Het is me nogal een affiche: Black Rainbows, Mondo Generator, Duel, Lords of Altamont, Dead Witches en Temple Fang, Mokums trots op heavy 70ies spacerawkend gebied, komen op zondag 8 maart naar de Bagijnenstraat in Deventer. ‘Burger Hard’ staat erbij, maar ook Heavy Psych Sounds Fest en daar zit ‘m de heavy kneep. Vorig jaar met succes gelanceerd (i.s.m. SOZ Concerts), ook op een zondag, als een jaarlijks terugkerend event en we zijn dan ook zeer opgetogen het festival weer op de kalender terug te zien. Deventer sluit daarmee in het rijtje aan van Parijs, Londen, Antwerpen, Zürich, Berlijn, Dresden, San Francisco/Los Angeles en sinds dit jaar ook New York.

WIN: Op de NMTH FB kun je twee kaarten winnen voor Heavy Psych Sounds Fest.

Door Ingmar Griffioen

Geen misselijk rijtje, maar het label is dankzij de eigen stal zeer goed uitgerust om deze festivals op te tuigen. Heavy PSych Sounds specialiseert in heavy psych, stoner, retrorock, vintage rock, protopunk, sludge, acidrock, doom, spacerock, 70ies rock, garagepsych en fuzzblues. Je kent ze van de betere zware releases van onder meer Brant Bjork, Black Rainbows, Planet Of Zeus, Yawning Man, Fatso Jetson, Crypt Trip, Ecsatic Vision, Nebula en The Lords Of Altamont. En het netwerk strekt nog een pak verder. Zo krijg je zondag 8 maart dus zes van die vettige bands op de Burger-bühne voor 25 euro. Vorig jaar was dat een belachelijk goed, hard en lekker (burgerbar op de binnenplaats) feest in zaal en café en ook dit jaar is NMTH uiteraard van de partij.

NIEUWE PLAAT BLACK RAINBOWS!
Alle reden voor de bands om te vlammen want ze zitten veelal op bergen nieuw materiaal. Zo zijn we zwaar in de nopjes met de nieuwe track van Black Rainbows, zo zwaar dat de Romeinse stonersludgers met Isolation de Hardhitters-lijst aanvoeren. Het wordt nog beter: De Italiaanse beukers brengen op 1 mei de nieuwe plaat ‘Cosmic Ritual Supertrip’ uit op Heavy Psych Sounds!

MONDO GENERATOR
Sjawel, de band van Nick Oliveri (held van Kyuss en QOTSA weleer, Dwarves) is er ook bij en komt met een nieuwe plaat. Debuutalbum Cocaine Rodeo staat al sinds begin deze eeuw op een prominent plekje in de kast hier. De jongste langspeler heet simpelweg ‘Fuck It’, passend bij de attitude van de US heavy punk’n’rollers. Op 21 februari brengt HPS die uit, en…. een week later doen ze er gewoon nog eentje?! Yup, ‘Shooters Bible’ komt 28-02 uit als een ‘lost album’ met remixed & remastered versies van ‘Hell Comes to Your Heart’, plus een cover van Iggy Pop’s ‘Dog Food’ featuring Dave Grohl op drums. Er zijn al meerdere singles los, waaronder deze kapotharde:

DUEL
Duel bracht in 2019 Valley Of Shadows uit. Verwacht zwaar psychedelische stoner doom metal. De vier mannen uit Austin, Texas opereren nogal oldschool, beïnvloed door Proto-metal uit het begin van de jaren 70. De ‘Texan motherfuckers’ herbergen twee ex-leden van Scorpion Child en gaan voor pure, luidruchtige, zwaar groovende rock. Live klinkt het als:

TEMPLE FANG
Bizar hoe goed deze band is, opgetrokken rond Dennis Duijnhouwer (ex-Death Alley) en maatje Jevin de Groot. Bizar ook dat ze al zoveel, steevast indrukwekkende livemeters maakten, onder meer als Roadburn & NMTH presents in 2019 en vervolgens al die festivals af gingen. En bizar dat ze sinds die keer dat we ze voor het eerst zagen (september 2018 op Psycho Mind Festival in Cul de Sac) nog steeds geen muziek hebben uitgebracht. Dat moeten wel fucking perfectionisten zijn toch?! Zeker en dat hoor je er ook aan af, zo godsgloeiende goed en begeesterd.

Gelukkig zijn er wel live-opnamen. Deel 1 uit de Arnhemse Brigant (weer een fijne concertzaal die daar is gesneuveld helaas…) vind je hier. Deel 2:

LORDS OF ALTAMONT
Lords Of Altamont, is dat niet de band van bassist Rob “The Garbageman” Zimmerman van RRRAGS? Mja, maar dan andersom natuurlijk. De groep uit Los Angeles bestaat al sinds 1999 immers en leeft op rauwe rock ’n roll, psych, punk en garagerock. Kun je best aan ze overlaten, met leden die in The Cramps en The Fuzztones speelden.

Check en besef:

DEAD WITCHES
Last & most definitely not least: Dead Witches! De occulte doomgroep is het geesteskind van Mark Greening van Electric Wizard. De band bracht februari vorig jaar het album The Final Exorcism uit op HPS, maar is zeker nog niet klaar met je. Beklemmende vocalen van zangeres Spring Thompson, hels zware riffs, fuzzy bas- en woest drumwerk… Dead Witches neemt je mee in de diepste poel des verderfs, de duisterste krochten van deze Heavy Psych Sounds Fest editie. Fear The Priest indeed.

We zien je zondag 8 maart vanaf 16.00 uur in Burgerweeshuis, Deventer. Weggeefactie op de NMTH Facebook: Win 2 kaarten voor Heavy Psych Sounds Fest.Deel dit artikel