band van de bebloede zangeres. Ongelooflijk lekker en binnenkort voor het eerst in ons land!

Drone Assembly – S/T
Net terug van Roadburn, nu met plaat uit. Drones, synths, een kolossale beleving om eens pakweg 48 minuten jezelf in onder te laten dompelen. En uit bij Burning World Records, dus dan weet u dat het goed zit.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Kintsugi Empire – Shun
‘Gesamtkunstwerk’, zo had ik het debuutalbum van dit bijzondere project van Pieter Holkenborg gedoopt. En terecht. Shun is een razend interessante en veelzijdige plaat die in zeven nummers vliegt van heavy en indie rock met een welhaast Belgische charme naar roots en spooky slowcore vliegt. Die release kun je dankzij Sound Of Niche en Lay Bare Recordings ook op zwaar zwart vinyl krijgen, inclusief een risoprint-hoes door artiest Jop Luberti en een boekje met acht pagina’s vol analoge fotografie van Maaike Ronhaar. Mooi hoe dit initiatief diverse disciplines verenigt tot een waar kunstwerk, Opgelet: over precies 1 week te zien op Sonic Whip in Doornroosje te zien, en later ook op Pigstock en de Zwarte Cross.

Rob Sonic – Telicatessen
Talk about dark hip hop! Harde hiphop sowieso. Min of meer bij toeval herontdekt, omdat ik bij de tweede clipping.-set op Roadburn niet op de naam kon komen. Ik wist nog wel dat de New Yorkse rapper/producer samen met o.a. Busdriver in EKKO te zien was in een Amerikaanse underground hiphop-package. Ook Beans en Mike Ladd traden op maandag 15 november 2004 op, zo leert het EKKO-archief. Als tekstschrijver voor EKKO raakte ik helemaal verslingerd aan Rob Sonics Telicatessen, dat ook twintig jaar geleden uitkwam.

Eye Flys – S/T
Ook op Roadburn ontdekt, deze noiserockers uit Philadelphia. De felle, zelfgetitelde tweede plaat kwam in januari uit, maar check zeker ook debuutplaat Tub of Lard even. Al was het maar omdat Roadburn de band op basis van die release uit 2020 al vastlegde… Gelukkig kwam van uitstel geen afstel, want Eye Flys vormde het opwindende slotakkoord van de Roadburn-donderdag.

Throwing Bricks & Ontaard – Oud Zeer
Throwing Bricks heeft me nu in een paar weken tijd drie keer volledig weggeblazen. Pfoe, wat een beest van een band is dat geworden. Een van de surprises op Roadburn waren de Utrechtse hc-scenemaatjes van Ontaard, die na U? ook op de Ladybird Skateparkbaan niet teleurstelden met aardig brute post-metal en screams. Deze split kent nog veel meer gasten en is gemasterd door held Tim de Gieter (Doodseskader, Amenra & Predatory Void) in zijn Much Luv Studios. Uit via Tartarus:

State Power – Gates Of Hell
Een van de heftigste bands van het grote dB’s-slotfeest (op CAB-100) speelde helemaal aan het begin. State Power is dan ook een beginnende band met pas één nummer uit en net de eerste shows onder de gordel. Dikke, pure hardcore met maniakaal riffwerk, breakdowns en in je gezicht gebrulde politieke boodschap. Zo hebben we het graag. En zo zullen we het nog vaak kunnen krijgen, want de groep (met leden van Two And A Half Girl en Bony Macaroni) is zojuist geselecteerd voor de Popronde en heeft 2024 vast tot ‘THE YEAR OF THE HARVEST’ bestempeld. Eén song uit dus, via White Russian Records, en dit is ook een goede plek om ze te volgen.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Beyond The Pale – Monument In Time
Afgelopen weekend herdachten we Jeroen van Donselaar en namen we afscheid van het oude dB’s pand in Utrecht met Beyond The Pale. Daardoor zou je bijna vergeten dat ze die dag ook nog gewoon een steengoede nieuwe EP uitbrachten, want Monument In Time is een echte knaller geworden met zes heerlijke death/thrash liedjes, waarmee Beyond The Pale helemaal klaar is om een nieuw hoofdstuk in de bandhistorie te starten.

DVNE – Voidkind
Uit het Schotse Edinburgh komt het vijftal DVNE (spreek uit als ‘dune’). Het vorige maand verschenen Voidkind is, net als voorganger Etemen Ænka, opnieuw een heerlijk eigenwijze mix van prog, doom en sludge. Als je Haken wat te soft vindt, maar Mastodon iets te lomp, dan is DVNE dé band voor jou die zich daar perfect tussenin nestelt.

Celestial Season – Mysterium III
Deze maand komt dan eindelijk het derde en laatste deel uit van het Mysterium drieluik van de Nijmeegse doom metalgrootheden Celestial Season. Deel 1 en 2 verschenen al in april en december 2022, dus ons geduld werd op de proef gesteld. Sterker nog, hij verschijnt pas over twee weken, op 17 mei, maar laat dat je niet weerhouden om het album nu alvast te pre-orderen op deze Bandcamp Friday. En mocht je deel 1 en 2 gemist hebben, ga dan voor Orbis Mysterium (The Mysterium Trilogy), dan heb je ze in één klap alle drie in je collectie.
Deel dit artikel