La Folie

We weten allemaal hoe zwaar de horeca het heeft. Net als de cultuur- en evenementensector is de horeca keihard getroffen door de coronacrisis. En waar restaurants soms nog wat als take-away kunnen redden, zitten bars en kroegen in feite alweer maanden ‘dichtgetimmerd’ en kunnen ze veelal hooguit nog wat gaten proberen te dichten door de verkoop van bijvoorbeeld bierpakketten of vouchers. Zo ook La Folie in Eindhoven, een kroeg die nogal wat sporen in de lokale scene van de rockscene verdiend heeft en waar bandleden van Peter Pan Speedrock tot Gramma graag een pint of wat vatten. Die laatste band nam contact met ons op, ze konden het niet langer aanzien en hebben een project opgezet om geld in te zamelen voor La Folie.

Steunen kan door een voucher te kopen via deze link, zodat we – als er eindelijk voldoende Nederlanders geprikt zijn – straks weer met z’n allen het glas kunnen heffen in een goede donkere kroeg waar de luide rockmuziek uit de speakers dendert.

Je luistert de cover ‘La Folie’ onderaan en ziet daar de video die Meslahi (Melissa Verhoeven, check haar fotografie!) schoot met diverse bekende en markante koppen van bezoekers van de stamkroeg. Het nummer is oorspronkelijk geschreven door het illustere trio Bill, Bob & Berry, opnieuw gearrangeerd door Gramma en opgenomen en gemixt door hun gitarist Koen Verhees in het Stroomhuis (nog zo’n fijne plek waar we nu helaas niet van concerten kunnen proeven) en gemasterd door Peer Rave (Customrecordings). De uitvoering van Grammma is een heerlijke, slowburnende noisy rocktrack geworden.


Gramma voor La Folie

Iniatiefnemer en Gramma-frontman Jasper Grave, ook bekend van electropunkers G.O.D. en Satan Records, is al zeker acht jaar niet van de toog van La Folie weg te slaan. Hij legt graag uit hoe het proces tot stand kwam:

“Een aantal jaar geleden schreven Bill, Bob and Berry het nummer Horses wat een nummer is dat onze favoriete kroeg omschrijft als een plek voor alle individuen die verder geen plek hebben om te vertoeven. Na een avond zuipen met de leden van dit trio had ik het idee om dit nummer te coveren om zo geld op te halen voor onze kroeg.

“La Folie bestaat al 36 jaar en is de echte bakermat van de Eindhovense rockscene. Leden van Peter Pan Speedrock zijn hier opgeroeid, Mozes and the Firstborn kwam hier standaard na shows, net zoals onze groep. Er zitten allerlei geluidsmannen van groot tot klein en de baas van de kroeg is roadie geweest van de enige echte Herman Brood. De echte Nederlandse rockgeschiedenis sijpelt bij La Folie net zoals het bier uit de tap.

“Nu hebben wij als Gramma een cover gemaakt van het betreffende nummer en hierbij een videoclip gemaakt met alle vaste gasten van La Folie, het nummer is door onze gitarist Koen Verhees opgenomen in de donkere kelder van het Stroomhuis en het is gemasterd door de legendary Peer Rave (bekend als geluidsman van Black Flag, Henry Rollins band en de Eindhovenaar die met Nick Cave werkte). Met dit project willen we laten zien dat de Eindhovense rockscene nog steeds springlevend is, en in mijn optiek meerdere malen interessanter is dan alles wat momenteel uit de Randstad komt.”

Bam! Dat is me nog eens een statement als afsluiter. Afkomstig uit goede harten bovendien. Uit liefde voor Eindhoven en de rockscene bevelen we je graag deze video aan:Deel dit artikel