posterdruk-alle-hens-aan-dek-2017-a3Dat Friesland het land is waar snoeiharde metal wordt geoogst wisten we al. Er worden in de provincie bovengemiddeld veel metalshows geprogrammeerd, en vorige maand was er Into The Grave festival te Leeuwarden. Inmiddels begint ook Friesland’s alternatieve rockmuziek de weg naar de rest van het binnen- én buitenland te vinden. Denk aan punktrio Abdomen of rockers Poets & Addicts uit Leeuwarden. De geluidsgolven komen echter zeker niet alleen uit de stad die zich volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. Hemelsbreed een kleine 20 kilometer noord-oostelijker bijvoorbeeld vindt sinds een jaar of vier een verschuiving plaats in het muzikale landschap. In Dokkum, een plaatsje ter grootte van een postzegel (maar mét stadsrechten!), onder muziekliefhebbers vooral bekend van metalfestival Dokk’em Open Air, is in een korte tijd een enorme kweekvijver ontstaan met koplopers The Homesick, Yuko Yuko, Sweetgodanimals en Exitlight Empire.

Door: Christel de Wolff

Het wordt tijd dat we eens de Friese bries gaan inademen die de alternatievelingen van het noorden al hun hele prille leventjes hebben ingeademd. Dat treft, van 7 t/m 10 september zijn de Admiraliteitsdagen weer in Dokkum. En dit jaar kun je voor het eerst tussen de tjalken, de viskotters en het hoofdpodium met Xander de Buisonjé en ander trommelvliesterreur, ook terecht voor je portie alternatieve rockmuziek. En wel op vrijdag 8 september, op de Markt is dan speciaal voor Alle Hens Aan Dek een heuse festivaltent opgezet. Blauw is ‘ie, volgens de organisatie, en als dat niet duidelijk genoeg is, dan gaan we wel op het geluid af. Werp eens een blik op de affiche: een schitterende line-up die niet zou misstaan op een NMTH-feestje. En het allermooiste? Het festival is GRATIS toegankelijk.

Zeven redenen waarom je de pelgrimstocht naar het Noorden moet maken:


 

The Homesick, foto: Christel de Wolff

The Homesick, foto: Christel de Wolff

The Homesick
Uit de stad waar in het jaar 754 de Angelsaksische missionaris Bonifatius werd vermoord, klinkt 1263 jaar later het debuutalbum Youth Hunt van The Homesick met daarop schijn-religieuze lofzangen als St. Boniface en The Best Part of Being Young is Falling in Love with Jesus. De band dropte de plaat in februari van dit jaar en werd volledig terecht genomineerd voor Beste Nederlandse album van het jaar (volgens 3voor12).

Mede dankzij The Homesick is het festival Alle Hens Aan Dek ook ontstaan. De organisatie vroeg bassist Jaap van der Velde om eens een aantal bands voor te stellen en dat deed hij voortreffelijk. Gelukkig bleef het niet bij een organiserende functie, maar liet het festival hem zelf ook nog het podium op gaan.

Live komt het steeds agressiever klinkende noise-geluid van The Homesick  namelijk nog veel beter tot zijn recht dan op plaat. Een optreden doet nu eenmaal snakken naar meer. De toekomst ligt wat dat betreft volledig open, maar het is aan de bandleden om te beslissen of dat met The Homesick zal zijn of welke kant het nu weer op gaat. Eerder bleek namelijk al dat de jonge Dokkumers niet zo vast zitten in bandformaties. Voordat The Homesick op de radar kwam, zagen we de creatieve breinen al terug als Lo-Fi VHS-gazers in Yuko Yuko. Heel indie-muziek liefhebbend Nederland had verwacht dat die laatste de wereld zouden gaan veroveren, tot ineens The Homesick werd geboren en binnen no-time die verwachtingen overnam. Maar dat was nog niet eens alles: in de weinige vrije tijd die overbleef, viel bassist Van der Velde in bij Rats On Rafts én bij Iguana Death Cult. Tegenwoordig kun je hem zien bij Hache én tourt hij komend najaar al voor de derde keer de Popronde, nu met Korfbal. Ondertussen bracht kompaan Elgersma onlangs solowerk uit onder de slim gekozen naam Elias El Gersma.


