Graspop 2019, foto Rob Sneltjes

Ein-de-lijk! Na twee jaar in een pandemie en drie jaar zonder Graspop mogen we er eindelijk weer aan geloven: Graspop Metal Meeting! Vier dagen lang metalhemel, keihard haarslaan en moshen op die oh zo mooie weide van Dessel! Een shitload aan bands staat ons te wachten vanaf donderdag, met oudgedienden als Iron Maiden, Judas Priest, Foreigner, Deep Purple en Scorpions op de bill, maar ook welverdiende spots voor bands als Amenra, Zeal & Ardor, Dool, Angelus Apatrida, Stake, Flotsam & Jetsam en heel veel meer moois waar we behoorlijk enthousiast van worden. Als vanouds klappen we er daarom ook weer een resem tips uit namens de redactie, waarvan het merendeel ook aanwezig is op het veld. Veel voorpret en alvast en een hele mooie Graspop Metal Meeting gewenst!

Graspop 2022 vindt plaats op 16, 17, 18 en 19 juni en is volledig uitverkocht. Er is nog wel een wachtlijst voor de weekendtickets via deze link.  


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Alcest – Vrijdag 18.00 – Marquee
Geen typische Graspop-band wellicht, wel een steengoede Franse post-/blackband die me elke keer compleet meezuigt in de duister fonkelende wereld van Neige. En die even makkelijk Graspop 2017 als Roadburn 2022 inpalmt.

Twin Temple – Vrijdag 18.10 – Metal Dome
Some satanic doo-wop anyone? Voor dit even sinistere als sexy duo uit Los Angeles stel je je diner zeker nog even uit. Nadat ze eerder al vaststelden ‘Satan’s A Woman’ luidt het credo nu: ‘Let’s Have A Satanic Orgy!’

Red Fang – Zaterdag 19.40 – Metal Dome
Amerikaanse stonersludgers die flauwe humor, geniale clips en een volvettige sound combineren? Dat is uiteraard een must op je Desselse dag 2. Red Fang dus.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Saxon Doornroosjes Foto Rob Sneltjes

Saxon in Doornroosje, foto Rob Sneltjes

Donderdag 16 juni:

Vltimas – 13:50 – Marquee
Hopelijk zijn we op dit moment nog niet bezig om ons tentje op te zetten, want deze supergroep met o.a. David Vincent (ex-Morbid Angel, I Am Morbid), Rune ‘Blasphemer’ Eriksen (ex-Mayhem) willen we zeker niet missen. In 2019 debuteerden ze zeer verdienstelijk met Something Wicked Marches In, een heerlijke plaat met moderne death metal, maar door corona hebben we nog amper de kans gehad om dit geweld live te aanschouwen.

Vrijdag 17 juni:

Phil Campbell And The Bastard Sons Play Motörhead – 12:00 – North Stage
In 2015 gaf Lemmy zijn laatste optreden in de Benelux op Graspop en voor wie het speed metalgeweld van Motörhead nooit live heeft mogen aanschouwen, is er nu een alternatief, want Phil Campbell, ruim 30 jaar Lemmy’s trouwe kompaan op gitaar, is nu terug met zijn nieuwe band waarmee hij met zijn zoons een eerbetoon brengt aan zijn oude band.

Employed To Serve – 17:40 – Jupiler Stage
Is het metal? Is het hardcore? Het zit er ergens tussenin, maar daarom zullen zowel hardcore- als metalliefhebbers het sonische geweld van Employed To Serve kunnen waarderen. Met brulboei Justine Jones aan boord zullen fans van For I Am King of The Charm The Fury deze Britse evenknie zeker kunnen waarderen.

Zaterdag 18 juni:

Down – 19:10 – Marquee
In 2016 zaten ze nog op het strafbankje door een domme, bezopen actie van Phil Anselmo, maar nu zijn de koningen van de southern sludge, met bandleden van Corrosion Of Conformity, Eyehategod en Crowbar (ja, Kirk Windstein is er weer bij!) terug om ons lekker te laten headbangen op de klassiekers van hun legendarische debuut NOLA. Hopelijk werkt het weer mee en hebben we er een lekker zonnetje bij.

Saxon 20:00 – South Stage
In het onwaarschijnlijke geval dat er een alien landt vlak voor mijn neus en mij de vraag stelt: “Wat is heavy metal”, dan laat ik hem een plaat van Saxon horen. Waarschijnlijk Wheels Of Steel of Denim & Leather. Daarbij is Saxon live nog zo goed, zoals ze ook bewezen in Doornroosje in maart 2020, vlak voor de eerste lockdown, dat je dit niet wilt missen.

Zondag 19 juni:

Naglfar – 14:40 – Marquee
Voor wie het nog kan opbrengen om op dag 4 zichzelf enigszins op tijd naar het festivalterrein te slepen, is er de melodieuze black metal van het Zweedse Naglfar. Ook hier hebben we eindelijk de kans om nummers van het “nieuwe” album Cerecloth live te horen, na 2 jaar corona. Voor liefhebbers van Dissection of Dark Funeral een smakelijk ontbijt om een mogelijke kater mee weg te blazen.

