Hallo Venray in dB’s, foto Anne-Marie van Rijn

Henk Koorn in dB’s, foto Anne-Marie van Rijn

Het was waarschijnlijk ergens in 2005 dat het kwartje viel. 3voor12 Utrecht-oprichters Peter Bijl en Gerben Schmidt beleden hun Hallo Venray-liefde veelvuldig en ik moest mee naar de Haagse band. In mijn mistige herinnering was het in dB’s, maar een blik op het concertarchief suggereert een show in EKKO (Avond van het Kippenvel), waarna frontman Henk Koorn in december 2005 solo Club 3voor12/Utrecht in dB’s afsloot. Ik zag een zachtaardige, bebrilde kunstenaar in regenlaarzen die zich soms wat stamelend, half excuserend van de wijs leek te brengen, maar dat was schijn. Met gortdroge humor en een pak hele sterke songs zette hij een bevlogen set neer. Een jaar later sierde Hallo Venray de 10e verjaardag van Excelsior Recordings in Tivoli en wist ik het zeker: Dit is één van de beste bands van Nederland. Waarom was daar in vredesnaam zo weinig aandacht voor?

Tekst: Ingmar Griffioen / Fotografie: Anne-Marie van Rijn

Drummer Henk Jonkers aka ‘die andere Henk’, foto Anne-Marie van Rijn

Bassist Peter Konings in dB’s, foto Anne-Marie van Rijn

Toegegeven, het was ook best een tijdje stil rond de band, vooral na de hoogtijdagen in de jaren negentig waarin Hallo Venray op Pinkpop en Lowlands speelde. In de jaren nul verschenen weer drie hele sterke platen (zet zeker I’m Not A Senseless Person, At Least I Don’t Want To Be op!), maar toch kwam de Haagse band maar zelden op de radar en bleef navenante erkenning uit. Peter Bijl wist die tegenstrijdigheid in 2014 goed te vangen in ‘Hallo Venray voor beginners: Parels voor de zwijnen’, een stuk dat ik op de 3voor12-redactie mocht redigeren en dat samen met de dat jaar verschijnende sterkhouder Show de ogen/oren weer opende.

Het bloed kruipt… en sindsdien grijpen we zo’n beetje iedere Hallo Venray-kans (om de hoek) aan. Het kruipt alweer zo hard, dat de geplande blogpost is uitgegroeid tot een heus artikel op Never Mind The Hype. Die kunnen zanger-gitarist Henk Koorn en de niet te houden, straf groovende ritmetandem van bassist Peter Konings en drummer Henk Jonkers, alvast in de zak steken.

Hallo Venray in dB’s, foto Anne-Marie van Rijn

Mooi om gisteren in dB’s, zo’n anderhalf jaar na de vorige show daar en bijna een jaar na de laatste Hallo Venray-gig!, weer te ervaren hoe ongelofelijk goed de band in haar vel steekt. Te genieten van een vrij fantastisch oeuvre, althans een deel: de band speelde een bloemlezing van de Excelsior-platen en kwam met onder meer een prachtige uitvoering van ‘Freaky’ en een verschroeiende van ‘Blood’. De droge humor van Koorn charmeert onverminderd, onze fotograaf wijt dat mede aan een ver verleden als cabaretier. De man achter de merchandise-tafel zag na afloop de stapels vinyl rap slinken, terecht; want zien is geloven, belijden en dus ook aanschaffen en belonen. Hij merkte ook op hoe zonde het is dat Excelsior Recordings de oude platen niet opnieuw uitgeeft. Bij deze een pleidooi! Aan die fijne labelmensen, die als vanouds weer in de zaal waren om hun band te supporten.

Mooi ook om zoveel ‘oude’ koppen weer te zien genieten, zoals programmeur Jeroen Boekhorst die Hallo Venray door de jaren heen altijd bleef boeken, Mark Roos van het AD (die me vroeger de kans gaf om mijn eerste recensies te schrijven voor de cultuurredactie van het Utrechts Nieuwsblad) en oud-hoofdredacteur Peter Bijl, die Berlijn weer voor Utrecht verruilde (welkom terug!), en vijftien jaar later weer net zo hard in dB’s staat te smullen en springen. Ook zij moeten constateren dat de nu al 33-jarige band alleen maar beter lijkt te worden. Hulde!

Hallo Venray in dB’s, foto Anne-Marie van Rijn


Vooraf
In het voorprogramma zie ik eindelijk het Belgische PEUK, dat me al meerdere keren getipt was. Gretige jonge honden die noisy openen, soms wat prettig rammelend en neo-grungend en met een pak nineties-referenties. Alles bij elkaar doet PEUK me best wat aan het Utrechts-Deventer trio Black Monsoon denken. Die waren gelukkig ter plekke om juist het tegenovergestelde te beweren, en ze weten zich daarin gesteund door het fijne Belgische blog Dansende Beren.


Hallo Venray live en meer:
De komende periode doet Hallo Venray nog drie try-outshows, waarbij de focus meer op nieuw werk zal liggen, er komt namelijk een nieuw album aan op Excelsior! De band gaat ‘nieuwe dingen proberen’ op:
– 6 maart in So What, Gouda
– 20 maart in De Klomp, Ovezande
– 22 maart in Paard-café, Den Haag

Hallo Venray in dB’s, foto Anne-Marie van Rijn

Hallo Venray in dB’s, foto Anne-Marie van Rijn

 Deel dit artikel