MNHM op Doomstad #3, foto Rob Sneltjes

MNHM op Doomstad #3, foto Rob Sneltjes

Met enige regelmaat besteden we aandacht (#festivaltip) aan opvallende festivals en zo belanden we bij (niet ‘in’) Grijs Gebied. Een Tilburgs festival dat alleen al tipwaardig is omdat het IZAH, WOLVON, MNHM, The Sweet Release of Death en nog 7 acts op het affiche heeft en daar maar net iets meer dan een tientje voor vraagt. Het onafhankelijke Tilburgse platenlabel Monomentum Collective tekent weer voor deze derde editie, die zaterdag 10 maart vanaf 18.00 uur plaatsvindt in Cul de Sac en Extase Tilburg.

The Sweet Release of Death op Grasnapolsky, foto Ingmar Griffioen

The Sweet Release of Death op Grasnapolsky, foto Ingmar Griffioen

Quizvraag: Als dit de derde editie van het jaarlijkse festival is, wanneer is Monomentum Collective dan gestart? 2016 zou je zeggen, maar nee het Tilburgse platform bestaat inmiddels drie jaar (en viert dat dus ook op Grijs Gebied). De eerste editie werd georganiseerd in 2015 in Hall of Fame en ook in 2016 ging Grijs Gebied daar los. In 2017 sloeg de organisatie een jaartje over en dit jaar slaan ze de tenten op aan deze zijde van het spoor. Een terugkeer dus en meteen een uitbreiding van het festival met 11 bands verdeeld over twee zaaltjes. Nice.

Wie spelen er?
Ook De Stekkers (Eindhovense trashy garagepunk), Haagse post-rockers Mazu, Tilburg shoegaze punkers To Adelaide en (Mike Dobbers eenmans ambient-noise vehikel) A Million Squeeks Will Do You No Harm sieren de line-up. Over noise gesproken: Groningers Wolvon mogen we wel tot de NL eredivisie op dit gebied rekenen. Onverbiddelijk, maar toch de melodie vasthouden en soms zelfs dromerig erin verweven. Zeg dromerig en noise en gooi nog wat shoegaze in de mix en het Rotterdamse The Sweet Release Of Death komt in beeld. MNHM is zelden dromerig, maar zeker wel experimenteel, noisend, free jazzy bewegend, post- en mathrockend. Geweldige liveband ook al, en daarvan mochten we op Doomstad 3 uitgebreid proeven. IZAH staat bovenaan de bill en dat is niet (alleen) vanwege de thuiswedstrijd. Atmosferische sludge metal en doom, die op debuutalbum Sistere zeldzaam gruwelijk voor de dag kwam.

Monomentum Grijs gebied_2018_DefWe hebben nog wat specifiekere informatie voor je ingewonnen: het festival begint in de middag (15.00) in de Extase en vanaf een uurtje of 20.00 uur biedt de Cul De Sac ook een podium. De organisatie heeft duidelijk nagedacht over de naam: “De kleur grijs is een mengeling van wit en zwart, die respectievelijk het goede en het kwade, of (in het algemeen) twee tegengestelden symboliseren. Grijs kan twijfel symboliseren of staan voor evenwicht tussen zaken. We hebben deze dag 2 stages: een Yin stage, en een Yang stage.”

LINE-UP:
IZAH
WOLVON
MNHM
The Sweet Release of Death
De Stekkers
Mazu
To Adelaide
A Million Squeeks Will Do You No Harm
In the Attic
Slakkengang
Out Against The Storm

FB-event
– Early Bird = € 11,- (50 stuks).
– Tweede Bird = € 13,- (50 stuks).
– Grijze Bird & Dagkassa = € 15,-.
Stuur een mail naar monomentuminfo@gmail.com om een ticket te bemachtigen.Deel dit artikel