Tiamat – 17:40 -Marquee
OK, nog een persoonlijke favoriet van deze redacteur, want met Tiamat weet je het nooit. Deze band is eigenlijk het eenmansproject van Johan Edlund en eerlijk is eerlijk, niet alle shows in het recente verleden waren even goed. Maar wie weet heeft Edlund er na 2 jaar corona weer zin in een zet hij een geweldige show neer, want het materiaal is er met Clouds, Wildhoney, Judas Christ of Prey.


Perturbator op Roadburn 2017, foto Tim van der Steen

LODEWIJK HOEBENS – REDACTEUR

In Extremo – donderdag 16:50 – Marquee
Een van de bands waar ik tijdens het jubileum het meest naar uitkijk zijn toch wel de Duitsers van In Extremo. Het is al weer een tijdje geleden dat de folkgroep in België te zien was maar met hun breed arsenaal aan traditionele instrumenten staan ze de eerste dag garant voor een waar volksfeestje in de Marquee.

Perturbator – vrijdag 21:30 – Metal Dome
Met zo veel goede namen op de bill zullen er keuzes gemaakt moeten worden en dat is voor de vrijdagavond niet anders. Ga je voor de old school rockers van Whitesnake of het Belgische geweld van Amen Ra. Wie liever wild wil spacen op vintage synthmuziek kan terecht bij de Fransman James Kent aka Perturbator die de sound van old school videogames door de Metal Dome zal laten gieren.

Majestica – zaterdag 12:00 – South Stage
Wie zaterdag vroeg uit de veren is en snakt naar een portie power metal als ontbijt moet zeker eens langsgaan bij Majestica op de South Stage. De frontman is beter bekend als gitarist bij Sabaton maar met zijn nevenproject kunnen de airguitars naar hartenlust bovengehaald worden. Bon Appetit!


Stake @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Stake – donderdag 20:00 – Marquee
Door het uitvallen van enkele bands, heeft Stake nu gedeeltelijke overlapping met High On Fire. Knap klote dus. Maar het mag gezegd worden: Stake verdient die plek in de Marquee. Een van de beste Belgische metalbands, met een al even uitstekende livereputatie. Hardgaan.

Zeal & Ardor – vrijdag 18:50 – Metal Dome
Zeal & Ardior blies ons in 2018 ook al weg, en sindsdien hebben Manuel Gagneux zich alleen maar meer bewezen. Vrijdag keren ze terug naar de Metal Dome, en dat wordt weer een prachtig staaltje black metal, gospel en soul.

Fu Manchu – zondag 20:25 – Metal Dome
Koningen van de stonerrock! Hun show werd in Nederland werd helaas gecanceld, dus Graspop is de enige dichtstbijzijnde optreden. Gewoon genieten van een heerlijke set uptempo stoner. Evil eeeeyee….


Dool – Desertfest Antwerpen. Foto, Roy Wolters

MIA WEERDESTEIJN – FOTOGRAAF

As Everything Unfolds – vrijdag – 13:15 – Marquee
Want ik heb een zwak voor vrouwenstemmen in de wereld van metal en rock!

Dool – vrijdag 13:40 – Marquee
Want Dool.

Sloper – vrijdag 15:20 – Metal Dome
Want ‘oude rotten’ in het vak moeten we natuurlijk zien samenwerken.

Twin Temple – vrijdag 18:10 – Metal Dome
Onwijs gaaf dit, lekker dat 50’s en 60’s tintje eraan!

Devin Townsend – zaterdag 21:00 – Marquee
Jaren eerder ook al ‘ns gezien, maar zonder kennis. Inmiddels weet ik wel beter. 😀

Killthelogo – zaterdag 12:40 – Metal Dome
Totaal nieuw voor me, maar klinkt erg lekker!

 

Blues Pills – zaterdag 14:40 – North Stage
Totaal nieuw voor me, maar klinkt erg lekker!

Fire from the Gods – zondag 16:10 – Jupiler Stage
Voorprogramma geweest van the Hu. Onwijs goed live!

Me and that Man – zondag 17:10 – Metal Dome
Tja… Nergal van Behemoth in een totaal ander genre. Dat moet ik meemaken.

The Dead Daisies – zondag 21:50 – Metal Dome
Blij ze weer eens live te zien!


Suicidal Tendencies op Into The Grave, foto Paul Verhagen

ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

High on Fire – donderdag 20:20 – Marquee
Moeilijk voor te stellen dat High on Fire nog nooit eerder op Graspop heeft gestaan. Een heavy act als deze hoort er zeker thuis. Toegegeven, Matt Pike is een discutabel mannetje, maar wel het mannetje van de rifs. En die gaan er maar wat lekker in. Snakes for the Divine!

Suicidal Tendencies – donderdag 22:00 – Jupiler Stage
I’m not crazy, you’re the one that’s crazy! Superbenieuwd of dit nog werkt. Mike Muir en de mannen van Suicidal Tendencies spelen op de Jupiler Stage op donderdag avond tegelijk met Iron Maiden en Baroness. Ik weet dat het vaak lastig kiezen is op een festival als Graspop. Maar ik ben toch nieuwsgieriger naar You Can’t Bring Me Down , Lovely en Trip at the Brain. Suicidal it is dus! (PS een snelle check op setlist leert dat het wel snor zit met het oude werk)

 Deel dit artikel