Gouda HardcoreHardcore! Still lives! Het legendarische, uit drie salvo’s, 7 seconden en precies die boodschap bestaande nummer van NYHC legendes Madball gaat nog altijd op. Zo mochten we pas de eerste bijdrage uit Suriname verwachten en wat bleek: Luguber uit Nieuw Nickerie (naar het schijnt de enige hardcoreband in het land) kwam keihard. In Nederland zijn we sowieso goed bedeeld met Jera On Air, het aanbod uit de buurlanden (Groezrock ook) en sinds drie jaar The Sound Of Revolution. Maar het gebeurt ook in zaaltjes van Stroomhuis tot Vrankrijk, ACU en Innocent en op festivalletjes als Smashfest en Northcote.

Vele, vele hardcore-minnende mensen zijn, niet zelden vrijwillig, actief om dergelijke initiatieven uit de grond te stampen en in de lucht te houden. Daar gaan we je vandaag iets meer over vertellen, door er twee uit te lichten. Maar niet voordat we je de nieuwe video van WRCKG tonen, ook zo’n product van een DIY scene en hard werken. De Utrechtse (melodic) hardcoreband komt vandaag met een best wel aparte clip, waarin we aan de ene kant de band uit een Domstedelijk grachtenpandje zien knallen en ook een balletdanseres alle elegantie meenemen tot in het park. Escapist stamt trouwens van de zelfgetitelde EP, die de Utrechters in 2017 uitbrachten en die je via deze link vindt.

Hardcore leeft ook in de Tweede Kamer, mede dankzij SP-kamerlid Peter Kwint, Kapitein Greefbeest en merch-baas Richard Theuws:

GOUDA HARDCORE
Van Utrecht gaan we naar Gouda. Geen hele grote stap, want we worden op een avond in StudioGonz gewezen door Jesse Lakerveld, die naast manager van WRCKG tevens frontman van stadgenoten Dock 83 is. Tekenend voor de hechtheid en nauwe verbanden van de scene. “Er is al een tijdje een team van hardcore punkliefhebbers genaamd ‘Gouda Hardcore’, die hardcore-punkshows opzetten, voornamelijk bij StudioGonz en So What in Gouda”, legt hij uit. Naast Lakerveld behoren nog verscheidene collegastudenten van de Herman Brood Academie tot de kern van dit team. Samen organiseerden ze al 24 edities met bands als No Turning Back, Coldburn, Slope, Kids Insane en Hawser. “Naast Gouda Hardcore worden er ook shows opgezet meer richting de moderne hardcore in Gouda door voornamelijk Nienke en mij. Dion helpt ook heel vaak mee met het verzorgen van eten voor alle bands. Het doel is om hardcore levend te houden in Nederland.”

Hear hear: zaterdag 7 april kun je je van 19:30 tot 23:00 uur in StudioGonz aan de Turfsingel in Gouda warmen aan 18 Miles, Ashes, Dock 83, En Raven Called Sin. Kost weer geen drol (7 in vvk tot 10 aan de deur) en hier is het FB-event.

Bodegraven De Zon HardcoreBODEGRAVEN: DE ZON
Uit min of meer dezelfde hoek komt een initiatief in Bodegraven, een gemeente die we vooral zagen vanuit de trein naar Leiden, maar daar komt verandering in als het aan Bart ‘Boom’ Ooms ligt. De Bodegraver, ook al hc-studerend aan de HBA, heeft het op zich genomen om De Zon te reanimeren. In het lokale jeugdcentrum speelden vroeger de Herman Broods en Doe Maars van ons land, maar nu is het volgens Bart “een waar alternatief hok, waar vrij weinig gebeurt. Om dit om te draaien heb ik besloten de sweaty shows in kleine bars terug te brengen! En om dit te kickstarten heb ikop 26 april Harm Done (Fr) uitgenodigd, een veelbelovende powerviolence/hardcore band die op elk continent heeft gespeeld.” Het deels Bodegraafse Lingering opent de show, gevolgd door Second Sight: groovy hardcore uit Dortmund.

KINGSNIGHT HC
“Deze avond is ook een vorm van protest tegen alle commerciële Koningsnacht dansfeesten in de Randstad. Omdat ik niet van dance houd, heb ik namelijk ook nog nooit een goed Koningsnachtfeestje meegemaakt”, bekent Ooms, die het sowieso goed weet te verkopen: “De capaciteit is 40 man, kaartjes kosten 5 euro en het bier is goedkoop. Dit wordt mijn poging om de “rehearsal room” shows terug te brengen.” Daar moet het uiteraard niet bij blijven in Bodegraven. “Het plan is om het om de twee maanden te doen. En om mijn contacten in de hardcore/metalscene te benutten om zo goedkoop mogelijk goede namen te regelen, zodat ik ze in die kleine bar kan blijven neerzetten. Zodat het een beetje een cultding wordt waar iedereen bij wil zijn.”

Dat dus: Kingsnight Hardcore, donderdag 26 april in De Zon, Bodegraven met Harm Done, Second Sight en Lingering. Kosten: 5 euro. FB-event hier.

Maar er is natuurlijk veel meer hardcore, onder meer te vinden via Facebook-groepen als LOWLANDS HARDCORE COLLECTIVE en Glassbreaker Cult Community.

Een eerste oproep leverde al deze hits op:
Northcote showcase, deze zondag 25-3 in Bibelot met Incendiary, Coldburn en Run Like Hell
Stroomhuis Hardcore en Blue Collar Underground in Eindhoven
– Café de Meister in Geleen met vandaag (en gisteren) Coma-Fest
– Hardcore Vrijdag in Leeuwarden
Glassbreaker Heartcore III in de Vondelbunker
Smashfest 2018: Kids Insane, Canvas, 18 Miles, Crywank ea in Capsloc, Capelle
Strength Through Unity 2018 in Jongerencentrum Flinty’s, Haarlem
– OJC De Roos in Deurne: 14-4 met de laatste keer Shallow Goodbye, The Pariah(DE), Wrckg & Immersed
– 1 juni in So What de volgende GHC: #25 Break Away USA, Belief D, Lotus Be en Holger

HC lives indeed. En we zijn ook benieuwd naar jouw event! Laat het ons onder dit artikel of op Facebook weten!

18 miles hardcoreDeel dit artikel