Deze week lijken dan eindelijk de eerste serieuze tekenen van de lente zich aan te dienen, na weken van depressief makende regen. Net op tijd, want als jullie dit lezen, is het festivalseizoen officieel van start gegaan in Schijndel, waar Paaspop vandaag de poorten opent. Maar wij van Never Mind The Hype worden in de maand april natuurlijk vooral opgewonden van dat andere festival dat over twee weken iets westelijker zal plaatsvinden in Tilburg: Roadburn!

Tekst: Joost Schreurs

Roadburn begon eind jaren ’90 als een festival dat zich puur richtte op stoner en doom metal, maar in een kwart eeuw is het Tilburgse evenement uitgegroeid tot een begrip in de hard en heavy underground. ‘Redefining heavyness’ is de huidige slogan, want als Roadburn iets aantoont, is dat je ook heavy kunt zijn zonder elektrische gitaren en een immense muur van versterkers achter je op het podium. Je kunt het zo gek niet bedenken of het heeft de laatste jaren op het Roadburnpodium gestaan en in die zin is het festival toonaangevend en vooruitstrevend en constant bereid om te vernieuwen en zichzelf opnieuw uit te vinden. En verweesde stoners kunnen tegenwoordig uitwijken naar Desertfest, dat met zijn programmering sterk doet denken aan Roadburn van tien, vijftien jaar geleden… Het zal dus niemand verbazen dat veel artiesten die op Roadburn te zien zijn ook actief zijn op Bandcamp. Net als Roadburn biedt Bandcamp beginnende en onbekende bands en artiesten alle ruimte om zich te presenteren aan een breder publiek. En op Bandcamp Friday krijgen ze zelf de mogelijkheid om nog een beetje extra inkomen te genereren…

Deze maand hebben de redacteuren van Never Mind The Hype ruim 20 harde en heavy tips voor jullie verzameld. Een aantal heeft zich hierbij laten inspireren door het Roadburn-programma, maar er zijn ook fijne hardcore-tips van redacteur Rosa Jonker en Guido Segers vond een 20 jaar oude klassieker die nu eindelijk ook op Bandcamp te beluisteren is.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 21 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:


PAUL LINDENBERG – REDACTEUR

SØWT – Kids Hurting Kids
SØWT is een Eindhovense noise rockband die 3 maart haar debuutplaat Kinds Hurting Kids releaste via Bagdaddy Records. SØWT wisselt melodische opbouw af met muzikale explosies om zo de boodschap van de kritische en persoonlijke teksten kracht bij te zetten. Zeer geschikt voor fans van Crows en Tramhaus.

Throwing Bricks – The Burden
Wil je wat hards? Wil je wat nieuws? Throwing Bricks maakt een bouwt een nieuw genre met als bakstenen hardcore (Find My Way Out) blackmetal (The Burden, Noose) en sludge, en gooit dit hard naar je toe. Keiharde drums, snelle gitaren en zang die, durf ik het te zeggen, deels wat weg heeft van de schreeuwzang van Amenra. The Burden is de meest recente langspeler van deze Utrechters en kwam al uit op 28 oktober 2022. Voor €21 heb je een nieuwe roze plak vinyl in je kast staan.


ROSA JONKER – REDACTEUR

Punitive Damage – This is the Blackout
Vorig jaar bracht Punitive Damage na een aantal EP’s eindelijk hun debuutalbum uit. Deze plaat zit vol boze nummers, waar ¿Que? ¿Me Tienes Miedo Ahora? dan ineens uit springt. Met een trager tempo en wat meer rock en grunge invloeden, is dit nummer een fijne afwisseling. Ze sluiten het album af met de titeltrack This is the Blackout, een snel hardcore punknummer met scherpe vocalen: de kenmerkende stijl van deze band.

xWeaponx & World of Pleasure – Weapon of Pleasure EP
Twee nieuwe, razend populaire straight edgebands die samen een EP uitbrengen? Dat kan niet anders dan goed zijn. En dat klopt, deze vier nummers zijn stuk voor stuk keihard.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Poison Ruïn – Harvest
Harvest is de debuutplaat van Poison Ruïn. De combinatie van black metal, dungeon synth en protestpunk is ontzettend lekker, en de band pakt een geheel eigen vibe met dat dark fantasy element in de uitstraling. Harvest komt op 14 april uit, maar je kan ‘m net zo goed vast aftikken toch? Check hier anders wat we van die demo’s vonden.

