Artwork Jan Jasper Van Oord

Artwork Jan Jasper Van Oord

Ze hebben er vijf jaar op zitten wachten… Nee, flauw: maar Five Years Later is wel degelijk tien jaar afwezig geweest. Een decennium waarin we frontman Robin van Loenen in Destine en andere leden in Diesel Disko en Popronde-helden Ego Dreams aan het werk zagen. En nu komen de Amersfoortse poppunkers terug. Het vijftal refereert nog altijd aan New Found Glory, No Use for a Name en Undeclinable als inspiratiebronnen en ze hebben zelfs al een EP ingeblikt. Na een retraite in Luxemburg (toe maar) komt het resulterende ‘schijfje’ Beaufort op 16 december uit op White Russian Records. Het eerste geluid (een snippet) hoor je onderaan.

Er komen vijf nummers op Beaufort en het artwork zie je hiernaast. Zoals ze zelf zeggen: “Een EP die exact klinkt als ‘Five Years Later, ten years later’. En dus: “pop at breakneck speeds, vocal harmonies that could melt steel, and a heart that’s been broken too many times as the blueprint for every song”. Op 6 januari staan ze ook weer eens op de planken en wel op die van Fluor, Amersfoort.

Second Guessing/coming
Als we dan toch in reünie-sferen vertoeven (het zal de altijd verzoenende kerstmaand zijn) dan gooien we er meteen nog eentje in. Het Utrechtse Second Guessing is weer bijeen “to make Dutch screamo great again”. De post-hardcore groep heeft meteen maar besloten om een trilogie aan EP’s (alle drie met een verschillend thema) uit te brengen en gaat daarvoor in januari opnames maken. Ook komen er liveshows aan, maar daarvoor moet je iets langer geduld hebben: de eerste is op 11 maart op het Do Not Keep Calm Fest in Gorinchem, waar in ieder geval ook Up River (UK), FAKE OFF (FR) en Screw Houston zullen optreden.

We hebben even het laatste materiaal voor je opgediept. Debuut-EP Cycles of Disappointment verscheen december 2014 op SmithsfoodgroupDIY:Deel dit artikel