Shame op ESNS 2017, foto Christel de Wolff

De zevende editie van Grauzone is alweer bijna daar! Aanstaande vrijdag wordt poppodium Paard in Den Haag weer omgetoverd tot een toevluchtsoord voor de experimentele muziekliefhebber. Maar ook qua randactiviteiten pakt dit intieme festival elk jaar uit, met lezingen, kunstexpo’s, films en meer. Voor alvast wat voorpret maakten wij een selectie uit de flinke handvol acts, die je sowieso niet mag missen! Of je nu voor de postpunk vam The Murder Capital gaat, gitaarlegende Thurston Moore of een hevige psychjam met Damo Suzuki: hieronder lees je hoe laat en waar je moet zijn aankomend weekend. Nog geen tickets? Je kunt ze bestellen via de Grauzone Fest website.

Vrijdag 7 februari

SHORTPARIS
19:45 – 20:45 – Paard, Grote Zaal

Het Russische Shortparis maakte een enorme indruk op ons tijdens afgelopen Le Guess Who? De band laat zich kennen een beklemmende, intrigerende mix van postpunk, kraut, electro en noise, en verpakt het uiteindelijk in een dijk van een performance. Het zal ons niet verbazen als deze gasten ook de Grote Zaal zullen meevoeren in hun liveshow, vroeg in de avond.

THE MURDER CAPITAL
21:15 – 22:15 – Paard, Grote Zaal

The Murder Capital staat in een korte tijd aan het voorfront van de Ierse postpunkscene, rechtstreeks afkomstig uit Dublin. Messcherpe gitaren, hevige uitbarstingen en vlotte tempo’s: The Murder Capital maakt van al die hallmarks hun eigen ding, met een vurige liveshow als resultaat.

The Thurston Moore Group, foto Jan Rijk

E.T. EXPLORE ME
21:55 – 22:45 – Paardcafé

Ook goed om te zien dat er wat Nederlands product aanwezig is. Jawel, E.T. Explore Me komt het Paardcafé op zijn kop zetten met hun hysterische garagepunk! De sound klinkt bijna buitenaards, getuige het eigenzinnige karakter van het laatste album Shine. Als ze ook maar een fractie van hun energieke studiogeluid op het podium produceren vrijdag, man, dan kun je je borst alvast nat maken.

THURSTON MOORE GROUP
22:45 – 00:15 – Paard, Grote Zaal

Een levende legende, die Thurston Moore. Natuurlijk bekend van Sonic Youth, maar ook van zijn magistrale solowerk. Vrijdag speelt hij een speciale set met een nummer van 60 minuten, genaamd ‘Alice Moki Jayne’ en vernoemd naar jazz muzikante Alice Coltrane, visueel artiest Moki Cherry en activiste Jayne Cortez. Hoe hij dit uur gaat invullen, is nog even een verrassing, dat het gaaf wordt niet.


Zaterdag 8 februari

UNMOOR KIVA
19:45 – 20:30 – The Grey Space In The Middle

Er is nog weinig bekend over Unmoor Kiva, behalve dat het trio bestaat uit gitariste Gemma Thompson van Savages, evenals bassist Adam Sherry en drummer Sam Sherry van A Dead Forest Index. Maar eerste track Mantra of Stars is alvast een goede voorbode. Donkere gitaarmuziek, met een psychedelische twist, die stukje bij beetje opbouwt.

MARISSA NADLER
20:10 – 21:10 – Paard, Kleine Zaal

Marissa Nadler staat met haar engelachtige stem niet alleen op Roadburn dit jaar. Ook de Kleine Zaal wordt aanstaande zaterdag met Nadler’s prachtige, duistere folkmuziek omringd. Atmosfeer alom, dat staat vast.

DAMO SUZUKI FEAT. KIKAGAKU MOYO, BO NINGEN, ARIEL PINK & MINAMI DEUTSCH
21:00 – 22:30 – Paard, Grote Zaal

Die Damo Suzuki featuring Earthless set op Roadburn staat nog steeds in ons geheugen gegrift, het zelfs schoppend tot een van onze favoriete shows van 2018. Repetitief en psychedelisch wellicht, maar ook hypnotiserend en belonend. Aangezien collaboraties deze Japanse held niet vreemd zijn, komt hij op Grauzone met een wel heel moddervette groep muzikanten aanzetten. Kikagaku Moyo, Minami Deutsch, Bo Ningen, Ariel Pink…hoe het gaat uitpakken is nog de vraag, maar het geld zetten we op een fantastische show.

SHAME
23:15 – 00:15 – Paard, Grote Zaal

Ze speelden zo’n beetje elk festival plat sinds hun debuut Songs of Praise en nu is ook Grauzone aan de beurt. Deze recalcitrante Britten zijn op plaat al lekker slepend en scherp, maar live komt het muzikale gebodene helemaal tot leven. Zweten zul je, en anders doet de band dat wel.

Grauzone Festival 2020 vindt plaats op vrijdag 7 februari en 8 februari in Den Haag. Zowel dagtickets als weekendtickets zijn verkrijgbaar via de website. De volledige line-up is hieronder te zien:Deel dit artikel