Rotten Sound – Apocalypse
Veel ‘bang for your buck’ met deze Finse legendes. Rotten Sound dropte net hun nieuwe plaat en dat is weer een bak rauwe herrie van heb ik jou daar een optater op je toeter verkocht. Ofzoiets. Afijn, je kan eigenlijk niet mispakken op deze band en dus kan je Apocalypse net zo goed in je winkelmandje droppen!

Teeth of the Lions Rule The Divine – Rampton
Ik kan de bandnaam zonder spieken schrijven, maar dat komt omdat ik ook al erg lang fan van deze plaat ben. Als jij bij de gemiddelde doomband denkt; kan dat niet wat langzamer? Dan is het antwoord dus JA. Lee Dorrian (Cathedral, Napalm Death), Stephen O’Malley (Sunn O))), Burning Witch), Greg Anderson (Sunn O))), Goatsnake) en Justin Greaves (Iron Monkey). Dat leest wel als een team wat je vullingen aan het wiebelen krijgt toch? En voor de duidelijkheid; deze plaat is 20 jaar oud. Maar je kan hem nu kopen op Bandcamp en dat is de moeite.

Dawn Ray’d – To Know The Light
Heb jij je black metal graag rauw, hard en zonder sketchy politiek? Dan is dit het. Althans, als je dan vrij links-leunend bent, maar dan nog… Dawn Ray’d doet niet lekker mysterieus-quasi-fascistisch-maar-toch-a-politiek-hoor!, maar is vrij duidelijk in hun overtuigingen. Het resultaat is een warse black metal plaat met viool, en akoestische passages met protest songs, en die zijn zeker krachtig.


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Morning Again – Borrowed Time
Florida metalcore band Morning Again is terug! Een nieuwe ep genaamd Borrowed Time zal op 12 mei verschijnen bij Dead Serious Records in Europa en Revelation Records in de VS. Resignation is al een tijdje te beluisteren op Bandcamp. Met een mooie rol voor de veel te vroeg gestorven The Black Dahlia Murder frontman Trevor Strnad.

Haliphron – Prey
Er komen gewoon teveel mooie platen uit om op ieder stukje vinyl een paar woorden de plakken in de vorm van een recensie. Tijd is niet altijd een vriend blijkt maar weer. De Nederlandse all-star metalband Haliphron, waarvan op 31 maart debuut Prey is verschenen is er zo een. Absolute kraker die het volledige metal-spectrum bestrijkt van bombastisch tot nekbrekend.


GIJS KAMPHUIS – REDACTEUR

Le Prochain Hiver – Talvi
Le Prochain Hiver is een vijfkoppige atmosferische black metalband uit Frankrijk. De albumtitel betekent winter in het Fins. De band zorgt dan ook voor een winterse setting. IJskoud, guur en ellendig. Een razende sneeuwstorm. De romantische roep van de ijskoningin. Het zorgt voor mooie contrasten in een sneeuwwit landschap. Prachtig, sfeervol en diep duister.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

White Ward – False Light
Veel Roadburners keken uit naar het optreden van het avant-garde black metalgezelschap White Ward, maar helaas moest de band uit Oekraïne afzeggen, omdat het steeds lastiger wordt om het door oorlog getroffen land te verlaten. Het minste dat we kunnen doen, is de band steunen door vandaag iets te kopen via hun Bandcamp-pagina: een T-shirt, een poster of een versie van het vorig jaar verschenen meesterwerk False Light.

Wovenhand – Silver Sash
David Eugene Edwards keert terug op Roadburn, nadat hij er in 2011 en 2015 mocht aantreden met Wovenhand. Deze keer kunnen we nummers van 16 Horsepower, Wovenhand en zijn solowerk verwachten. Bereid je dus goed voor, bijvoorbeeld met het prachtige laatste album van Wovenhand, Silver Sash:

