Swans op Le Guess Who? 2010, foto Ingmar Griffioen

Swans op Le Guess Who? 2010, foto Ingmar Griffioen

Wij wel. Twee dikke concerten in de Effenaar. Pas in oktober, maar nu al met dikke stift in de agenda gekalkt. Het betreft hier namelijk twee Amerikaanse artiesten, die met gemak de Top 5 halen van meest intense podiumacts van de laatste jaren. En de Eindhovense zaal biedt jou de kans om bij beide shows aanwezig te zijn: Dus dinsdag 4 oktober bij Wovenhand en vrijdag 7 oktober bij Michael Gira’s Swans in de Effenaar. Hoe lees je onderaan. Maar lees vooral eerst het interview met Michael Gira, die met Swans een voorlopig laatste kunstje komt doen.

Maar eerst waarom je op 04-10 Wovenhand wil zien:
De Amerikaan David Eugene Edwards, vroeger 16 Horsepower frontman, is iemand die zijn muziek tot in elke vezel beleeft en uitvent. Intens, compromisloos, tikje zwaarmoedig, bevlogen, bezeten en agressief zijn kernwoorden voor Wovenhand live. Zijn muziek behandelt thema’s als pijn, conflict, verlossing en (zijn christelijke) geloof. Edwards heeft wat met Nederland, met religie en heavy muziek, zo vertelde hij schrijver dezes vorig jaar hoe hij met (black) metal een diep geloof deelt: “Vroeger kwamen mensen van Mayhem al naar ons kijken. Ik begrijp wat ze proberen te doen en denk dat ze hetzelfde in mij herkennen.”

Waarom je op 07-10 Swans wil zien:
Oorspronkelijk een post-punkband ontwikkelde Swans zich tot invloedrijk drones- en noisecollectief. Michael Gira hief de band in 1997 op en bracht Swans in 2010 weer bijeen, waarna de Amerikanen nog minstens zo onverbiddelijk, compromisloos hard en intens terugkeerden op het podium. Dat begon met een nagelharde openingsset van Le Guess Who? 2010, met een half leeggeblazen tent op Best Kept Secret 2013 (vijf nummers in vijf kwartier) en kwam wat ons betreft tot sublieme uiting in de door Gira gecureerde editie van Le Guess Who? 2014, waar hij met zijn band twee uur lang op het publiek in de nieuwe TivoliVredenburg Ronda inhamerde.

Live? Albums!
En mocht je denken: ‘livedingetje’ dan helpen we je graag uit de droom. Die live-exercities van Swans zijn grotendeels gevuld met materiaal van de verbijsterende dubbelaar To Be Kind en de uitmuntende voorganger The Seer. In 2010 keerde band al terug met My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky en dit jaar verschijnt met The Glowing Man voorlopig het laatste hoofdstuk. Zo heeft Gira althans aangekondigd. Zeer waarschijnlijk is de ronde die Swans in oktober doet je laatste kans om dit mee te maken. Verwacht binnenkort een interview met Gira op NMTH.

Bij Wovenhand weten we dat zo zeker nog niet, of verwachten we eigenlijk van niet. Wat we wel weten is dat David Eugene Edwards op albumgebied zeer relevant is gebleven. Noteerden we na Ten Stones (2008) een dipje in de (kwaliteit van de) releases, met Refractory Obdurate liet hij zich in 2014 weer van een hele sterke kant zien. Op 9 september verschijnt Star Treatment via Suburban (in de Benelux) en na Eindhoven is hij ook nog te zien in de Melkweg (5-10), Het Depot in Leuven (6-10) de Gentse Handelsbeurs (7-10) en L’Eden in Charleroi op 8-10.

Wat moet je doen om een kaartje te bemachtigen voor beide shows? Mail ons op contact@nmth.nl het antwoord op de vraag: ‘Wat maakt de band tussen David Eugene Edwards en Roadburn zo speciaal?’Deel dit artikel