Dat was even schrikken vorige maand. Het nieuws bereikte ons dat Epic Games Bandcamp had verkocht en dat de nieuwe eigenaar direct de helft van het Bandcamp-personeel naar huis stuurde. Wat was er aan de hand met ons geliefde muziekplatform? Vorig jaar konden we op deze plek mededelen dat Epic Games, het bedrijf achter het populaire spel Fortnite, Bandcamp had gekocht. Aanvankelijk was dat geen slecht nieuws voor Bandcamp, want met behulp van de techneuten van Epic zou Bandcamp een flinke sprong voorwaarts kunnen maken op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Nu zijn er in het afgelopen jaar inderdaad wat features toegevoegd aan het platform, maar echte revolutionaire veranderingen bleven uit. Inmiddels gaat het met Epic Games ook niet meer allemaal zo lekker als een aantal jaar geleden en dus werd Bandcamp weer te koop gezet.

De nieuwe eigenaar van Bandcamp is Songtradr, een digitaal muziekplatform dat bands, muzikanten, content creators en online platforms ondersteunt en faciliteert op het gebied van muzieklicenties.  Blijkbaar was de eerste conclusie van Songtradr dat Bandcamp wel erg duur is qua overhead en dus moeten ze nu proberen om hetzelfde werk te doen met de helft van de mensen. Songtradr heeft beloofd niets wezenlijks te willen veranderen aan de opzet van Bandcamp en dat geliefde producten als Bandcamp Daily en Bandcamp Friday gewoon blijven bestaan. We hopen het van harte, maar we houden ons hart vast en volgen de ontwikkelingen met belangstelling.

Gelukkig is er deze maand nog gewoon een Bandcamp Friday en tegenwoordig vieren we elke editie alsof het de laatste is, want je weet het dus maar nooit in deze roerige tijden… Ook deze maand hebben onze redacteuren weer een dikke lijst met heavy tips voor jullie verzameld met voor elk wat wils. Precies zoals jullie van Never Mind The Hype gewend zijn: stoner, hardcore, black en doom metal en zelfs krautrock, het zit er weer allemaal tussen.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 25 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie.


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

Leather Lung – Lonesome, On’ry and Evil
Leather Lung draait van stoner en sludge één joint die je meeneemt op een bad trip. Misschien niet het beste verkooppraatje, maar als je de muziek hebt gehoord zal je het wel begrijpen. Een geluid als een ronkend motorblok en titels als Pissing gasoline en mijn persoonlijke favoriet Miscreant doen ook al geen lieverdjes vermoeden. Zet deze vanavond onderweg naar huis aan en je weekend begint stevig.

Slow Crush – Aurora
Het Belgische Slow Crush is een ontdekking van het afgelopen Soulcrusher festival. De band is goed te omschrijven als een hardere Slowdive waarbij de muziek met meer pit uit de speakers komt maar het geluid even alles vullend en overweldigend is. Heerlijk om je festival mee op te starten of je zondag door te komen.


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

FSR62 – Regulate
Op 25 november zullen maar liefst 29 bands hardcore in al zijn facetten op de podia van Revolution Calling in Eindhoven zetten. Een aantal bands die er uitspringen… Regulate. Wat een gave plaat dat FSR62 – Regulate. Hardcore kan wel degelijk vasthouden aan de energie waar deze stijl zo bekend om is en toch een nieuwe richting opgaan.

Berthold City – A Moment In Time
Berthold City. Ah ja, hardcore kán een nieuwe richting op, maar het hoeft niet. Berthold City houdt dan weer vast aan korte, puntige tracks die de jaren ’90 terugbrengen. Het wiel wordt niet opnieuw uitgevonden, maar er worden een paar spaken vervangen en de boel even goed opgepoetst

RISK IT! – Cross To Bear
RISK IT! Wat nou energiecrisis! Leg deze Duitsers aan het netwerk en we kunnen jaren vooruit.

Kill Your Idols – Funeral For A Feeling
Kill Your Idols is a een dikke winterslaap weer helemaal terug. Zouden ze die power van vroeger ook bij de aanstaande, exclusieve EU-show, nog op de planken kunnen leggen?


GIJS KAMPHUIS – REDACTEUR

Muziekvereniging De Clingse Bossen – II/strong>
De beste krautrock band van de Benelux is Muziekvereniging De Clingse Bossen. Opererend op de grens van Zeeland en Vlaanderen (Daar waar het Clingse Bos ligt) brengt het duo hun tweede langspeler. II is meer grenzeloze improvisatie, meer bijzondere geluiden en meer verdwijnen in je eigen verbazing. Een mooie muzikale rit (met sporadische zang) langs huizen en hamburgertenten. Een dansje placeren in Klub Goesting? Het mag. Met een borrel na in De Oude Statie.