Dark Side Of The Sacred Star (Peaceville compilation)
Het Britse label Peaceville werd eind jaren ’80 opgericht en groot gemaakt door bands als Paradise Lost, My Dying Bride en Opeth. Maar in het ruim 35-jarige bestaan bracht het ook een indrukwekkende hoeveelheid black metal op de markt. Hiervan is nu een fraaie compilatie gemaakt met maar liefst 34 liedjes voor nog geen 10 Britse ponden. Grote namen als Darkthrone, Mayhem, Taake, Dødheimsgard en Emperor ontbreken uiteraard niet…

Pest Control – Don’t Test The Pest
Deze nieuwe crossover/thrash band uit Leeds UK werd tijdens de pandemie opgericht en komt nu met hun eerste “full length” Don’t Test The Pest. Liefhebbers van DRI of Municipal Waste zullen deze sonische explosie van 21 minuten zeker waarderen. Al was het alleen al om het geniaal slechte artwork…


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Bandcamp Friday combineren met een vooruitblik naar Roadburn is een pracht van een idee. Hoewel ik ook al een bak met tips voor BC had verzameld… dus dan maar een goede mix. Dichter op het fijne Tilburgse festival volgt nog een volwaardige mep met Roadburn-tips trouwens.

Esben and the Witch – Hold Sacred
We beginnen met een band waar ik op de Roadburn-donderdag al zeer naar uitkijk: Esben and the Witch gaat daar de nieuwe plaat Hold Sacred performen. Die komt pas 12 mei uit, maar kun je op Bandcamp al wel bestellen. En meteen van de eerste singles genieten:

Bad Breeding – Human Capital
Een van de betere, dwarse punkplaten van 2022 én dus meteen een voorname Roadburn-tip! Ga die UK noisepunks checken op vrijdag in de Hall Of Fame.

Zack Oakley – Demon Run
Ooit op Incubate in Hall Of Fame gezien en vervolgens op Roadburn 2017 uit de Cul de Sac zien psychen. Dat was wel als frontman van de geweldige San Diego heavy psychrockers Joy. Zack Oakley heeft – twee jaar na zijn laatste solowerk – weer een set zelf opgenomen songs liggen en Demon Run is een hele fijne aftrap. De mondharp-swagger is ook wel een beetje Stones, maar er zit veel meer in, zoals leden van Pharlee, Red Wizard en Warish. Oh ja, en nog een Nina Simone-cover.

Baby Cool – Earthling On The Road To Self Love
Fuzz Club Records komt nu eens niet met een zwaar fuzzende en psychende beuker, maar met een erg chille psychfolk x popplaat van Baby Cool. That’s right, die naam is best aardig gekozen. Heerlijk, zalvend geluid, perfect om zomers op weg te dromen terwijl de regen hier weer tegen de ramen slaat. Nummer 8 Magic is precies dat.

Spotlights – Alchemy For The Dead
Er zijn pas twee singles te beluisteren van derde album Alchemy For The Dead, maar die zijn alleszins de moeite. De New Yorkse doomgaze-/post-metalband heeft met de samenzang van echtpaar Sarah en Mario Quintero sterke troeven in handen en de sound is ook zo intrigerend, onvoorspelbaar en heftig als we van een band op (Mike Pattons) Icepac Recordings zijn gaan verwachten. Op 28 april volgt de rest van de nu al zeer geanticipeerde plaat.

Temple Fang – Live at Freak Valley
Niet op Roadburn – as far as we know – wel op de Desertfest Berlin preparty staan deze Amsterdamse psych-paladijnen. Afgelopen jaar speelden ze op een ander prestigieus Duits festival en die Freak Valley-set komt 21 april (dag voor Record Store Day) uit. Nu vast te bestellen via: https://templefang.bandcamp.com/album/live-at-freak-valley

Green Yeti – Necropolitan
Even wat klassieke stonerdoom pompen, ja toch? Opname had helderder gekund (is wel een liveopname he), maar verder pushen deze Grieken ‘all the right buttons’, inclusief John Garcia-waardige vocalen en wat psychedelische noten.

Golden Hours – Golden Hours
Ehm, leden van Gang Of Four, The Brian Jonestown Massacre, Tricky, The Fuzztones zegt u?! Snel opzetten deze Berlijns-Brusselse samenwerking. Naast het cv hebben de vier leden ook het samenspel en de superb stuwende baslijnen voor elkaar en bouwen ze duistere, intense rock ’n roll met sleazy vocalen en een twist. Gouden uur? Meervoud dus.Deel dit artikel