OOO
Grrl punk is hot! En dat komt de jonge Groningse band Out Of Order (OOO) alleen maar ten goede. De bandnaam is kort, de nummers zijn kort, de optredens ook, dus we houden dit stukje dan vooral ook kort. Veel hoeft er ook niet toegelicht te worden bij het all-female punktrio. De getalenteerde dames hebben in een eveneens korte tijd een killer livereputatie opgebouwd en zullen die in Dokkum komen nastreven. Als dit te ver weg is kun je OOO een dag later ook treffen in HPC Café voor een all-girl avondje punkrock samen met The Soapgirls uit Zuid-Afrika en Lillith van eigen bodem. Ook staan ze op 6 oktober in Roodkapje Rotterdam samen met onder meer gruwelijk harde zuiderburen Cocaine Piss tijdens Girls go BOOM’s Glitter editie

Exitlight Empire, foto: Christel de Wolff

Exitlight Empire, foto: Christel de Wolff


Exitlight Empire
Zet de vier nummers tellende EP Circuitry voor een uurtje op repeat en je snapt waarom wij uitkijken naar Exitlight Empire. De eveneens in Dokkum ontsproten band blinkt uit in het samenbrengen van verfrissende popsongs met klassieke invloeden. De orkestpartijen die op plaat (en in bijzondere gevallen ook live) te horen zijn, worden vernuftig in elkaar gepuzzeld door zanger, gitarist en wonderkind Esker van de Werken. Overduidelijke inspiratiebron Radiohead is hierin nooit ver weg, maar het lukt Van de Werken ondertussen wel om samen met zijn band een eigen geluid te creëren. Bij het grote publiek wordt het vijftal nog niet echt erkend. Onlangs viel de jonge groep zelfs buiten het spreekwoordelijke Skûtsje toen Exitlight Empire – tegen alle verwachtingen en goede hoop in – NIET werd genoemd bij het bekendmaken van de Popronde selectie van 2017. IJzersterke optredens op Bevrijdingsfestival Leeuwarden (met live orkest!) en op Oerol lieten echter meteen zien dat de band ook prima zonder Popronde kan.

Tussen het verbouwen van hun eigen studio door – een soort Friese variant op Kytopia waar ook andere Dokkumer bands dankbaar gebruik van maken, – wordt aan nieuw materiaal gewerkt. Sommige tracks worden live al ten gehore gebracht. Het lijkt erop dat de synthesizers meer en meer terrein aan het winnen zijn, hetgeen Exitlight Empire een wat smeuiger, maar niet minder gelaagd geluid meegeeft. 


Kinoo
Omdat er ook even een rustpuntje moet zijn in een line-up met zoveel geweld, verzorgd het kwartet uit Groningen de inmiddels gehavende oortjes met dreampop, krautrock en/of shoegaze. In muziek van Kinoo klinkt minder agressie dan in die van de zes overige namen op het affiche, maar de band bevat zeker niet minder energie. Met name Categories heeft een stuwend post-punkritme met een smooth zanglijntje en is daardoor een verschrikkelijke oorwurm. De band releaste eind 2016 hun debuut EP Corners / Grips en speelde al in het voorprogramma van Eerie Wanda en Ultimate Painting. Ondanks een imponerende live-geschiedenis met optredens op Incubate en ES/NS valt er online nog niet zo heel veel materiaal te vinden. Dat is jammer, maar aan de andere kant leggen de vier tracks die we alvast kunnen luisteren de lat wel erg hoog voor het optreden in Dokkum aankomende vrijdag!

