Poeh, wat ging 2022 snel voorbij. na 2 magere jaren met aaneenschakelingen van lockdowns en coronabeperkingen konden we dit jaar de schade inhalen. Concerten en festivals waar je al bijna niet meer van wist dat je er ooit kaarten voor had gekocht, we konden er bijna wekelijks wel eentje doen. En dan is het ineens weer december en staat er tussen alle drukte door ook gewoon weer een Bandcamp Friday op de agenda.

Tekst: Joost Schreurs

Het was de afgelopen maand flink afzien. De mailbox stroomde dagelijks vol met aanbiedingen voor Black Friday, Saturday of Cyber Monday. En als we dat net achter de rug hebben, dan komt Bandcamp ons ook nog eens lastigvallen met Bandcamp Friday. Nou ja, van ons favoriete muzikale platform kunnen we het hebben… Bovendien weten we ook nog niet wat de toekomst van Bandcamp Friday zal zijn. Toen de dag in september terugkeerde na 4 maanden afwezigheid, was het verhaal dat het in ieder geval tot het einde van het jaar zou duren. Maar over 2023 werd nog niets gezegd en ook nu nog niet. Het zou dus zomaar eens de laatste editie kunnen zijn. Misschien tijdelijk, misschien voor altijd… We weten het gewoon nog niet.

We gaan Bandcamp Friday dus vieren alsof het de laatste dag op aarde is. De redactie van Never Mind The Hype geeft jullie  gewoon weer een dik dozijn mokervette hard en heavy muziektips waar je je zuurverdiende centen op kunt stukslaan. Hardcore, sludge, screamo, funeral doom en deze keer zelfs wat techno… Kortom, voor elk wat wils.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 18 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Minus Youth
Duitse hardcore voor op een festivalweide. Heerlijk hoe het speelplezier er af spat zonder al te diep in de buidel van virtuoze uitspattingen te duiken.

Lost In Kiev
Filmische rock uit Parijs. De songs zijn opgebouwd als een kleurrijke caleidoscoop die de ziel verrijken.


GUIDO SEGERS – REDACTEUR

Drýsildjöfull – Dýflissupaunk
Sommige bands en labels zijn net als pestkoppen, je moet ze gewoon negeren, dan gaat het wel weg. Anderzijds, je kan het ook blijven pushen en wellicht dat je er weer iemand blij mee kan maken. Ik vind dit fenomenale schijfje echt fantastisch. Uit het stalletje van Grim Stone Records (wat u ook Old Nick bracht).

Aura – Shattered Dawnbreak
Ik zit regelmatig te kijken of er nog wat uit Eindhoven op Bandcamp wordt gezet. Plots stonden daar een paar gouwe ouwe metalreleases klaar van de band Aura. Het soort donkere black/death dat echt maar uit één periode kan komen, met een hoes die laat zien dat we grafisch toch wel wat vooruitgegaan zijn sinds die tijd. Smullen.


ROSA JONKER – REDACTEUR

Anklebiter – Demo 2022
Klassiek snelle, luide straight-edge hardcore uit de VS. Schelle vocalen en keiharde riffs zorgen voor een sterke eerste demo. Hopelijk komt Anklebiter snel met nieuw materiaal, want deze EP van slechts vijf en een halve minuut smaakt naar meer.

Tenue – Territorios
Stel je voor: je gaat naar het optreden van een screamo band, en ze hebben maar één nummer op de setlist. Dat nummer is dan wel het 30-minuten durende Territorios, van hun gelijknamige album. De show die Tenue dit jaar in ACU speelde was fantastisch, en ik kan sindsdien niet anders dan af en toe deze plaat opzetten en eraan terugdenken.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Arche – Transitions
Het Finse funeral doomduo Arche heeft met slechts één EP uit 2015 een zeer bescheiden discografie, maar ondanks dit gegeven hebben ze toch een cultstatus opgebouwd onder liefhebbers van het genre, die niet terugdeinzen voor extreem trage liedjes van gemiddeld 15 minuten. Er wordt daarom ook erg uitgekeken naar hun eerste langspeler, die helaas pas over 2 weken uitkomt via Transcending Obscurity. Hij is al wel te reserveren op Bandcamp Friday

Sonja – Loud Arriver
Een bijzonder verhaal: Melissa Moore, gitarist van de Amerikaanse black metalband Absu, werd uit de band gezet toen ze als transgender uit de kast kwam. Nu slaat ze keihard terug met haar eigen nieuwe band Sonja en de fantastische plaat Loud Arriver. Het kan niet anders of liefhebbers van Dool, Blues Pills of The Devil’s Blood zullen deze plaat in hun armen sluiten. Jaarlijstmateriaal, dus zeker nog een tip waard.

