Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Hallo Venray speelde zaterdag 13 mei een thuiswedstrijd in de kleine zaal van het Paard. In het voorprogramma stonden de nieuwe, lokale helden van The Hazzah. Het is mooi om te zien dat zowel de oude en nieuwe generatie Haagse scene op één avond te bewonderen is. Heel even leek het erop dat de zaal niet vol zou lopen, maar die zorgen waren voor niks en het was uiteindelijk toch gezellig druk. Met Den Haag al 30 jaar als thuisbasis moest dat ook wel goedkomen, toch?

Tekst: Timothy Aarbodem, foto’s: Jan Rijk

The Hazzah in Paard, foto Jan Rijk

The Hazzah in Paard, foto Jan Rijk

The Hazzah in Paard, foto Jan Rijk

The Hazzah in Paard, foto Jan Rijk

THE HAZZAH
“Hallo, wij zijn The Hazzah en gaan proberen jullie te vermaken,” aldus zanger/bassist Edo Storm. Goed, dat kan misschien wat overtuigender maar ze knallen er wel gelijk in met het punky nummer Hello. Het eerste deel van de set blijft echter lekker dromerig met een surfrock-achtige sfeer. Storm plugt nog even hun single, “Op vinyl, net als vroeger.” Die is overigens opgenomen bij niemand minder dan Henk Koorn, die we later vanavond aan het werk zullen zien. Na de integrale uitvoering van de single (eerst kant B en dan A) is het tijd voor wat steviger maar ook nieuw werk. De nieuwe nummers als I’m Your Man en Not Getting Older doen wat meer sixties en theatraler aan, wat een fijne afwisseling is op de wat meer ‘moderne’ garagerock tunes. Binnenkort komt er een EP aan op Mink Records, we zijn benieuwd naar het resultaat! Voor het najaar zijn de jongens vast geselecteerd voor de Popronde.

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

HALLO VENRAY
Drummer Henk Jonkers neemt als eerste plaats achter zijn drumstel en speelt een ‘Bo Diddley beat’, waarop gitarist Henk Koorn en bassist Peter Konings hem al snel vergezellen. Hallo Venray zet er vaart achter en opent gelijk met drie nummers van de nieuwe plaat: Supermarket, Funky Party en Blood. Helaas zit er een frequentie van de basgitaar niet helemaal lekker, maar dit wordt gelukkig snel opgelost door de geluidstech. “De boot komt voorbij” zegt Koorn met de nodige nonchalance, refererend aan de lage feedback. Met deze nonchalance bespeelt hij het publiek dat dan ook aan zijn lippen hangt. Zo nu en dan is het wat rumoerig in de zaal bij rustige passages, waarop het Koorn het afstraft met “Jullie staan zeker op de gastenlijst? We hebben nu een liedje, dan moet je hard praten.” Het stevige Ball wordt ingezet en grijpt de aandacht van het publiek er weer meteen bij.

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

De band bestaat inmiddels al weer 30 jaar en dat laat Koorn merken ook. Not So Long speelden ze bijvoorbeeld al in het ‘oude’ Paard, nu in het ‘nieuwe’ Paard. Op het moment dat ze bij het ogenschijnlijk laatste nummer aan komen, klinkt er Two Feet uit de zaal, en zo geschiedde, slechts een moment later schalt het Velvet Underground-achtige nummer uit de speakers. Gelukkig komen de heren nog wel terug voor een toegift. Die begint rustig, Koorn speelt nog een stukje solo dat vervolgens overgaat in een jam van tien minuten waarbij alle hoeken van het dynamische spectrum worden benut.

Bij een band die al 30 jaar bestaat en nog in topvorm is valt er eigenlijk niks op aan te merken, die moet je gewoon hun gang laten gaan. Dat doen ze ook wel, ze zijn cool, nonchalant, doen hun eigen ding en het maakt ze volgens mij ook niet veel uit wat je van hen vindt. Zo heeft Henk Koorn zelfs het bandje van de Ekko (ze speelden de avond ervoor in Utrecht) nog om. Opmerkelijk is dat de plaat al is uitverkocht, helaas, en dat terwijl ze net iets over de helft van hun toer zijn! Gelukkig heeft Koorn hier iets op gevonden, een heuse intekenlijst. Je betaalt hem €25,- en dan wordt de plaat naar je verzonden. Mocht het fout gaan, dan weet je hem wel te vinden, hij woont toch om de hoek. “Was het toch nog gezellig,” concludeert Koorn en na afloop staat het publiek gretig te wachten om zich in te tekenen.

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Hallo Venray in Paard, foto Jan Rijk

Meer werk van Jan Rijk in de galerij hieronder en op zijn website. De clubtour van Hallo Venray dendert nog even verder, onder meer langs:
Vr 19 Mei 2017 – Altstadt Eindhoven
Za 20 Mei 2017 – Muziekgieterij Maastricht
Vr 26 Mei 2017 – Fluor Amersfoort
Za 27 Mei 2017 – Metropool Hengelo
Wo 30 Mei 2017 – Paradiso Amsterdam * 30 Jaar Hallo Venray
Vr 02 Jun 2017 – Asteriks Leeuwarden

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel