Garage Sounds NLOpmerkelijk en heuglijk nieuws: Na vijf succesvolle edities in Brazilië waagt Garage Sounds de oversteek naar Europa en daarbij zet het festival op 20 april eerst voet in Nederland. Dat lees je goed: die zaterdag vindt de allereerste Europese Garage Sounds plaats en wel in Societëit Sexyland in Amsterdam. Op het programma staan liefst twaalf bands, tien Nederlandse, een Braziliaanse en een Belgische. Het festival heeft daarnaast tot doel om een platform te bieden om internationale ervaringen uit te wisselen tussen publiek en artiesten.

LINE-UP:
The Dolly Adlers (NL)
Whooom (NL)
Big Daddy’s Breakfast Voodoo (NL)
Minerva (BRA)
BEP (NL)
El Fatso (NL)
Heavy Whipped Cream (NL)
Downtown District (NL)
The Killjoys (NL)
Lifeless Past (NL)
Shaemless (NL)
The Priceduifkes (BE)

Met onder meer vadsige stonerdoom van Whoom uit Rotterdam, catchy stoner van stadgenoten El Fatso, het Nederlands-Ests-Canadese The Dolly Adlers (riot grrrl, fuck-wave), crappy Leidse punkrock van Downtown District, Nijmeegse garagepunkblues door Shaemless en de Belgische toevoeging zagen we al eens een podium op Sjock slopen. Check ook die plaat:

De hamvraag wat NMTH betreft is ‘Waarom komt Garage Sounds nu, na zoveel jaar en edities in Brazilië naar Europa?

Priceduifkes Garage SoundsGarage Sounds NL legt uit:
“Wij zijn een reizend muziekfestival, aanvankelijk geïnspireerd door zomerfestivals zoals Warped Tour in de VS, Punk Rock Bowling en Wacken in Duitsland. Voor ons biedt elk jaar een nieuwe kans om naar een andere plaats te gaan en nieuwe muziek te ontdekken. Onze missie is betrokken zijn en live muziek te ondersteunen, waar dan ook. We zijn begonnen in Fortaleza in 2017. In 2018 hadden we vijf edities in de noordelijke/noordoostelijk regio van Brazilië. Het idee om in 2019 naar Amsterdam te komen was van festivalmaker Leonardo Kenji. Met de algehele uitbreiding van het festivalbereik, streven we ernaar nieuwe muziekscenes buiten Brazilië te ontdekken.”

2019: 12 BRAZILIAANSE EDITIES EN 1 EUROPESE
Garage Sounds vervolgt: “Dit jaar hebben we twaalf edities in verschillende hoofdsteden in Brazilië, met een geschat publiek van 2.000 mensen per editie. Ook zijn er zeven sideshows, waarvan dus een in Europa (Amsterdam). We werken momenteel ook aan edities in Chili en Argentinië.

“Gezien de muzikale diversiteit in Nederland wisten we dat er iets te ontdekken viel. Het voelde als een goede plek om te beginnen. We willen contact maken met Nederlandse bands en hen de mogelijkheid bieden om ‘thuis’ te spelen. Misschien kunnen ze in de toekomst buiten Europa optreden, wie weet. Misschien willen ze samen met ons wat lawaai maken en nieuwe muziek leren kennen.”

Kijk, dat klinkt als een heel goed begin en mooie vergezichten. Een mooie aanleiding ook om op zaterdag 20 april in Sexyland, Amsterdam deze bands te leren kennen:

Deel dit artikel