Rats On Rafts, foto: Christel de Wolff

Rats On Rafts, foto: Christel de Wolff


Rats on Rafts
Jaap van der Velde kon de rol van invalbassist achter zich laten toen de evenzo getalenteerde Natasha van Waardenburg het over nam. Kort daarop vond er ook een drumwissel plaats in Rats On Rafts. Overgebleven leden David Fagan en Arnoud Verheul haalden zich daarmee opnieuw Friese roots op de hals, met maar liefst Leon Harms én Ype Zijlstra op de drums. We hebben ze in deze nieuwste bezetting nog niet veel zien spelen, maar dat komt vooral omdat de Rotterdamse band successen in het buitenland aan het boeken was. Zo speelden ze afgelopen zomer op Glastonbury(!), nu tikken ze even Dokkum aan. Daar kunnen we met eigen oren horen of dat dubbele slagwerkplezier het toch al mokerharde geluid van de post-punkformatie echt heeft versterkt. Naast de hechte vriendschap met The Homesick – mochten in 2015 al het voorprogramma van de Tape Hiss tour doen – is Rats on Rafts een fijne toevoeging op het nautisch geïnspireerde festival. De band heeft altijd de zee, zeelieden en de (Rotterdamse) haven als terugkerend thema in hun teksten en artwork gehad. Nu zien we de ratten drijven tussen de bootjes van Dokkum. Vorig jaar brachten ze een bewerking uit van hun tweede plaat samen met De Kift. Dat was een interessante samenwerking, die ooit was ontstaan op Metropolis Festival te Rotterdam, maar dat de band zonder tussenkomst van de fanfare-punkers nét zo goed van wal steekt, bewijst onderstaande track maar weer.


Iguana Death Cult, foto: Christel de Wolff

Iguana Death Cult, foto: Christel de Wolff

Iguana Death Cult
Debuutplaat First Stirrings of Hideous Insect Life is de tongbreker die in februari van dit jaar het daglicht zag en de wereld open legde voor Iguana Death Cult. De Rotterdamse groep speelde onlangs op het Lowlands festival en dat deden ze héél goed, zo valt ook terug te lezen in ons dagverslag ter plaatse. Iguana Death Cult leerde tijdens hun succesvolle Popronde in 2015 de Friese boys van The Homesick kennen en een vriendschap was nog nooit zo snel ontstaan. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Rotterdammers zijn geprogrammeerd op het Alle Hens Aan Dek festival. De Iguanarama – een grote rode oldtimer brandweerbus – mag weer uitrukken en aan de ellelange reis naar Dokkum beginnen om daar vervolgens volledig in stijl het podium op de markt in lichterlaaie te zetten met vonkende garagepunk.

 

 


Canshaker Pi
Net als Iguana Death Cult stond het Amsterdamse Canshaker Pi een kleine drie weken geleden nog voor groots publiek in de X-Ray te Lowlands. Het lijkt de garagerockers alleen maar voor de wind te gaan. Voor september en oktober staat er een gigantische Europese tour gepland naar alle uithoeken van ons continent in het voorprogramma van Spiral Stairs. Maar wie het kleine niet eert… vanuit 020 pakken de jongens die prachtige Afsluitdijk om tijdig in de Friese stad te zijn. Eens zien of we na afloop nog kunnen zeggen dat ze zo ontzettend gewoon zijn gebleven.


10 Foodtrucks
Ja, het leek ons een geniale bandnaam en onze associaties gingen heel ver. Maar het bleken gewoon écht foodtrucks te zijn die de line-up van Alle Hens Aan Dek afmaakten. Of er naast een goede muzieksmaak ook een bepaalde delicatesse uit Dokkum komt dat weten we eigenlijk niet, maar dat gaan we ter plekke uitzoeken. We kunnen ons namelijk tonnetje rond gaan eten met het geld dat we besparen aan entree op dit gratis festival. En bands kijken op een lege maag is nu eenmaal verboden, dus daarom: Foodtrucks, tien stuks!Deel dit artikel