Crows in EKKO, foto Sabrine Baakman

Meltheads @ Sniester 2022, foto Mia Weerdesteijn

Sniester is zo langzamerhand een van onze favoriete indoorfestivals geworden. Gebaseerd in Den Haag, begon Sniester nog een beetje als een van-alles-wat event. Maar de laatste paar jaar bekende het festival kleur: alternatieve rockmuziek in zijn puurste vorm, in de breedste zin van het woord! En dat pakte de afgelopen edities erg goed uit. Want holy fuck, hoe ze het daar in Den Haag voor elkaar krijgen elk jaar weer meer dan 75 acts op de planken te krijgen, is ons een raadsel. En dat ook nog eens voor slechts een schamele 43eu(!). Vooral in een tijd waarin er controverse ontstaat omdat tickets voor Pinkpop en Lowlands de 300eu aan dreigen te tikken, is dat behoorlijk gestoord. Maar daar ligt ook steevast de charme bij Sniester: acts die op de rand van de doorbraak staan, of nog onontdekt zijn, vinden hun thuis in die mooie stad achter de duinen, bij een keiharde rockfuif van heb ik jou daar. Zo ook in 2023 met 90 bands in slechts twee dagen tijd, variërend van keiharde sludge met Coilguns, verzengende post-punk met Crows of fenomenale Belgische liveacts als SONS en Meltheads. Traditiegetrouw tippen we daarom opnieuw een greep uit de selectie, met dit keer maar liefst 16 bands! Hadden we al verteld dat je slechts 43eu betaald voor twee dagen Sniester? Ja? Nou, het is het herhalen waard, scoor je ticket nu via de Sniester website

Tekst: Merijn Siben / Sabrine Baakman

Gratis shows
Alsof 90 bands voor vier tientjes nog niet genoeg zijn, blinkt het festival ook uit in een gratis segment overigens. Naast een speciale Sniester voor Kids op de Grote Markt zondag, zijn er eveneens op zaterdag diverse locaties gratis te bezoeken. Zo kun je in Kompaan Binnenhaven onder andere Speedgeezers zien, aanschouw je Ninth Gate te Mad Science Tattoo voor een potje in your face death/thrash en raden we ook zeker Haagse post-punks Provo in 3345 Recordstore aan. Heen en weer rennen dus! Maak het je makkelijk met deze zestien tips…


VRIJDAG 26 MEI

Tuff Guac @ September, 19:00
Sabrine: Vrijdag is het alvast goed beginnen met Tuff Guac uit België. Het is een soloproject van Rafael Valles Hilario, die al in allerlei Belgische garagebands speelde. Met Tuff Guac is dat niet veel anders, rammelende garage, moeiteloos catchy:

Triptides @ Paardcafé, 19:15 
Sabrine: Na Tuff tuf je door naar Triptides voor wat 70’s psych in Paardcafé:

Mother’s Cake @ Koorenhuis Foyer, 21:15
Merijn:
Een band die me getipt is door een Australische excollega die de band ooit zag in dB’s. Naar verluidt een fenomenale, weergaloze psychedelische spacerock band, die al met Iggy Pop, Living Colour, Deftones en, for real, Limp Bizkit de weg op gingen. Erg benieuwd:

DITZ @ Paard Kleine Zaal, 21:45
Sabrine: De Brighton queer post-post-punk band speelden in februari nog in Grauzone, maar ze zijn nu weer terug in Den Haag! Naar verluidt een machtig staaltje noisepunk op je face.

Magic Tom & Yuri @ The Grey Space In The Middle, 22:30
Sabrine: Zin in wat luchtigers? Vlak na DITZ keren Magic Tom & Yuri weer terug naar Sniester. Magic Tom&Yuri traden vorig jaar ook op met het creatieve collectief 155. Hun show ALTO op de Parade was een volledige ode aan de alternatieve generatie van mijn tiener jeugd, benieuwd waarmee ze nu komen, gegarandeerd grappig!

