Freeze metalDe doorgaans keurige Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden wordt al sinds 1997 in september omgetoverd tot festivalterrein onder de naam Freeze Festival. In de zalen en gangen van het gebouw worden bands en artiesten geprogrammeerd uit alle denkbare genres. Metal wordt altijd zeer gewaardeerd onder het Friese publiek en het festival springt hier op in door een zaal te reserveren helemaal bovenin het gebouw. Menig liefhebber kan daar de hele avond en nacht zijn of haar portie donderend geweld ophalen in deze Bentacerazaal.

Door Marije Heida

Dit jaar wordt Freeze voor de negentiende maal georganiseerd. In de beginjaren ligt de nadruk op het exploiteren van de Friese scene, maar gaandeweg de jaren worden ook acts uit binnen- en buitenland aangetrokken. Daarnaast vraagt de organisatie elk jaar een aantal acts out of the box te denken en ontstaan daardoor vaak mooie en interessante crossover-projecten. De charme van het festival ligt vooral in het feit dat er niet één genre expliciet centraal staat. Al dansend ga je vanuit de foyer richting een zaal met headliners, om vandaar uit terecht te komen in een kleine ruimte waar experimentele triphop wordt gemaakt.

Bonne Aparte is terug

Bonne Aparte is terug

De metalheads worden duidelijk aangesproken op hun conditie, want de tocht via de trappen naar de top van de schouwburg is er één van de lange adem. Gelukkig zijn er genoeg stations op weg naar boven waar stevig gitaarwerk niet geschuwd wordt. Zo kun je deze editie tijdens de opwaartse beweging Leeuwarder nieuwste aanwinst Abdomen tegenkomen: garagerock zoals het voor en door jonge mensen bedacht is. Om twintig over één in de nacht is een uitstapje richting de heren van Bonne Aparte zeker een aanrader. Een aantal jaar geleden maakten ze diepe indruk in de underground scene met hun hectische, energieke en noisy elektronica geluid en dito optredens. Op een gegeven moment was iedereen uit de band uitgeraasd, maar oprichter Gerrit van der Scheer is weer toe aan een sessie therapeutisch ontladen. Vandaar dat de heren de draad weer oppakken.

Waar de liefhebbers van het wat toegankelijkere programma van Freeze kunnen genieten van headliner Blaudzun of de door 3FM geadopteerde talenten Rondé, zal dus de bovenste zaal van De Harmonie in het teken staan van metal. Dit jaar trekt de organisatie een prima lijstje aan zwaar materiaal binnen. De decibelwerende wanden worden vanaf het eerste optreden al op de proef gesteld door de hardcore/metalcore van het Leeuwarder Heartgrown. Ze stonden dit jaar in de finale van de Kleine Prijs van Friesland en gooiden daar hoge ogen met de energieke stageperformance van frontman Ivaylo Argirov. Voor de andere Leeuwarder harcoreformatie 13 Steps is Freeze het podium om hun album Maleficent Thoughts te releasen. Een opvallende aankondiging in het Freeze programma is die van de trashers Incursion Dementa. Opgericht in 1987, leveren ze twee succesvolle demo’s in 1988 en 1991 af, ontvangen internationale erkenning na het uitbrengen van hun album All This Is en vanaf midden jaren negentig blijft het stil rondom de Friezen. Her en der worden in de loop van de jaren nog wat reünieshows gegeven, maar sedert 2015 zijn de mannen weer met frisse moed en een tweetal nieuwe bandleden begonnen met optreden. Hoe dat er live uitziet? Nu zo.

Richting de nacht wordt de metal drie tanden – gemengd met wat bloed – duisterder met de old school deathmetal van het Tilburgse Antropomorphia. Onder Blaudzun en Rondé doemt op de Freeze-poster de Belgische naam van Enthroned op. Het toont maar weer de diversiteit van het festival. Na twintig jaar bestaan leveren ze, getuige hun laatste album Sovereigns, nog steeds platen af die zeer gewaardeerd worden. Voor Freeze vliegen de heren rechtstreeks vanuit Moskou over richting Leeuwarden om de nacht in te luiden met hun black metal. De metalmaaltijd eindigt daarbij echter nog niet, want het bloedsuikerverhogende toetje wordt aangediend in de vorm van bas-sensatie Menhir. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de afronding van de nieuwe EP Hiding in Light (check de single hieronder). Diep in de nacht van Freeze kunnen fans al nieuw loeizwaar materiaal beluisteren van het trio om daarna voldaan weer af te dalen richting de foyer. Daar kan nog een paar uur gedanst worden op de guilty pleasures die de dj in petto heeft.

Freeze Festival vindt plaats op zaterdag 26 september in Stadsschouwburg De Harmonie. Tickets zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de site van De Harmonie voor €20,- of aan de deur €23,-. Twijfel je omdat Leeuwarden ‘zo ver weg’ is, kijk dan op de site naar meer informatie over aanbiedingen van het WestCord WTC Hotel, op redelijke loopafstand van De Harmonie.Deel dit artikel