Fluitketel neemt ons mee de nacht in, naar de tijd dat we middernachtelijk nog op de snelweg mochten cruisen, wie weet op de terugweg van een fantastische show in een hol dat net zo donker oogt als deze eindeloze snelweg. Gelukkig gidst Fluitketel ons als Navigator en zo begeven we ons op een psychedelische reis, beter nog: een krautrockende roadtrip waarop het heerlijk wegdromen is. Meevaller dat we nu helemaal niet in die voiture (mogen) zitten. Wie of wat is die Fluitketel eigenlijk?? Wel, dat is Beter van Peets (aka Peter van Beets), die we vooral kennen van de onverbiddelijke Friese noise/post-punkband Abdomen. Zijn Duitstalige (!) soloproject is ontstaan tijdens een Duitse Abdomen-tour, toen hij op een casiokeyboard liedjes begon te maken in de auto.

“Toen we terug waren heb ik mijn broer gevraagd of ik daar wat Fluitketel-liedjes kon opnemen, we gingen bier drinken en hebben in een avond de eerste EP gemaakt”, memoreert Peter. Zelf vastleggen was het doel, maar werken met een DAW beviel slecht en dus kocht hij een Tascam DP-008EX: een soort studio op zakformaat waarmee je echter niet kan knippen of plakken en het dus in een keer echt goed moet doen (of de fouten moet zien op te krikken). Vandaag is een bijzonder heuglijke dag, want we laten je op NMTH niet alleen de video van (eerste single) Navigator zien, het gelijknamige album zag ook meteen het licht dankzij het eigen Magneet Records en het Haarlemse Geertruida label, check die onderaan!

Navigator is een erg chill luisteralbum geworden, waarbij we in het begin nogal aan Yuko Yuko moesten denken en gaandeweg – door de lekkere Krautachtige stukken – steeds meer zin kregen om weer naar het Chileense Föllakzoid te gaan luisteren. Peter is ook geïnspireerd door bands als Neu, Harmonia, Fujiya & Miyagi en het Belgische Die Verboten (stuk voor stuk aanraders) en na die EP kwam Van Beets helemaal los. Dit is al het tweede album dat het licht ziet dit jaar. We mogen Fluitketel dan ook geen geinig project meer noemen.

“Fluitketel was altijd een beetje satirisch en grappig maar de laatste tijd vind ik het leuker om liedjes te maken waar je bij weg kan dromen en eventueel een jointje bij kan roken”, verduidelijkt Peter. “Ik haal inspiratie uit de zee, de ruimte, het wad, autorijden, Duitse plaatsen en snelwegen. Verder eigenlijk alles wat gewoon een beetje relaxed is. Ik zing in het Duits omdat ik dat er goed bij vind passen, ik kan alleen geen Duits dus ik gooi alles in Google Translate.”

Peter heeft ook een goed verhaal over hoe hij aan zijn opvallende instrumentarium kwam: “Ik spaar keyboardjes die ik onder de 50,- euro kan kopen op Marktplaats. Ik heb er nu 16, ze klinken allemaal weer anders. Mijn drums doe ik met 2 Zoom drumcomputers, waar je ook baspartijen op af kan laten spelen. Verder gebruik ik gitaren, mondharmonica’s, babyphones, kinderspeelgoedkeyboardjes, xylofoons en samples.”

Navigator van Fluitketel is vandaag, 15 april 2021, verschenen via Magneet en Geertruida Records. Er is dankzij Geertruida ook een cassette, die je hier kunt bestellen. DJ Fluitketel presenteert het album vanavond met een live dj-set.Deel dit artikel