Crimson Moonlight – Akal Abaddon
Het Zweedse woud herbergt enkele bijzondere kostgangers. Een er van is Crimson Moonlight. Deze zwartgeblakerde metalband brengt vanuit de Scandinavische hooglanden ijskoude black metal sinds 1997. Eind november komt hun nieuwe drietrapsraket Abbadon uit. De verwoestende single Akal Abaddon is hun nieuwste telg. Laat die koude winter maar komen.


JUSTIN SCHOLTZE – REDACTEUR

Year Of The Knife – No Love Lost
Met bassist Madison Watkins als nieuwe zanger nadat hun vorige zanger afgelopen jaar de band verliet is Year Of The Knife alleen maar vetter geworden. Toeval of niet, haar gebrul is ijzingwekkend en werkelijk fantastisch, en No Love Lost is daarbij nóg harder dan hun debuut. Deze keer met meer deathmetalinvloeden en toffe features van Sanguisugabogg en Full Of Hell. En bovenop hoe bruut dit album is, kan de band alle support des te meer gebruiken na eerder dit jaar in een verschrikkelijk auto-ongeluk terechtgekomen te zijn.

The Callous Daoboys – God Smiles Upon the Callous Daoboys
Met Celebrity Therapist had The Callous Daoboys als je het mij vraagt een van de tofste albums van afgelopen jaar en ze laten er klaarblijkelijk geen gras over groeien. Net een jaar later is er alweer een nieuwe ep waarop hun bizarre, catchy versie van genreoverschrijdende mathcore nóg verder gepusht wordt. De nieuwe The Dillinger Escape Plan worden ze weleens genoemd. Grote schoenen om te vullen, maar als ze zo door blijven gaan, hoeft dat geen probleem te zijn. God Smiles Upon The Callous Daoboys mag dan maar uit drie nummers bestaan, maar bevat meer (geweldige) chaos dan menig volwaardig album.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Wolvennest – The Dark Path To The Light
Uit de Best Metal on Bandcamp editie oktober trekken we de nieuwste, verrassend bondige plaat van Wolvennest. Op The Dark Path To The Light komt ons favoriete Brusselse dark rockcollectief weer grimmig, atmosferisch, onheilspellend en overweldigend voor de nacht. Als je nog niet van Wolvennest geproefd hebt, dan is het titelnummer de perfecte introductie in hun duistere psychedelica. Voor velen zal de de vierde langspeler, vers van de Ván Records-pers, hun grote status onderstrepen.

YOBS – Fortune Teller b/w Cemetery Man
Heerlijke noisy garagepunk van vier gasten uit Liverpool, die met deze dubbelsingle op Fuzz Club Records debuteren. Wild stuff! B-side Cemetery Man is net wat meeslepender wat mij betreft.

Khan – Creatures
Een van de vele hoogtepunten tijdens Desertfest Antwerp: Khan. ‘All the way from Melbourne, Australia’ golfde daar twee weken terug een bedwelmende psych-zweeftrip door de Canyon (stage). Laatste plaat Creatures staat vol met flink uitgesponnen songs waarop het thuis ook al zo goed toeven is.

Tosca – Mirage (The Osam Remixes)
Minder Never Mind The Hype, maar wel smullen: ik volg het Weense Tosca (Dorfmeister zijproject) al jaren en ben bijzonder goed te spreken over hun dub- en remixversies. Zo zijn ook de remxen van laatste plaat Osam weer helemaal raak. Check zeker de Brendon Moeller dubs, de Sam Irl Dub en de Oberst & Buchner remix van het titelnummer.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Roots Of The Old Oak – The Devil And His Wicked Ways
Doom, echte ouderwetse doom. Precies zoals My Dying Bride, Paradise Lost en Anathema dat begin jaren ’90 deden. Dat is wat het eveneens Engelse trio Roots Of The Old Oak doet sinds 2021. Na een eerste demo vorig jaar is hun debuutplaat vorige maand verschenen op Hammerheart Records. 100% Pagan Death Doom… Zo omschrijven ze zichzelf op hun Bandcamp-pagina en daar hebben we verder niets aan toe te voegen.

Stangarigel – Metafyzika Barbarstva
Uit Bratislava, Slowakije komt het duo Stangarigel. Voor wie zijn black metal graag lekker gruizig, atmosferisch, folky en lo fi heeft, is de EP Metafyzika Barbarstva een spekkie naar het bekkie. Verwacht geen technische hoogstandjes, dit is gewoon lekker rammen. Black zoals black ooit bedoeld was.
Deel dit artikel