Celestial Season – Mysterium II
De vaderlandse doomgrootheden Celestial Season zitten in een enorme creatieve piekfase, want nadat in april Mysterium I verscheen, kunnen we nu alweer genieten van de opvolger, toepasselijk Mysterium II getiteld, aangezien het onderdeel is van wat uiteindelijk een thematisch drieluik moet worden. Prachtige muzikale melancholie, uitstekend voor de donkere dagen voor Kerst.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Horsegirl – Versions of Modern Performance
Begin dit jaar gegrepen door de extreem verslavende track Anti-glory van deze groep vriendinnen uit Chicago. Horsegirl maakt het soort opwindende rockmuziek dat tegenwoordig vaak komt in post-punkende en shoegaze noise-verpakking. Het trio geeft daar een aardig eigen gezicht aan, nu eens dromerig en dan weer fel. Prima debuutplaat ook.

Night Beats – Levitation Sessions
Nu tekende Night Beats met Outlaw R&B al voor een van de platen van 2021 en met Live At Valentine voor een van de liveplaten van 2022, maar toch tippen we deze registratie uit 2021. Die Levitation Sessions is net wat prettiger vastgelegd, laat een net wat gretiger band horen, bevat twee nummers extra en is bovendien net beschikbaar gekomen op vinyl:

DUNDDW – Flux
Het bestaan van deze Nijmeegse groep was me al eens ingefluisterd, maar het is toch echt aan een tip van Merijn op Never Mind The Hype te danken dat ik ‘m op de doppen kreeg. DUNDDW heeft dus net debuutplaat Flux uit en die is nogal de moeite, mensen. Met op ritmesectie Peter Dragt en Huibert der Weduwen (2/3 van Bismut) en gitarist Gerben Elburg van Mt. Echo is het totaal geen verrassing dat die spacekrauttrip zo diep is. De tracklisting maakt verder vooral erg benieuwd naar wat er met Part 3 gebeurd is.

Robag Wruhme – Speicher 123
Ik luister veel techno, vooral ’s avonds bij de lesvoorbereiding is het raak. Vrij kale, duistere techno van de Keulse (Kompakt) en Berlijnse (OstGut Ton/Tresor/Berghain) school is favoriet, maar ga ook erg lekker op de meer knisperende electro-kant. En ja, dan kom je via een van de vele playlists, ook echt gruwelijke tracks tegen die alleen op Spotify/Beatport/Soundcloud te vinden zijn. Wel op Bandcamp staan vele releases van voornoemde labels. Aanrader zijn de samplers van Ostgut Ton (de laatste), evenals de geweldige serie Speicher van Kompakt. Aflevering 123 alweer komt voor de rekening van Duitser Robag Wruhme (helft van Wighnomy Brothers) en als je die digt: check dan zeker ook Speicher 117.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Gavran – Indistinct Beacon
Het wordt weer kouder, dan krijg ik altijd trek in zwaarmoedige doom. Gavran is er zo een die de behoefte bevredigt. Hevig sludgende metal. Asgrauw en verpletterend, maar ook bloedmooi.

Onhou – Monument
Zie Gavran: eveneens meeslepende sludge van hoge kwaliteit! Potverdorie lekker, een ijzersterke release in een jaar met al vele ijzersterke doomreleases! De digitale versie komt uit op 9 december, maar in januari volgt het vinyl via Lay Bare Recordings en Tartarus. Alvast te pre-orderen via Bandcamp.

Stoner Boner – Bonerstone
Jawel, Stoner Boner! Met titels als Rise of the Bonerstone, Daydrinker en Brokesmoker, evenals bandleden opererend onder pseudoniemen Bong Jovi en Yonko Ono staat ons een goede stonerfuif te wachten! Naar verluidt voortgebracht uit de Utrechtse black metalscene, is Boner Stone een knap staaltje speelse stonermetal. Er valt weinig meer over te zeggen momenteel, daar de plaat as we speak en lastminute voor BC Friday mijn speakers binnendendert, maar de openingstrack is al direct AAN. Goed getimed voor de liefhebber van een wake’n’bake deze plaat zo vroeg op de ochtend. Of als je gewoon net als ik van een smerig potje stoner metal houdt. Deze illustere gasten support je met een digitale aankoop via:Deel dit artikel