FOPAW PeacesHet voorprogramma voor NMTH presents Monomyth albumrelease in EKKO is bekend en met enige trots mogen we melden dat Future Old People Are Wizards langskomt op 22 februari 2019! De Gentse groep, vaak als FOPAW aangeduid, is een van de meest avontuurlijke Belgische bands en gezien het arsenaal van de zuiderburen is dat al een prestatie op zich.

Future music for old souls noemen ze hun experimentele melange zelf. Daar herkennen we ook lappen doom, sludge, psych, synth-rock en stoner in. Check die gierende stomende groove in single The Hipster’s Paradigm, inclusief tamelijk geniale maatschappijkritische video:


FOPAW is een zeer ervaren band binnen de Gentse scene bestaand uit leden van Wallce Vanborn, Elefant en Drums Are For Parades. Het trio heeft nu drie lanspelers op de naam. De jongste plaat Peaces is in mei 2018 uitgebracht door 9000 Records (onderdeel van Consouling Sounds):


Monomyth? Jazeker, Monomyth. De Haagse meesters van de instrumentale spacerock komen met een nieuwe plaat en presenteren die in EKKO:

Monomyth, foto Michel Mees

Monomyth, foto Michel Mees

Witte rook uit Den Haag! We hebben de slaap en het ongeloof uit de ogen gewreven, en weten het inmiddels zeker: Er gaat een nieuwe Monomyth komen. Sterker nog: de Haagse klasbakken hebben die vierde langspeler al af en ze gaan ‘m in EKKO in Utrecht presenteren op vrijdag 22 februari. Dat wordt een nu al heuglijke en intense avond met de betere space- en stonerrock die gepresenteerd, gehost en met liefde gesupport wordt door Never Mind The Hype.

Monomyth in Paradiso // foto: Tim van der Steen

Monomyth in Paradiso // foto: Tim van der Steen

ORBIS QUADRANTIS
In 2019 slaat Monomyth de pagina om en zien we een nieuw hoofdstuk, genaamd Orbis Quadrantis. Het vierde album, opvolger van het monumentale EXO, biedt nieuwe inzichten van de Hagenezen. Op Orbis Quadrantis verkent de groep nieuwe territoria en toch houdt hun minutieuze, instrumentale psychedelica nog steeds het midden tussen Ariel Pink en Pink Floyd. Altijd met een open eind, een feest waar live op onder meer Roadburn al uitgebreid van hebben mogen proeven. De plaat verschijnt weer bij Suburban Records. Monomyth is eind 2017 versterkt met gitarist Boudewijn Bonebakker (bekend van Gorefest/Gingerpig), nadat Thomas van den Reydt besloot te stoppen. Met het aantreden van Bonebakker is volgens de groep ‘een nieuwe stroming’ gearriveerd. “Zowel met het album als met onze live performance betreden we zeker nieuwe wateren.”

Monomyth verder over de nieuwe plaat:
“De weg die we inslaan blijft altijd ongedefinieerd. We zoeken het avontuur op in de vorm van nieuwe geluiden en qua aanpak. In dat opzicht verschilt deze plaat enorm van ons voorgaande werk, het is sonisch veel completer. Beschouw Orbis Quadrantis als een schelp waar je je oor te luister aan kan leggen en je de zee hoort ruisen.”

NMTH presents Monomyth albumrelease
Vrijdag 22 februari – EKKO, Utrecht
Facebook-event
Ticketlink

Monomyth gaat natuurlijk nog veel meer spelen. Allereerst zie je zop 8 december met Long Distance Calling in de Helmondse Cacaofabriek en op 15 december is er al een try-out voor de releaseshow en die vindt traditiegetrouw plaats in eigen stad in Musicon Den Haag. Meer data onder de video van eerste albumtrack Aquilo:

Monomyth Live:
Zat 8 dec – Cacaofabriek Helmond (w/ Long Distance Calling)
Zat 15 dec – Musicon Den Haag (try-out)
Vrij 22 feb – EKKO Utrecht (presented by Never Mind The Hype)
Don 14 mrt – Hall of Fame Tilburg
Vrij 15 mrt – Vera Groningen
Zat 16 mrt – Merleyn Nijmegen
Zat 23 mrt – SoJo Kessel-Lo Belgie
Vrij 29 mrt – De Gelderlandfabriek Culemborg
Zat 30 mrt – ’t Beest Goes
Vrij 5 apr – Burgerweeshuis Deventer
Don 18 apr – Melkweg Amsterdam
Zat 20 apr – Gebr. De Nobel Leiden

De laatste plaat EXO:Deel dit artikel