Crows @ De Zwarte Ruiter, 00:15
Sabrine: Perfect voor fans van wat UK garagepunk: fuckin’ Crows! Ze deden in februari nog een intense show in een stijf uitverkochte EKKO.

Femme Fugazi @ September, 00:00
Merijn: Overlapping met Crows, maar beide tenten liggen gelukkig naast elkaar! Femme Fugazi is zojuist geselecteerd voor Popronde en wist met hun eerste single Suffocate in Silence al indruk te maken. Hoe het live uitpakt zie je om middernacht in September!


ZATERDAG 27 MEI

No Way @ Paardcafé, 17:45
Merijn: Om maar even Pete Townshend te quoten: ‘The kids are alright!’ Zo blijkt uit de toevoeging van No Way, skateboardende punkkoters van amper 14 jaar oud die om 17:45 80’s punk a la Minor Threat, Circle Jerks and Reagan Youth ten gehore brengen:

Rats and Daggers @ Paardcafé, 19:15
Merijn: Wist je dat Rats and Daggers de enige band is die twee keer speelt? Op de vrijdag zie je de Utrechtse sludgepunks in De Poot, zaterdag in Paardcafé. Geen excuus om ze te missen dus! No buts, no if’s, gewoon bij zijn:

Mantra Machine @ Koorenhuis Foyer, 19:30
Merijn: Mantra Machine, wat een fenomenale instrumental stoner/spacerockband is het toch! Heliosphere uit 2019 was een van de beste Nederlandse platen dat jaar. Nu staat de band weer in de startblokken, druk bezig met nieuwe muziek, en klaar om het podium op te knallen. Mis ze niet:

Bumble B. Boy @ De Poot, 20:00
Sabrina: Popronde-act Bumble B. Boy was een van de verrassendste acts van 2022. Met een Australische frontman, danseressen en een sound die tussen een soort snoeiharde garage en avantgardistische discopunk valt, is het iets dat je gewoon moet zien om te geloven:

Iron Jinn @ Koorenhuis, 20:15
Merijn: Wie even in een hallucinante psychtrip terecht wil komen, verwijzen we graag naar het Koorenhuis. Daar staat de nieuwe band van Oeds Beydals (Death Alley, The Devil’s Blood) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed, De Niemanders) namelijk. Iron Jinn heeft met hun debuut een uiterst trippy epos afgeleverd. Een slowburner, maar perfect om even de avond mee te breken:

Headskinner @ The Grey Space In The Middle, 21:00
Merijn: Hoe we het Haagse Headskinner over het hoofd hebben gezien is ons een raadsel. Maar  dat halen we maar gauw in om ze meteen te tippen! Snoeiharde southern sludge, schurend als Schevenings zand tussen de bilnaad:

Coilguns @ Paard Kleine Zaal, 21:45
Merijn: Zwitserse sludgemagnaten Coilguns staan steevast bekend om hun weergaloze liveshows! Pas op voor je spullen, pas op voor je hoofd, pas ook op voor de bezwete, geflipte frontman. Maar wees er wel bij, want dit wordt harde shit:

Meltheads @ Zwarte Ruiter, 22:45
Sabrine: Meltheads keert weer terug naar Sniester! Deze garagerockers verzorgden het voorprogramma van de complete DEUS tour, dus het zit in de lift voor de band:

SONS @ Paard Grote Zaal, 23:00
Sabrine: Onze zuiderburen zijn goed vertegenwoordigt op het festival! En met SONS heeft Sniester een fenomenale liveact in huis gehaald. Ga ze zien!


Sniester 2022 vindt plaats op 27 en 28 mei op diverse plekken in Den Haag. Tickets zijn 42,50eu voor het hele weekend, en te bestellen via de Paard website. Zie hieronder ook de volledige tijdschema’s: 

 Deel dit artikel